Engelse Melange is een blend van theeën uit Afrika, Assam, Darjeeling en Yunnan, heeft een goede, volle smaak en is makkelijk drinkbaar en spreekt daarom een brede doelgroep aan.
Engelse thee dankt zijn naam aan het feit dat deze thee door veel Engelsen wordt gedronken tijdens de afternoon tea rond de klok van vijf. Sinds decennia een traditie in Engeland. Engelse thee wordt echter niet in Engeland geteeld of geproduceerd. Het is vaak een melange, een mix van Assam, Kenya en Ceylon.
Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma. English Breakfast thee daarentegen, is een robuuste zwarte thee zonder toegevoegde aroma's. De sterke smaak van English Breakfast thee zorgt er voor dat het goed samen gaat met melk en suiker.
English breakfast is een Engelse melange van zwarte thee. In dit geval een blend van milde Ceylon en de krachtigere Assam thee. De thee is krachtig van smaak en wordt veel met melk en suiker gedronken. Ook lekker met een schijfje citroen.
Zwarte thee is volledig gefermenteerd, waardoor de theebladeren donkerder zijn en er tanines gevormd worden. Zwarte thee heeft over het algemeen de sterkste smaak en bevat het meeste cafeïne, maar ook het minste antioxidanten.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen. Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.
De thee is genoemd naar graaf (earl) Charles Grey (1764–1845), een Brits staatsman en premier. Het verhaal gaat dat de thee hem als cadeau werd aangeboden toen tijdens een handelsmissie naar Azië een van zijn medewerkers de zoon van een mandarijn van de verdrinkingsdood zou hebben gered.
Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee. Dit wordt gemengd met olie uit de bergamotplant waardoor het een citrus-achtige ondertoon heeft. Deze 'smaak' is vernoemd naar Charles Grey, hij was een Britse premier aan het begin van de negentiende eeuw.
Is Earl Grey gezond? Ja, Earl Grey thee is een zwarte thee en bevat antioxidanten. Het drinken van deze thee zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte.
Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en heeft daardoor de sterkste smaak. Afhankelijk van het gebied waar de thee vandaan komt, kan deze heel sterk (Assam, India), veel zachter (Darjeeling, India), of juist zoet (Java, Indonesië) smaken.
Kort samengevat. Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden. Eigenlijk verdient de thee meer wetenschappelijk onderzoek.
De winnaar van de selectie earl grey die journalist Tine Bral op de markt vond is Twinings Original Earl Grey (los). Naar aanleiding van het voorgaande kreeg theesommelier Jozefien Muylle ondertussen ook een sample toegestuurd van Satemwa, een thee -en koffie Estate in Malawi.
De thee wordt dan bitterder, waardoor een scheut melk de smaak neutraliseert. Er is zelfs discussie over of het beter is voor de smaak om de melk voor- of na het inschenken van de thee aan het kopje toe te voegen. Ook in Nederland kiest men soms voor een scheut melk, om zo de thee minder sterk te maken.
Zoals altijd met culturele veranderingen, werd thee geïntroduceerd door de aristocratie. Het was de buitenlandse prinses Catherine van Braganza die theedrinken naar het Engelse koningshuis bracht en zij zette de trend voor de drank onder de Engelse aristocratie in de zeventiende eeuw.
English Breakfast thee
Deze theesoort is verreweg het populairst. Het is een melange van zwarte theesoorten zoals Assam, Ceylon en Kenya en heeft een sterke, bittere en ronde smaak. In Engeland wordt dit soort thee vaak met een wolkje melk gedronken om de bitterheid wat tegen te gaan.
Wat is zwarte thee? De zwarte theemelanges van Pickwick zijn samengesteld met theesoorten uit Sri Lanka. Deze soorten zijn vaak aangevuld met licht kruidige theeën uit theeplantages van over de hele wereld.
Groene thee en zwarte thee, zoals Earl Grey en de Ceylon thee, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Deze stoffen beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen en vrije radicalen die je ziek maken.
Alle theesoorten komen van dezelfde plant. Of het nou gaat om groen, wit of zwart, ze groeien allemaal aan de Camellia Sinensis, ook wel theestruik genoemd. Welk zakje er in dat hete water hangt, maakt dus eigenlijk niet uit. Praktisch gezien zijn ze allemaal hetzelfde, ze worden alleen anders behandeld.
Bergamot thee is thee op smaak gebracht met bergamotolie. De olie die wordt gewonnen uit de schil van de citrusachtige bergamotplant geeft een frisse citrussmaak aan de thee. Bergamot is vooral bekend van Earl Grey. Voor onze bergamot thee en Earl Grey wordt uitsluitend de beste bergamotolie gebruikt.
Bergamotolie wordt uit de schil van de onrijpe vrucht gewonnen. Deze etherische olie wordt veel gebruikt als geurstof in parfums en andere cosmetica. Het is een hoofdbestanddeel van eau de cologne en fougèreparfums. Verder wordt het als smaakstof gebruikt, onder meer in Earl Grey-thee.
Pu Erh thee
Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.
Thee heeft een positief effect op de gezondheid
Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.