De wedi bouwplaat wordt met behulp van een waterpas uitgelijnd op de gipskartonplaat. De uitgelijnde wedi bouwplaat met wedi Tools rozetten en houtschroeven vastzetten. wedi Tools weefselband aanbrengen op de voegen. Daarna kunnen de platen wor- den betegeld of kan pleister- werk worden aangebracht.
We raden aan om de bouwplaten op de ondergrond te bevestigen door gebruik te maken van roestvrije (stainless steel) schroeven of nagels en isolatieschalen. Er moeten 5 bevestigingen per m² gemaakt worden, met een afstand van 30 mm van de randen / hoeken en in het midden van de bouwplaat.
Daarnaast kun je wedi ook stucen of afwerken met beton ciré. Om te stucen over een wedi plaat of beton ciré aan te brengen dien je te werken met cementgebonden materialen. Stuc en beton ciré kan alleen op de wand toegepast worden.
Voor een perfecte tegelondergrond en tegelijkertijd een stabiele constructie worden de wedi bouwplaten vanaf een dikte van 20 mm toegepast. Om de wedi bouwplaat eenvoudig en snel aan te brengen, wordt eerst een houten of metalen constructie loodrecht en in één lijn geinstalleerd.
Waar gebruik ik wedi 320 tegellijm voor? Deze tegellijm is te gebruiken om de wedi Bouwplaten te verlijmen, om tegels te verlijmen én als vulmiddel bij wedi gefreesde vloerverwarming.
Waarom is een wedi plaat zo'n sterke ondergrond voor tegels? Een wedi plaat is gemaakt van XPS wat een enorm harde schuim kern is die tevens isoleert. Om dit geheel waterdicht én tegelklaar te maken is deze plaat afgewerkt met een wapening en een mortel. Niet zomaar een mortel overigens.
De wedi bouwplaat beschikt over een blauwe kern van CFK-vrij geëxtrudeerd polystyreenhardschuim. Hierdoor is de wedi bouwplaat de ideale basis voor alle soorten pleisterwerk en tegels. Hij kan op bijna iedere ondergrond worden aangebracht, is waterdicht, warmte-isolerend, variabel toepasbaar, licht en stabiel.
De wedi bouwplaat is geschikt voor gebruik binnen in ruimtes met een normale temperatuur. Neem voor speciale toepassingen (o.a. zwembaden, koelinstallaties, gebruik buiten) contact op met de afdeling 'Toepassingstechniek' van wedi.
Een Wedi-bouwplaat heeft een blauwe kern van polystyreen hardschuim. Hierdoor is de plaat de ideale ondergrond voor alle soorten tegels en pleisterwerk. De Wedi-bouwplaat kan op bijna alle ondergronden worden aangebracht en is verkrijgbaar bij de bekende bouwmarkten.
Gaasband Zelfklevend gebruik je om je wanden en/of plafonds te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Eventuele bewegingen of trillingen in de ondergrond van de onderliggende constructie kunnen er namelijk voor zorgen dat er scheuren ontstaan in je woning. Het aanbrengen van gaasband vermindert de kans hierop.
Om scheuren te voorkomen is allereerst belangrijk dat de ondergrond voldoende stevig is, voldoende vast zit en ook onderling niet kan bewegen. Wedi-platen bijvoorbeeld die met schotels zijn bevestigd, zijn op de naden voor stucwerk niet stevig genoeg.
Om bouwplaten op de vloer te bevestigen, breng je allereerst tegellijm op de ondergrond aan. De Qboard® basiq wordt door licht heen en weer schuiven in de lijm ingebed. Alle voegen tussen de bouwelementen afdichten met q-wapeningsband of, in natte ruimten, met q-afdichtingsband.
Zandcement, beton, hout of oude tegels – Qboard® basiq is al met een dikte van 10 mm ook op de vloer de perfecte drager voor een nieuwe bedekking.
Ongeschikte houten platen:
Spaanplaten en MDF zijn niet geschikt om betegeld te worden. Dit komt doordat deze platen niet tegen vocht kunnen en er altijd vocht aanwezig is in de lijm. Bovendien kunnen MDF platen door de vocht kromtrekken, waardoor de tegels kunnen breken.
Houten platen, zoals OSB en watervaste multiplex worden regelmatig gebruikt om op te tegelen. Dit materiaal kan gemakkelijk kromtrekken wanneer het in aanraking komt met vocht en water. Daarom is het belangrijk dat er ruimte tussen iedere plaat zit voor als deze uitzetten.
De platen zijn nu geschikt om te tegelen met een minimum dikte van de tegel van 7 mm en in het formaat vanaf 15 x 15 cm. TIP: Bij geringe opbouw hoogte kun je ideaal een elektrische vloer- verwarming systeem toepassen!
De tegelgrootte op de vloeren moet minstens 10 x 10 cm bedragen, de tegeldikte minstens 7 mm. U hebt het graag lekker warm? Elektrische vloerverwarmingen kunnen direct op het bouw- en tegelelement worden geïnstalleerd en geplamuurd.
Speciaal bouw- en tegelelement voor behang, verf, tegels, plamuur, pleister of decoratie- panelen. Ook een combinatie van behang, verf en tegels op hetzelfde element is probleemloos mogelijk. Qboard® basiq reno is op nagenoeg alle ondergronden bruikbaar.
Qboard® basiq bouw- en tegelelement
Voor wanden, vloeren, badombouwen of meubelconstructies. Het stabiele bouwelement kan heel eenvoudig worden verwerkt en vervolgens direct worden afgewerkt met tegels, plamuur of pleister.
Ja, tegelen op gipsplaat gaat prima. Gebruik voor vochtige ruimtes de groene, vochtwerende gipsplaat. Platen goed afwerken en voorstrijken met voorstrijk. Tegellijm aanbrengen met een lijmkam en de tegels in de lijm schuiven.
Kimband is een combinatie van een pasta en vezelachtig 'tape'. Wanneer je de pasta ruim en dik aanbreng op alle zwakke plekken druk je de brede tape netjes en vlak in de pasta. Als laatste breng je er nog een laag pasta over aan om ervoor te zorgen dat je alles hebt geraakt.
Met onze Qboard® bouw- en tegelelementen zorgt u voor vlakke ondergronden. Dit geldt voor vloer- of wandoppervlakken, voor wastafels, nissen of zitbanken of voor de ombouw van wc-elementen. Qboard® is absoluut waterdicht en dus zelfs geschikt voor de aanleg van inloopdouches.
Om te lijmen gebruik je het best witte papier- of houtlijm. Deze lijm is niet duur, maar lijmt als de beste. Het is af te raden om een Pritt-stift , of soortgelijke lijmen, te gebruiken, omdat dit na verloop van tijd los laat.
Rechtstreeks betegelen op houten vloeren wordt meestal niet aanbevolen, omdat de beweging en vervorming die hout kan verdragen niet gevolgd wordt door de (starre) tegels. Hout is buigzaam en kan sterk reageren op wijzigende vochtgehaltes, terwijl de tegels niet kunnen meebuigen.