Als Nederlands burger ben je wettelijk verplicht om naar eigen kunnen hulp te verlenen als je getuige bent van een ongeval of als iemand (medische) hulp nodig heeft. Natuurlijk wordt van EHBO'ers verwacht dat ze meer algemene kennis hebben op het gebied van hulpverlening dan iemand zonder EHBO-diploma.
Een eerste hulpverlener mag geen handelingen uitvoeren die zijn voorbehouden aan mensen met een beroep zoals omschreven in de Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), zoals artsen en verpleegkundigen (zie ook pag. 07 en 08). Reanimatie en het bedienen van een AED vallen hier niet onder.
Voor iemand in een hulpeloze toestand niet helpen zegt de wet dat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden of een geldboete van maximaal € 4.100 worden opgelegd.
Elke Nederlandse burger heeft volgens onze wet een hulpplicht. Dit houdt in dat het strafbaar is om iemand die in levensgevaar verkeert niet te helpen. Hierop bestaan natuurlijk uitzonderingen, want men gaat er niet van uit dat je je eigen leven of dat van andere omstanders riskeert voor de persoon in nood.
Adem normaal in en adem in 1 seconde gelijkmatig uit in de mond van het slachtoffer. Kijk daarbij uit je ooghoek of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt. Onderbreek de borstcompressies hiervoor nooit meer dan 10 seconden. Ga door met reanimeren en wissel steeds 30 borstcompressies af met 2 beademingen.
Belangrijkste punten van de EHBO
let op gevaar. probeer er achter te komen wat er met het slachtoffer aan de hand is. praat tegen het slachtoffer en stel hem gerust. laat iemand de ambulance bellen.
Haak je handen in elkaar en zet ze midden op de borstkas. Strek je ellebogen en breng je schouders recht boven je handen. Druk het borstbeen loodrecht 5 tot 6 centimeter in. Geef 30 borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut.
Wat zijn de basisregels van EHBO? Wanneer u wordt geconfronteerd met een mogelijk levensbedreigende situatie, is het belangrijk om kalm te blijven en deze stappen voor noodmaatregelen te volgen voordat u naar een slachtoffer gaat. Beoordeel de situatie. Evalueer het gebied voordat u in actie komt.
Let op gevaar, ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert, stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting, zorg voor professionele hulp, help het slachtoffer op de plaats waar hij zit of ligt.
Aandachtspunten voor goede bedrijfshulpverlening:
Spreid bhv'ers zo veel mogelijk over de verschillende locaties/afdelingen in het bedrijf, in geval van nood is snel kunnen handelen (ter plaatse zijn) heel belangrijk. Het is verstandig om medewerkers met een interne functie (binnendienst) aan te stellen als bhv'er.
Benader het slachtoffer vriendelijk, open en zonder vooroordelen. Vraag hem wat er gebeurd is, zonder daarbij de schuldvraag aan de orde te stellen. Leg uit wat er gebeurd is en vertel wat je gaat doen, voordat je handelingen daadwerkelijk uitvoert. Bereidt het slachtoffer voor op pijnlijke handelingen.
Sinds de invoering van de derde fase Arbowet 1994 is het niet meer verplicht dat in ieder bedrijf EHBO'ers aanwezig zijn.
De vaardigheden die geleerd en getoetst worden, zijn: Zorgen voor veiligheid bij het verlenen van Eerste Hulp. Stoornissen in het bewustzijn. Stoornissen van de ademhaling.
Schakel hulp in.
Bel dan de huisartsenpost of 112. Afhankelijk van de situatie kan er een ambulance gestuurd worden. Hulpverleners maken bij een valpartij vaak gebruik van hulpmiddelen, zoals een opblaasbaar tilkussen of een elektrische tillift, waarmee iemand op een veilige manier overeind kan worden geholpen.
Welk tempo hou ik aan voor het geven van borstcompressies? Voor het uitvoeren van een reanimatie is het juiste tempo van het geven van borstcompressies belangrijk. Het geven van borstcompressies doe je in een tempo van 100 – 120 keer per minuut. Er zijn verschillende manieren om het juiste tempo vast te houden.
Jaarlijks krijgen zo'n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Om de overlevingskans te vergroten is het belangrijk dat iemand binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt.
Voor mensen die het zekere voor het onzekere willen nemen is er ook nog een derde optie: een tatoeage laten zetten. Dan laat je 'niet reanimeren' op de borst zetten. Zodra medisch geregistreerd zorgpersoneel zo'n tatoeage, verklaring of penning ziet, zijn ze verplicht daar gehoor aan te geven.
Een ambulanceverpleegkundige is een professionele hulpverlener. Iedereen is verplicht hulp te verlenen aan iemand die in onmiddellijk levensgevaar verkeert, in het kader van artikel 450 van het Wetboek van Strafrecht. Een reanimatiepoging wordt dan ook altijd gestart tenzij er een goede reden is om ervan af te zien.
NTBR betekend dat er besloten is dat een patient niet gereanimeerd zal worden (not to be reanimated).
De term “EHBO” staat voor “Eerste Hulp Bij Ongevallen”. Een EHBO'er is dus iemand die dat kan doen: eerste hulp bij ongevallen verlenen. Iemand mag zich pas EHBO'er noemen wanneer hij/zij een EHBO cursus met goed resultaat heeft gevolgd en het EHBO diploma heeft ontvangen.