De aansluitingen vinden we links achterop de tv, waar we opzij gericht een CI+ slot, drie hdmi-ingangen en een usb-a poort aantreffen. Recht naar achteren gericht is zijn er nog één hdmi- en twee usb-a poorten, alsook antenneaansluitingen voor de ingebouwde dvb-c/t dvb-s tuners.
Je vindt de juiste hdmi ingang aan de achterkant van je televisie, met een 'ARC' aanduiding naast de hdmi ingang.
Smart TV's zijn voorzien van USB-aansluitingen. Sluit je hierop een USB-stick of een externe harde schijf aan waarop foto's of video's staan, dan kun je deze rechtstreeks afspelen op je Smart TV. Alle gangbare foto- en videoformaten worden ondersteund.
HDMI. Om een losse tv-ontvanger, blu-rayspeler of spelcomputer aan te sluiten, gebruik je bijna altijd de HDMI-aansluiting. Een moderne tv heeft meestal 2 tot 4 HDMI-aansluitingen. Heb je veel verschillende apparaten, dan kan het handig zijn om een tv te kopen met zoveel mogelijk HDMI-aansluitingen.
Een HDMI splitter is een handige manier om twee HDMI schermen op één apparaat aan te sluiten en het beeld gelijktijdig op beide schermen te tonen. Je kunt een passieve splitterkabel gebruiken als je signalen met een kleine bandbreedte over korte afstanden wilt verdubbelen.
Een HDMI-switch, hdmi schakelaar of hdmi verdeler wordt gebruikt om meerdere apparaten met een HDMI aansluiting op een televisie of computer aan te sluiten die bijvoorbeeld maar over 1 HDMI poort beschikt. Zo kun je een Chromecast, tv-kastje én een PlayStation aan sluiten op de tv kiezen welke je gebruikt.
Het verschil is de verversnelheid waarmee het beeld wordt vertoond. HDMI 1.4 heeft een verversnelheid van 30 Hz en HDMI 2.0 60 Hz. Dit betekent dat met een HDMI 2.0 kabel het beeld 2x zo snel wordt ververst en dus een vloeiender beeld toont.
Bij de apparaten zie je eenvoudig of ze deze functie hebben. In dit geval staan de letters (e)ARC bij de HDMI aansluitingen aangegeven. Je moet de HDMI kabel in deze specifieke ingangen pluggen. Een kabel die versie 1.4 of hoger ondersteunt is altijd uitgerust met ARC.
Belangrijkste voordelen van HDMI 2.1
Zo kost een 8K beeldsignaal 4 keer meer bandbreedte dan een 4K signaal. Hdmi 2.1 ondersteunt ook een hogere verversingssnelheid. Zo kijk je met een hdmi 2.0b kabel naar 4K beelden met 50 hertz, terwijl je met hdmi 2.1 naar 4K beelden met 100 hertz kijkt.
Een tweede of extra tv sluit je op dezelfde manier aan als de eerste televisie. Dit betekent dat je de extra tv ontvanger met een utp/netwerk kabel op je modem aansluit. Uiteraard sluit je de tv ontvanger aan op de stroom en vervolgens ook op je televisie met een hdmi kabel.
De hoge gebruiksvriendelijkheid is een extra voordeel. Het nadeel is wel dat het aanbod van apps wat kleiner kan zijn, maar je kan wel streamen naar het toestel.
De splitter monteer je direct op de tv-uitgang van de hoofd aansluiting. Of je monteert de splitter in de buurt van de hoofdaansluiting en verbindt die met een coaxkabel. Vanaf de splitter trek je met een coaxkabel de verbinding door naar de tv-toestellen.
HDMI-poorten vind je meestal aan de achterkant of zijkant (laptop) van een computer. Heeft je computer geen HDMI-poort, maar wel een andere uitgang zoals DVI of DisplayPort, dan kun je een adapter aanschaffen waarmee je wel gebruik kunt maken van een HDMI-kabel.
1. Kijk of de kabel 'High Speed', 'Premium High Speed' of 'Ultra High Speed' vermeldt. Als je HDMI-kabel dat niet duidelijk benoemt, kun je de informatie wellicht vinden bij de fabrikant en/of met de gegevens die op de kabel zelf gedrukt staan.
De belangrijkste verschillen tussen ARC en eARC zitten in de bandbreedte en snelheid. De verbeterde versie van Audio Return Channel heeft een veel grotere bandbreedte dan zijn voorganger. De bandbreedte is het frequentiebereik of de hoeveelheid gegevens die tegelijk kan worden verzonden.
Het grootste verschil is dat HDMI overweg kan met audio van een hogere resolutie. Zoals de formaten die je terugvindt op blu-ray: Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio. In termen van eenvoudigheid verstuurt HDMI ook videosignalen. Als je slechts één kabel tussen beide toestellen wil, dan is HDMI de enige keuze.
Splitters kunnen GEEN ARC (audio-retourkanaal) ondersteunen, omdat de eigenschappen van deze functies vereisen dat het bronapparaat is toegewezen aan een enkele TV.
Een HDMI kabel heeft minimaal versie 1.4 nodig om 4K af te kunnen spelen. 8K vereist HDMI 2.1. HDMI 2.1 gaat zelfs tot 10K. Om 4K af te spelen hebben zowel de bron als de televisie minimaal versie 1.4 HDMI aansluiting nodig.
Elke resolutie/fps combo waar je in de 'Speed' kolom standard, High Speed, of Premium aantreft, kan nog met HDMI 2.0. Staat er in de 'Speed' kolom Ultra, dan betekent dat dat je een HDMI 2.1 aansluiting nodig hebt.
Het label vind je op de verpakking van de HDMI-kabel. Met een Standard-kabel kijk je hd tv (1080i). Een High-Speed-kabel toont Ultra HD (4K) en HDR. Als er op het label de toevoeging 'with Ethernet' staat, laat de kabel ook internetverkeer door.
Bij 'Instellingen / Systeem / Beeldscherm' moet je één van de twee schermen selecteren die je wilt dupliceren door te klikken op het desbetreffende pictogram in de opstelling. Bij Windows kun je met de functies Dupliceren en Uitbreiden drie schermen flexibel combineren.
Een HDMI Splitter (hier voordelig te koop) is een apparaat dat met een mediabron (of computer) met een uitgaande HDMI poort verbonden wordt en aan de andere zijde voorzien is van een aantal uitgaande HDMI poorten. Zo zijn er splitters met twee of meer poorten, afhankelijk van jouw behoefte natuurlijk.
Het eerste externe scherm verbind je rechtstreeks met je laptop via een HDMI of VGA kabel, en het tweede scherm via de adapter met een USB poort van je laptop. Het type USB adapter dat je nodig hebt is afhankelijk van de aansluiting van je beeldscherm (HDMI, VGA, of DVI).