De diameter van de afvoerbuis bepalen Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
De hoofdleiding binnenshuis is altijd 110mm. Ook het toilet wordt met 110mm aangesloten op de hoofdleiding. Vanaf de hoofdleiding zijn de aftakkingen doorgaans 75mm en op de plaats waar de leiding boven de vloer moet komen verloopt de leiding naar 50mm of 40mm.
Afschot riolering per meter
Het minimale afschot voor de riolering per meter wordt berekend door het hoogteverschil aan te geven per meter afvoerbuis. Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%).
Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
Voor het afvoeren van ontlasting is het gebruikelijk een dikwandige pvc-buis te gebruiken met een diameter van 110mm. Het systeem moet wel belucht worden, anders trekt het vacuüm bij het weglopen van water.
SN 4 buis is de rioleringsbuis. Deze klasse buis is de standaard voor zowel binnenriolering als buitenriolering. Dit type buis kan ook worden gebruikt in situaties waar zo nu en dan kans is op verkeersbelasting.
Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Voor aftakkingen naar een toilet- of wastafelkraan gebruik je een leiding met een diameter van 12mm (koperen buis) of 16mm (meerlagenbuis).
Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Bad: 50 mm, altijd apart afvoeren naar de hoofdafvoerbuis/stijgleiding. Wasmachine: 40 mm, altijd apart afvoeren naar de hoofdafvoerbuis/stijgleiding. Afmasmachine: 40 mm, altijd apart afvoeren naar de hoofdafvoerbuis/stijgleiding.
De leiding voor rioolwater moet op 500 mm onder het maaiveld of onder straatniveau liggen. Het is heel belangrijk dat de buis op de juiste diepte ligt. Waternet kan uw project niet aansluiten als de leiding dieper dan 500mm ligt, want dan is er kans op verstopping.
Meestal ligt het riool buiten vlak bij je voordeur. Heb je een luik bij je deur? Als je dit opent, zie je één of twee buizen. Deze buis (of buizen) lopen van onder je huis door je tuin of onder je oprit naar de weg.
Normaalgezien moet je 2 bochten van 45 achter elkaar plaatsen.
Het plaatsen van de afvoerbuizen komt altijd op de eerste plaats. Dus vóór je de volgende leidingen gaat leggen: Sanitaire toevoerleidingen. Centrale verwarmingsleidingen.
Volg deze stappen om zelf een afvoer aan te leggen: Bepaal de juiste locatie: Voordat u begint, moet u bepalen waar de afvoerput in uw tuin moet komen. Kies een plek waar water zich ophoopt en waar de afvoerput effectief kan zijn. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om water naar de afvoerput te laten stromen.
Een pvc buis van 40mm in de afvoerleiding vanaf een keuken zal niet vervormen door het hete water. Als er kokend heet water wordt weg gespoeld, is dat doorgaans van korte duur, en daartegen is het materiaal bestand.
De vuistregel om regenwater snel af te voeren is de cm²/m² regel : per vierkante meter dak moet u een opening van een vierkante centimer hebben in uw regenwaterafvoer.
Een ontwerphelling ligt tussen minimum 0,1 cm/m en maximum 2,5 cm/m. Idealiter nemen we een ontwerphelling van 0,5 à 1,0 cm/m.
32 ~ 40 mm: Lekwaterafvoer van cv. 40 ~ 50 mm: Wastafel, bidet, bad, douche, gootsteen, wasmachine. 90 ~ 110 mm: Uitgietbak, toilet. Wanneer je meerdere toestellen aansluit op een zelfde afvoer moet je zeker de grootst aangegeven diameter hanteren.
Hoe diep ligt mijn riolering? Globaal ligt een riool op 80 centimeter onder het maaiveld, dit is echter een gemiddelde. In de praktijk komt het er vaak op neer dat de diepte varieert tussen de 30 en 100 cm. Als het goed is ligt het riool in ieder geval vorstvrij dus minimaal 20 of 30 cm diep.
Bij een toilet waarbij het spoelvolume ingesteld kan worden op meer dan 7 liter, moet de liggende afvoerleiding uitgevoerd worden in een doorsnee van 110 mm. In dat geval moet ook de standleiding een diameter van minimaal 110 mm hebben, immers in een riolering mag geen vernauwing aangebracht worden.
Zorg ervoor dat de afvoer tegen de achterwand aan ligt en de waterleiding van minimaal 12mm tot het reservoir loopt. Houdt in de ruimte 60cm beenruimte en 20cm aan beide kanten over.
De stortbak is een watertank waarin een grote hoeveelheid water wordt verzameld die snel via het waterslot wordt vrijgegeven. Dankzij de zwaartekracht van die grote hoeveelheid water die door de toiletpot spoelt, wordt alles door het waterslot naar het riool gestuwd.
De combinatie van aluminium en kunststof zorgt voor een zeer flexibel en goed te buigen alternatief, ten opzichte van koper leidingen. Bovendien is een Meerlagenbuis niet gevoelig voor corrosie, wat bij een koperen leiding wel zo is. Een lange levensduur van een Meerlagenbuis is dus gegarandeerd!