Brood van de bakker is volgens hem namelijk veel gezonder. In de supermarkt is het namelijk veel meer bewerkt, en zitten er veel minder mineralen en nutriënten in. Ambachtelijk brood is veel voedzamer.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Er zitten geen verborgen conserveringsmiddelen of gekke E-nummers in die je vaak in de ingrediëntenlijst van supermarktbrood vindt. Als je zelfgemaakt, veganistisch brood eet, verminder je je inname van verzadigd vet, zeg je vaarwel tegen zwellingen in je darmen, die soms door zuivel worden veroorzaakt, en verminder je je dagelijkse inname van zout en suiker.
Er wordt gedacht dat ambachtelijk brood een gezondere optie is dan brood uit de winkel. Hoewel er geen klinische studies zijn om de verschillen duidelijk te definiëren, wordt ambachtelijk brood gemaakt van gezonde, verse ingrediënten, terwijl brood uit de winkel bewerkte ingrediënten en conserveringsmiddelen bevat om de houdbaarheid te verlengen.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Zoek op het etiket naar "volkoren", "volkoren" of "volkorenmeel" . Als een brood 6 gram vezels per 100 gram bevat, is het rijk aan vezels. Kies brood met veel intacte granen, zoals haver, gerst en quinoa, en zaden, als u die kunt eten. Pas op voor massaal geproduceerd zuurdesembrood.
Nee, brood is gezond. Het maakt niet uit of het brood gebakken is door een ambachtelijke bakker of door een grote, industriële bakkerij. In grote en kleine bakkerijen worden veelal vergelijkbare ingrediënten gebruikt en ook het proces komt overeen.
Brood is niet per definitie 'dikmakend'. Maar als je te veel brood eet, vooral het sterk bewerkte brood dat je in de supermarkt koopt, is dat een beetje alsof je dezelfde hoeveelheid suiker eet, omdat het allemaal koolhydraten zijn met weinig voedingsstoffen die niet door de fabrikant zijn toegevoegd.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Zelfgebakken brood, vooral als het gemaakt is met volkoren granen, zit boordevol voedingsstoffen . Volkorenmeel behoudt de zemelen en kiemen van het graan, die rijk zijn aan vezels, vitaminen en mineralen. In de winkel gekocht brood, met name witbrood, wordt vaak gebruikgemaakt van geraffineerde meelsoorten die van deze nuttige componenten zijn ontdaan.
Dit zijn de ingrediënten voor een wit supermarktbrood: Verrijkt Brits tarwemeel (tarwemeel, calciumcarbonaat, ijzer, niacine, thiamine), water, gist, zout, koolzaadolie, alcoholazijn, calciumpropionaat; sojameel, mono- en diacetylwijnsteenzuuresters van mono- en diglyceriden van vetzuren, mono- en ...
De hoofdingrediënten zijn bloem, meel of volkorenmeel, water, een rijsmiddel (gist of desem) en bakkerszout.Hieraan kunnen natuurlijk extra ingrediënten worden toegevoegd, zoals zaden, vruchten en/of noten. Hierdoor kan de bakker er lekker op los experimenteren en zo zijn eigen, unieke brood ontwikkelen.
Er zit een groot bereik aan suikergehalte in brood dat je in de supermarkt vindt. Sommige bevatten helemaal geen suiker, terwijl andere meer dan 4 gram per sneetje kunnen bevatten , inclusief brood met verleidelijke labels zoals "gezonde multigranen" of "biologische granen en zaden", en vooral brood met het woord honing in de beschrijving.
Volkoren granen zijn het minst bewerkt en dus het meest aangewezen.
Een brood bij de warme bakker in jouw straat kost vaak al minstens 3 euro, maar als je naar de supermarkt gaat, is dat al snel een euro of meer goedkoper. De warme bakker oefent een ambacht uit, terwijl het bij de supermarkt meer rond massaproductie draait.
Onderzoeksbureau GfK heeft Jan Linders Supermarkten uitgeroepen tot de Beste supermarkt in Brood. Consumenten beoordeelde de broodafdeling van de supermarkt met een 7,65. Het is de vijftiende keer dat de supermarktketen de ranglijst aanvoert. De beste broodafdeling is onderdeel van het het GfK Versrapport 2020.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Om een gezond brood te kiezen, kunt u op zoek gaan naar varianten die gemaakt zijn van 100% volkoren- en/of gekiemde graanmeelsoorten. Zorg ervoor dat uw brood weinig toegevoegde zoetstoffen bevat. Een paar goede opties zijn zuurdesem-, rogge-, lijnzaad- en haverbrood .
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten.Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.
Het sterk bewerkte meel en de toevoegingen in wit, verpakt brood kunnen het ongezond maken . Te veel witbrood eten kan bijdragen aan obesitas, hartziekten en diabetes. Het kopen van brood met het woord "heel" als eerste ingrediënt garandeert echter nog steeds geen gezond product. Het is slechts de eerste stap.
Ook het Voedingscentrum zegt dat de bruine kleur van brood niet altijd iets zegt over hoe gezond het is. Volkorenbrood is de verstandigste keuze: het bevat de meeste voedingsstoffen en helpen de darmen goed te blijven werken. Ook verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Je kunt het beste kiezen voor speltbrood, volkorenbrood of tarwebrood. In spelt, tarwe en volkoren zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Kortom: ze zijn even gezond. In andere broodsoorten zitten een stuk minder gezonde stoffen.
Brood van de bakker is volgens hem namelijk veel gezonder. In de supermarkt is het namelijk veel meer bewerkt, en zitten er veel minder mineralen en nutriënten in. Ambachtelijk brood is veel voedzamer.
Door de vezels in het volkorenbrood is het gezonder dan witbrood. Alle vloerbroden en drie soorten Liefde & Passie-brood worden nu gemaakt van graan van Nederlandse bodem. Als vijf jaar lang wordt het zoutgehalte in de broden stapsgewijs verlaagd. Voor tien broden wordt het zoutgehalte nog eens met 25% verminderd.
Het lekkerste brood van 2024
De broden van de koploper worden beloond met een 7,20. Juryleden waarderen vooral de kwaliteit en versheid in combinatie met aantrekkelijke aanbiedingen en lage prijzen. Albert Heijn verovert met een 7,16 de tweede plek. Jumbo eindigt met een 7,10 als derde.