Water. Water is een veel toegepaste blusstof. Het heeft verschillende effecten op een brand. Heel belangrijk is de grote koelende werking, het neemt warmte op en voert deze af door verdamping.
Water is een natuurlijke tegenhanger van vuur. Voor het blussen van brand is het zeer effectief, omdat het gemakkelijk veel warmte op neemt. Niet geschikt voor elektrische en vloeistof branden. De bluswerking van schuim berust op verhindering van toetreding van zuurstof tot de brand.
Met het water blus je alleen branden van Brandklasse A (vaste stoffen). Door middel van water wordt de brand gekoeld en de verdamping van het water zorgt ervoor dat de aanwezige zuurstof wordt verdreven.
In de meeste films zul je een brandweer met water de brand te lijf zien gaan. Daarnaast staat water ook bekend als een goedkoop en efficiënt blusmiddel. Dit komt omdat water de temperatuur van het vuur laat dalen.
Sproeischuimblussers zijn gevuld met water en een schuimvormend middel. Het blussen gebeurt door het afdekken van de brandhaard met het schuim. Hierdoor kan er geen zuurstof meer bij de brandhaard komen en dooft het vuur. In mindere mate zorgt het schuim ook voor afkoeling van het brandende materiaal.
- Koelend vermogen: Het water dat zich in het schuim bevindt, verdampt door de hoge temperatuur, dit zorgt ervoor dat de hitte wordt onttrokken aan de brand. - Damponderdrukking: De gesloten schuimdeken voorkomt dat gasdampen van de brandstof opnieuw tot een brand kunnen leiden.
Schuim blust beter dan water
Wist je dat een schuimblusser een betere bluscapaciteit heeft dan water? Met een schuimblusser kan je verschillende soorten branden blussen. Dat komt door de samenstelling van het blusschuim. Blusschuim is ontworpen om te koelen en om brand te verstikken.
Water is het beste blusmiddel voor brand van vaste stoffen als hout, papier, textiel en karton. Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet en branden van elektrische apparaten die onder stroom staan!
Brandklasse F vet en olie branden zijn die in de meeste gevallen frituur of bakolie branden deze moeten dan ook geblust worden met een vet brandblusser. Houd hierbij altijd voldoende afstand. In deze brandklasse mag u nooit met water blussen. Een brandklasse f brand met water blussen is zeer gevaarlijk.
Branden van vloeibare stoffen
Wanneer je water op brandbare vloeistoffen gooit, kunnen vloeistoffen verspreiden, waardoor de brand zich sneller verspreidt en de situatie onbeheersbaar kan worden.
Doordat het zo licht is van gewicht is schuim zeer geschikt om vloeistofbranden te blussen omdat het erop blijft liggen, en bij vaste stoffen blijft schuim eraan plakken om op die manier ook de verbrandingsreactie weg te nemen door afsluiting van zuurstof. Het is niet schadelijk voor het milieu.
Blus geen vetbrand met water!
Als u water op het brandende vet gooit, is er meteen sprake van de vorming van stoom. Daardoor neemt het volume van het gebruikte water enorm toe en de stoom perst het brandende vet als het ware uit de pan. Het gevolg laat zich raden.
Blus een olie- of vetbrand nooit met water!
' 'Blussen met zeewater is niet zo verstandig', vertelt hydroloog Huub Savenije van de TUDelft. 'Het zout brengt schade toe aan gewassen en aan het bos.
Absoluut niet doen bij een frituurbrand
Blus een frituurbrand nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete vetten veroorzaakt dat een grote steekvlam en kan het uzelf, maar ook de omgeving waar de frituurpan staat in gevaar brengen.
Water dooft het vuur doordat het de temperatuur naar beneden brengt. Het water uit de slanghaspel is geschikt voor branden van vaste stoffen, zoals meubels of gordijnen. Een groot deel van de materialen om ons heen bestaat uit vaste stof.
De bluskracht van blusschuim kan afhangen van het soort water dat er gebruikt wordt. Zo kan een brand vaak sneller worden geblust met zoet water dan wanneer er zeewater wordt gebruikt.
Brandklasse B
Dit type brand kan niet worden geblust met water omdat water de vloeistof verspreidt waardoor de brand zich ook kan verspreiden. Een schuimblusser of poederblusser is nodig om deze branden te blussen. Voorbeelden materialen brandklasse B: Benzine.
We raden aan om een schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen.
Water en olie mengen nauwelijks, en door de hoge temperatuur van de olie verandert het water meteen in stoom. Bovendien vliegt de brandende olie meteen alle kanten op door het uitzettende water.
Water is een dipool, terwijl benzine volledig apolair is. Water heeft een hogere dichtheid dan benzine . Daarom zinkt het, wanneer u het probeert te blussen, onder de benzine naar de bodem van de verdampingsbak. De brandende benzine wordt niet aangetast.
Blusdeken: niet doen
Niet elke blusdeken is geschikt om olie- en vetbranden te blussen. Een ongeschikte deken kan zelfs vlam vatten bij het afdekken van de pan! Daarom is ons advies: Gebruik geen blusdeken bij een vlam in de pan.
Met een poederblusser kunnen elektrische apparaten veilig worden geblust, zelfs wanneer zij in gebruik zijn. Maar omdat het poeder in alle naden, kieren en gaatjes komt, wordt veel elektrische apparatuur onbruikbaar na het blussen met poeder.
Wanneer je brandend olie of vet blust met water, ontstaat er een steekvlam. Dat komt doordat het water door de hitte onmiddellijk gaat koken, en dus overgaat in gasvorm. Tijdens dat proces worden oliedeeltjes in de lucht gebracht. Tezamen met de waterdamp levert dat een uiterst brandbaar mengsel op.
Het voordeel van het blussen met een schuimblusser is dat het weinig tot geen nevenschade aanbrengt, een lange spuitduur heeft, kan blussen onder spanning (tot 1.000 volt) en een koelend effect heeft. Het nadeel van een schuimblusser is dat het een duurder blusmiddel is en dat het niet vriesbestendig is.