De zeem in je fietsbroek is bedoeld om direct op de huid te zitten en schuren te voorkomen, en hij bestaat uit stoffen die vocht afvoeren en snel drogen. Als je ondergoed draagt, zijn er meer naden die schuren en stof die vocht vasthoudt, dus laat dat ondergoed maar uit.
Een fietsbroek met zeem draag je altijd zonder onderbroek of boxershort. Je zit dus met je blote billen op de zeem, zodat je huid direct contact maakt met de zeem en de lycra stof van de fietsbroek. Een katoenen boxershort zorgt voor wrijving waardoor irritaties en schuurplekken optreden.
1 Doe geen onderbroek aan onder een wielrenbroek
Een onderbroek gaat schuiven, wordt klam en je kan op de naden zitten. Allemaal redenen waardoor je ernstige huidproblemen kan krijgen. Denk aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken.
De fietsbroek moet overal goed aansluiten, maar niet knellen. Wanneer de fietsbroek te ruim is kan de zeem gaan schuiven en de stof gaan schuren. De bretels mogen een klein beetje te strak zitten als je rechtop staat, maar als je in de fietshouding staat of zit moeten ze strak maar comfortabel aansluiten.
Je draagt de onderbroek met zeem gewoon zonder je reguliere ondergoed. Je gaat dus gewoon met je blote bips op de zeem zitten. Er overheen kun je alles dragen wat je zelf maar fijn vindt zitten. Je outdoorbroek of misschien met een short of spijkerbroek.
Voorstanders van het dragen van een onderbroek onder een fietsbroek noemen hygiëne als het belangrijkste voordeel. Draag je ondergoed – mits deze niet van katoen is – dan is dit een stuk frisser dan wanneer je geen ondergoed draagt. Vooral als je een fietsbroek met zeem draagt, kan het nogal onhygiënisch worden.
Uiteraard zal de levensduur van de zeem met de kwaliteit daarvan en het aantal gereden kilometers te maken hebben. Zelf rijd ik ca. 4000 Km per jaar. Ik heb een broek van het Marco Polo team waar ik nu 2 jaar in rijd en ben daar echt wel tevreden over.
De Progetto X2 Air is de beste zeem van Castelli. Comfortabeler dan de Kiss Air tijdens lange fietstochten. De populairste Castelli fietsbroek is de Castelli Free Aero Race 4, deze is voorzien van de Progetto X2 Air zeem en ideaal voor het fietsen van lange afstanden op de racefiets.
Zadelpijn is eigenlijk niets anders dan een teken dat de druk op je zitvlak te hoog is. Pijn verminderen betekent druk verminderen. De meest efficiënte manier is afvallen. Dat heeft vrij snel effect omdat de extra kilo's zich meestal bij de buik of heupen ophopen.
Als je een fietsbroek of binnenbroek past, zoek dan naar een maat die nauw aansluit maar waarin je prettig kunt bewegen. De stof moet tijdens het trappen niet langs je huid schuiven, maar mag ook de aderen in je benen niet dichtknijpen.
Onderbroek onder je fietsbroek
Op de fiets draag je dus een speciale fietsbroek. In de broek zit een soort kussentje dat ''zeem'' wordt genoemd. Het verschil tussen een fietsbroek en een normale broek is de stof. Een normale broek is gemaakt van katoen en een fietsbroek van lycra.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
Urenlang fietsen zonder fietsbroek kan een pijnlijke aangelegenheid zijn. Een gewone, katoenen broek houdt zweet vast en gaat schuren en irriteren. Bovendien is voorovergebogen op een smal, keihard zadel zitten een aanslag op je schaamstreek en krijg je ongetwijfeld last van zadelpijn.
Een bibshort is een fietsbroek met bretels. De bibshort is veruit de populairste fietsbroek onder fietsers, omdat het voorkomt dat er een strakke band om de buik zit en de bretels er voor zorgen dat de fietsbroek niet afzakt.
Ben je op zoek naar de beste fietsonderbroek voor dames? Dan kun je niet om deze variant van Rogelli heen. Deze fietsonderbroek zit heerlijk, is van een prima kwaliteit en is ook nog betaalbaar. Rogelli heeft voor een strakke fietsonderbroek gekozen.
Een speciale fietsbroek of fietsondergoed met zeem neemt de druk weg en voert vocht af. Dat werkt beter dan een zacht zadel. Tip: Wielrenners gebruiken 'broekenvet' – of chamois crème, in goed Nederlands – een vettige crème die de wrijving tussen huid en (fiets)broek vermindert.
Beste fietsbroek all-round: Endura Pro SL. Beste fietsbroek prijs-kwaliteit: dhb Aeron speed bib shorts. Beste budget fietsbroek: Triban Essential. Beste fietsbroek tegen zadelpijn: Assos Equipe RS S9.
Zeem: De HP07 zeem voor mannen is speciaal ontworpen door Rogelli voor de korte afstand voor een periode van maximaal 2 uur. De zeem bestaat uit meerdere lagen, die een thermo regulerende werking hebben voor een maximum aan comfort.
Het Progetto X2 Air zeem is naar onze mening een van de beste zemen van dit moment en doet uitstekend zijn werk. De zeem in de fietsbroek levert optimaal comfort en is een uitstekende keuze als je een lange rit op de planning hebt staan. Wij reden er een rit van 150 km mee en ervaarden zero ongemakken rond het zitvlak.
Wat is een goede fietsonderbroek? Een goede fietsonderbroek heeft een zeem en is gemaakt van ademend materiaal. De reden dat veel mensen last van zadelpijn hebben is omdat ze tijdens het maken van langere fietsritten hun normale onderbroek dragen.
Een fietsbroek met zeem, vroeg of laat je wil je er ook een. Het zeem is zacht, maar belangrijker nog: het verdeelt de druk én voert vocht snel af, zodat de huid (enigszins) droog blijft en minder snel beschadigt. Ook over nagedacht: vaak zijn de naden 'plat' zodat ze niet zo snel de huid irriteren.
Een bib short is in feite hetzelfde als een normale fietsbroek, maar heeft geen strakke band rondom de buik en heeft als fijne toevoeging bretels waar de broek dus aan vast zit.
Een fietsshirt moet dus een aansluitende pasvorm hebben op het lichaam. Het shirt mag hierbij best wel een strak zitten. Het shirt mag daarentegen niet te klemmend aanvoelen. Om de juiste pasvorm te vinden, moet fietskleding altijd in een fietshouding worden gepast.