Je kunt dus gerust soep maken op een onweerachtige dag, maar laat ze zo snel mogelijk afkoelen (giet ze over in een andere soeppot of kom die in een ijsbad staat, bijvoorbeeld) en bewaar ze daarna in de koelkast. Of, als er te veel is om binnen enkele dagen op te eten, kun je je soep ook invriezen.
Nee, soep bederft niet bij onweer, althans niet door onweer zelf. Het is eenvoudig: alles wat je kookt om langer te bewaren dien je zo snel mogelijk te koelen.
"Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.
Eten is te zuur
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Je kunt dus gerust soep maken op een onweerachtige dag, maar laat ze zo snel mogelijk afkoelen (giet ze over in een andere soeppot of kom die in een ijsbad staat, bijvoorbeeld) en bewaar ze daarna in de koelkast. Of, als er te veel is om binnen enkele dagen op te eten, kun je je soep ook invriezen.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Kan voedselvergiftiging veroorzaken als soepen, stoofschotels en jus met vlees, vis of gevogelte gedurende langere tijd op kamertemperatuur worden bewaard en niet in de koelkast .
Ziek na oesters: symptomen van het norovirus
Meestal begint het tussen 15 en 48 uur nadat iemand het virus binnenkrijgt. Het braken is vaak heftig, en kan heel plotseling optreden. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor.
Controleer de geur: Als de soep zuur ruikt of een onaangename geur heeft , is dat een teken dat bacteriën zijn gaan groeien en dat het niet langer veilig is om te eten. Kijk uit naar schimmel: Als je schimmel ziet groeien op het oppervlak van de soep, is het zeker tijd om het weg te gooien.
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Dat komt doordat voorafgaand aan onweer de lucht warm, vochtig en broeierig wordt. Onder deze omstandigheden vermenigvuldigen bacteriën zich goed.
Sluit ramen en deuren. Blijf weg van de ramen. Het licht van de bliksem is immers bijzonder fel en een nabije inslag kan je verblinden.
Vermijd zure soep en zet de soep meteen na het koken in de koelkast. Een soep die te traag afkoelt, zal immers sneller zuur worden. Dat geldt absoluut voor tomatensoep.
Bliksem kan door leidingen heen reizen. Het is het beste om tijdens een onweersbui al het water te vermijden. Ga niet douchen, baden, afwassen of uw handen wassen . Het risico dat bliksem door leidingen heen reist, is bij kunststof leidingen mogelijk kleiner dan bij metalen leidingen.
Douchen en afwassen
En die leidingen zag je eerder misschien niet als gevaarlijk objecten tijdens een onweersbui. Doordat stroom bij blikseminslag ook via leidingen binnen kan komen én water stroom kan geleiden, is het beter om alles waar water uit komt, ook te mijden.
Het consumeren van schelpdieren (mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen) kan in uitzonderlijke gevallen samengaan met een voedselvergiftiging.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten.Soms zelfs pas na enkele dagen.
De sluitspier van de oester werkt dan niet meer goed. In sommige gevallen staat de schelp al open, maar dat betekent niet dat je de oester meteen hoeft af te serveren. Geef de schelp een tik met een lepel. Sluit de schelp zich, dan is de oester nog eetbaar.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Diarree na het eten kan verschillende oorzaken hebben, waaronder voedselgerelateerde ziekten, voedselintoleranties, allergieën, maar ook onderliggende aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa .
Koelkasten moeten een temperatuur van 40°F of lager aangeven. Als u er hete soep of bouillon met een aanzienlijk hogere temperatuur aan toevoegt, kan de algehele temperatuur stijgen, wat een broedplaats voor bederf creëert .
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.