De druiven die biologisch worden geteeld, zijn beter in evenwicht en hebben vaak mooiere zuren. Nu de aarde opwarmt, bevatten druiven steeds meer suikers. Daar moet wel iets zuurs tegenover staan om een beetje de balans te bewaken. Gevolg: biologische wijnen zijn vaak meer in balans dan traditionele wijnen.
De wijn wordt alleen maar geproduceerd met enkel biologisch geteelde druiven. Tevens houdt een wijnboer zoveel mogelijk rekening met het milieu. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen.
Biologische wijn is de drank die gewonnen wordt uit alcoholische gisting van biologisch geteelde druiven. In tegenstelling tot "gewone" wijn, waar omstandig gebruik gemaakt wordt van chemische middelen, worden de druiven in de biologische cultuur geteeld zonder gebruik van enig chemisch samengesteld product.
Door alle onkruid verdelgende middelen is menig gewone wijngaard zo schoon als een weg. Bio wijngaarden staan als we het niet weghalen vol gras en onkruid.” “Bij natuurwijn mag er niets aan de druiven worden toegevoegd, behalve een beetje sulfiet.Het gisten gebeurt door het natuurlijke gist op de druiven.”
In conventionele wijnen mag een wijnmaker maximaal 150 mg/l sulfiet gebruiken bij rode wijnen en 200 mg/l voor witte wijnen. Bij biologische wijnen ligt dat op 50 mg/l lager, dus op 100 mg/l voor rood en 150 mg/l voor wit.
Een klein aantal mensen is namelijk gevoelig voor sulfiet wat allergische reacties veroorzaken. Mensen die gevoelig zijn kunnen hoofdpijn, misselijkheid of spijsverteringsproblemen ervaren. Ook astmapatiënten en mensen met een slechte lever en slechte nieren kunnen producten met te veel sulfiet beter vermijden.
De reactie op sulfiet kan mild zijn maar ook heel heftig (tot anafylaxie). Mogelijke symptomen zijn hartkloppingen en netelroos. Mensen die gevoelig zijn voor sulfiet kunnen ook last krijgen van een astma-aanval, angio-oedeem, buikpijn, diarree, braken, duizeligheid en contact dermatitis.
Biologische wijn begint natuurlijk bij het biologisch verbouwen van de druiven. De wijnmaker gebruikt geen pesticiden en chemicaliën in de wijngaard. De natuur heeft vrij spel.
Maar welke rode wijn is nou de beste keuze? Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
Biologische wijnen zijn vaak met veel vakmanschap gemaakt.Daarom zijn ze vaak net zo lekker als 'gewone wijnen'. Zijn biologische wijnen minder lekker dan gewone wijnen? Nee, dit hoeft zeker niet zo te zijn.
Biowijnen herken je makkelijk aan het welbekende EU biolabel met de sterren. Concreet betekent dit dat 95% van de agrarische ingrediënten biologisch zijn. De druiven die aan de basis van de wijn liggen, worden 100% biologisch geteeld.
In een fles wijn zitten zes standaardglazen alcohol. Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Rode wijn is een waardevolle bron van kalium, calcium en magnesium.Belangrijker is dat rode wijn een grote hoeveelheid polyfenolen bevat die goed zijn voor ons lichaam. Polyfenolen voorzien het hart beter van zuurstof, helpen de vorming van trombose tegengaan en het cholesterolgehalte te verlagen.
Natuurwijn wordt vaak geroemd omdat er geen sulfiet aan zou worden toegevoegd. Maar net als alle wijnen bevat natuurwijn gewoon alcohol. Dat is precies de reden waarom we niet kunnen zeggen dat natuurwijn gezonder is dan andere wijnen. Als je pesticiden wil vermijden dan is natuurwijn wel een betere keuze.
Eind 2021 koos Wine Spectator unaniem de rode wijn Castillo Ygay Gran Reserva Especial als "Beste wijn ter wereld" en sindsdien is het aanpoten voor het Rioja wijnhuis Marqués de Murrieta.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Biologisch geproduceerde wijnen kunnen vegan zijn, maar dit is niet vanzelfsprekend. Voor biologische wijn is er namelijk geen verbod op het gebruik van dierlijke hulpstoffen. Het verschil tussen biologisch en biodynamisch is vrij groot.
Voor biologische rode wijn mag maximaal 100 mg per liter worden gebruikt en voor biologische witte wijn en rosé maximaal 150 mg/l. Demeter, de instantie die biologisch-dynamisch werkende boeren controleert, gaat zelfs nog verder – bij hen ligt het maximum op respectievelijk 70 en 90 mg per liter.
Nadelen van sulfiet in wijn
Allergische reacties, hoofdpijn, misselijkheid en spijsverteringsproblemen: het kan allemaal optreden wanneer iemand gevoelig is aan sulfiet. Daarnaast mijden astmapatiënten en mensen met een slechte lever en slechte nieren beter producten met te veel sulfiet.
Het is niet voor niets dat de EU sulfiet op het etiket laat vermelden. Tenminste, als de wijn meer dan 10 mg per liter bevat. Voor een kleine groep mensen kan sulfiet namelijk gevaarlijk zijn, met name voor astmapatiënten. Een kleine hoeveelheid kan op de luchtwegen slaan.