Symptomen hernia L4-L5: uitstraling in beenPijn in de onderrug, die kan uitstralen naar de billen, heupen, benen en voeten. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan worden verergerd door beweging, hoesten, niezen of langdurig zitten of staan.
Hernia kenmerken
Scherpe pijn in je (onder)rug; Uitstralende pijn naar de rug, de benen en/of billen;In sommige gevallen trekt het uitstralende gevoel door tot onder de knie of naar de voeten.
De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten. De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort 'ontsteking' van de zenuw veroorzaken.
Uitstralende pijn is dan ook een typische klacht voor stenose en hernia patiënten. Hernia pijn in het been gaat vaak gepaard met een prikkelend of doof gevoel in je linker- of rechterbeen en kan erger worden door alledaagse bezigheden zoals persen, hoesten of niezen.
In het midden van een tussenwervelschijf zit een zachte gel. Als die gel uitpuilt, kan dat op zenuwen drukken en deze prikkelen. Dat kun je voelen in je rug, bil, onderbeen, voet en soms je bovenbeen.
U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie en soms tot in de voet. De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen. In veel gevallen wordt de pijn bij een hernia erger als er aan de zenuw wordt 'getrokken'.
Vaak worden symptomen van een hernia erger door bepaalde activiteiten of houdingen. Als u een hernia in de lumbale wervelkolom heeft: Kan de pijn verergeren als u zit, bukt of reikt. Kan de pijn 's morgens het ergst zijn en na lang in dezelfde houding geweest te zijn.
Bij een hernia zijn alle lamellen beschadigd. Als de slaaphouding niet optimaal is, hoeft dat bij mensen zonder klachten geen probleem te zijn. Maar bij mensen met een hernia kan een beetje scheef of gedraaid liggen al snel tot extra klachten leiden en het herstel vertragen.
Hernia is een aandoening van de rug waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt. Hierbij kunnen zenuwen bekneld raken, waarbij ernstige pijn kan ontstaan, of zelfs uitval van de zenuw, resulterend in spierfunctieverlies. Bijvoorbeeld het onvermogen de voet naar de scheen toe te trekken of een 'doof' gevoel.
De neuroloog kan met lichamelijk onderzoek vaststellen of u een rughernia heeft. De arts onderzoekt of de pijn toeneemt door bepaalde bewegingen of standen van het been. Ook kijkt hij naar de stand en de beweeglijkheid van de rug.
Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.
Probeer, ondanks de pijn, regelmatig te bewegen. Actief lopen is het beste medicijn voor een hernia. Vermijd bukken en tillen met een kromme rug. Deze activiteiten zijn meestal juist de oorzaak van een hernia, dus niet doen!
Soms ontstaan er zelfs uitvalsverschijnselen, zoals een verlamming of een slapend, dof gevoel. Maar niet alleen de druk op de zenuw kan pijn veroorzaken. Ook de chemische stofjes die vrijkomen bij het scheurtje, kunnen een irritatie of een soort “ontsteking” van de zenuw veroorzaken.
Een hernia L4-L5 is een uitstulping van de tussenwervelschijf die zich bevindt op het niveau van de vierde lendenwervel (L4) en de vijfde lendenwervel (L5).
Een fysiotherapeut kan u helpen bij het bevorderen van het herstelproces van een hernia. Zo draagt fysiotherapie bij aan het verminderen van de spierspanning in uw rug, waardoor de pijn afneemt.
Een hernia L5 – S1 kan behandeld worden met behulp van medicatie, fysiotherapie of een operatieve ingreep, afhankelijk van de ernst van de hernia en de specifieke behoeften van de patiënt.
Een doof gevoel of verlammingsverschijnselen worden veroorzaakt door een kneuzing van de zenuwwortel als gevolg van de hernia en zijn vaak direct na de operatie nog aanwezig. In de loop van de maanden daarna kan er herstel optreden. Soms blijft op termijn een verminderd gevoel of krachtverlies bestaan.
Tachtig procent van alle hernia's genezen spontaan binnen zes tot acht weken, of de klachten verminderen in deze periode sterk. Heeft u na zes tot acht weken nog steeds klachten, dan kunt u een operatie overwegen.
Beweeg niet met je bekken naar achter of naar voren. Het gaat echt om de beweging in je rug. De beweging hoeft niet groot te zijn. Als je merkt dat je de hernia-oefening niet kunt doen zonder je bekken te verplaatsen ten opzichte van je knieën.
Naast pijn in het been kun je ook andere klachten ervaren zoals een doof gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook ervaren veel mensen spierkramp in het been. Heel soms straalt de pijn uit naar twee benen, maar in de meeste gevallen ervaren mensen pijn in één been.
Vooral in de eerste 4 weken na de prikken is de pijn in je been een beetje minder. Na een paar dagen kun je alweer de gewone dingen doen die je elke dag doet. Je kunt dan nog wel pijn hebben. Vaak is er na 3 maanden geen verschil in pijn meer tussen mensen die een prik hebben gehad en mensen die geen prik hebben gehad.
Als je een hernia hebt dan is bewegen erg goed. Fietsen is een uitstekende manier van bewegen met een hernia. Dit komt omdat je op de fiets je rug niet teveel belast. Door met een hernia te gaan fietsen train je namelijk de omliggende spieren.
Bij deze aandoening raken de zenuwen geïrriteerd door een uitstekende bult van een tussenwervel. Dit doet pijn in de onderrug, benen of billen. Zitten en wandelen zijn in veel gevallen erg pijnlijk, terwijl bewegen juist helpt om de hernia te genezen.
Door stress neemt de kans op rugpijn toe. Er ontstaat een lichamelijke spanning, de spieren worden namelijk, zonder dat je het bewust doet, aangespannen. Doordat de spierspanning toeneemt kan dit rugpijn veroorzaken. De kans bestaat ook dat de rugpijn door stress kan leiden tot een hernia.