Laxerend: Hoewel groene en witte thee vaak als het meest gezond worden gezien, kan bij teveel consumptie dit schadelijk zijn voor de maag. Juist omdat ze het minst verwerkt zijn, zijn deze theesoorten nog 'rauw'. Teveel groene of witte thee, met name bij een lege maag laxerend werken.
Groene thee maagklachten en constipatie
De tannine in de groene thee verhogen maagzuur. Dit kan dus buikpijn, een misselijk gevoel of constipatie veroorzaken. Het beste is om groene thee te drinken na een maaltijd of tussen de maaltijden door. Mensen met maagzweren of maagzuur problemen moeten extra voorzichtig zijn.
Hoge doses groene thee, of gebruik van groene thee extract (equivalent van 5 liter per dag), kunnen buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, winderigheid, slapeloosheid en verwarring geven (6). Groene thee kan de absorptie van ijzer en andere vitamines en mineralen verlagen.
1,5 tot 2 liter per dag drinken
Elke dag 1,5 tot 2 liter drinken helpt om verstopping tegen te gaan. Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
Aanbevolen dosering van groene thee extract
Een gemiddelde kop groene thee bevat ongeveer 50 tot 150 mg catechinen. Dat zou betekenen dat je minimaal 2 tot 3 koppen groene thee per dag zou moeten drinken als je die extract hoeveelheden wilt evenaren.
De juiste dosis catechines en antioxidanten in groene thee verlagen je cholesterolgehalte en het risico op nare ziekten waaronder hart- en vaatziekten. Maar zodra concentratie van deze stoffen te hoog wordt, ligt hepatotoxiciteit op de loer. Hiervan krijg je ernstige buikpijn, geelzucht en het hevige vermoeidheid.
Gember thee
Gember bevordert de spijsvertering, helpt bij een opgeblazen gevoel en werkt positief voor de stoelgang. Bovendien verbetert het de bloedcirculatie en zorgt het voor meer speekselaanmaak om voedsel beter te verteren.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Laxerend: Hoewel groene en witte thee vaak als het meest gezond worden gezien, kan bij teveel consumptie dit schadelijk zijn voor de maag. Juist omdat ze het minst verwerkt zijn, zijn deze theesoorten nog 'rauw'. Teveel groene of witte thee, met name bij een lege maag laxerend werken.
1. Lichte spijsvertering. Door het gebruik van koriander en anijszaadjes in deze theeblend kun je genieten van een lekkere kop thee dat zorgt voor een lichte spijsvertering. Dit geeft meer rust aan je maag en darmen.
Drink warm water of thee
Thee kan stimulerend zijn op je spijsvertering, met name kruiden thee als kamille of gember en groene thee.
Voor de meeste mensen zal thee een goed alternatief zijn voor water. Dat zal op z'n minst het geval zijn voor een deel van de dag. Als je niet gevoelig bent voor cafeïne, is thee geweldig voor in de ochtend en de middag. Als je enigszins gevoelig bent voor cafeïne, blijf drink het dan alleen in de ochtend.
Bramenthee is het antwoord op lichte diarree. Braamblad voert afvalstoffen uit het lichaam, werkt urinedrijvend, kan een maagwandontsteking genezen én helpt tegen aambeien. Het blad zit vol tanninen en looistoffen, die bacteriegroei verminderen en een licht samentrekkende werking hebben.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Gebruik voedingsmiddelen die de ontlasting steviger kunnen maken zoals bananen, witte rijst, witte pasta, wit brood, beschuit, droge koek (type studentenkoek, petit beurre), zoute koekjes (type Tuc).
Over het algemeen kun je stellen dat je binnen enkele dagen effect zou moeten merken. Het is belangrijk om je lichaam elke dag te voorzien van voldoende vocht, vezels en vetten voor een goede stoelgang.
Drink gemberthee
Gek op gemberthee? Dan kun je je lol op als je diarree hebt. Gember heeft namelijk een ontspannende werking op de darmen, waardoor de ongecontroleerde samentrekkingen verminderen. Ook helpt gember tegen misselijkheid.
Het antwoord is kortweg 'nee'. Alle groene thee bevat namelijk dezelfde voedingsstoffen en is dus even gezond. Wel is het zo dat de kwaliteit van de groene theeblaadjes bepaalt hoe werkzaam de thee is.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.