In de cellen van eukaryoten bevindt het DNA zich in de celkern, de aminozuren, die chemisch aaneengeregen moeten worden tot een eiwit, bevinden zich in het cytoplasma.
Meer dan een kwart van alle eiwitten in een cel bevinden zich in het membraan , waar ze vitale functies vervullen. Om deze rollen te vervullen, moeten membraaneiwitten betrouwbaar worden getransporteerd van hun productielocatie in de cel naar hun bestemming en correct worden ingevoegd in het doelmembraan.
De chemische aaneenschakeling van aminozuren tot allerlei soorten eiwitten vindt plaats in ribosomen, organellen die zich in het cytoplasma van de eukaryote cel bevinden. Er zijn duizenden ribosomen per cel, in een (prokaryote) bacterie kan zelfs de helft van alle droge stof bestaan uit ribosomen.
Lysosomen zijn organellen, ofwel cellulaire structuren die een bepaalde functie in een cel vervullen. De lysosomen zorgen voor de afbraak van macromolekulen.
Zo bevatten zowel mango's, bessen, aardbeien en avocado veel eiwitten. Ook banaan bevat relatief veel eiwit. Voedingsmiddelen als, peulvruchten, sojaproducten, tempé en noten en pinda's. Kortom genoeg mogelijkheden om op een gevarieerde manier die eiwitten binnen te krijgen en beter te herstellen.
Tips om voldoende eiwit binnen te krijgen
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
In de cellen van eukaryoten bevindt het DNA zich in de celkern, de aminozuren, die chemisch aaneengeregen moeten worden tot een eiwit, bevinden zich in het cytoplasma.
In de twaalfvingerige darm komt alvleessap bij het voedsel. Alvleessap bevat enzymen waarmee de eiwitten in nog kleinere mootjes worden gehakt. In de wand van de dunne darm zitten miljoenen kleine kliertjes die darmsap maken. Darmsap bevat enzymen die de kleinere stukjes eiwit afbreken tot aminozuren.
De vertering van eiwitten begint in de maag. Hier wordt een stof in het maagsap, genaamd pepsinogeen, door het maagzuur omgezet in pepsine. Pepsine breekt eiwitten af tot kleinere stukjes, ook wel polypeptiden genoemd. Deze polypeptiden gaan vervolgens naar de dunne darm via de twaalfvingerige darm.
Om deze eiwitten te kunnen produceren, moeten specifieke genen in het DNA van een cel eerst worden overgeschreven naar mRNA-moleculen. Vervolgens moeten deze transcripten worden vertaald naar ketens van aminozuren, die later worden opgevouwen tot volledig functionele eiwitten.
Er zijn zeven soorten eiwitten: antilichamen, contractiele eiwitten, enzymen, hormonale eiwitten, structurele eiwitten, opslageiwitten en transporteiwitten. Enkele van de voornaamste functies van eiwitten in het menselijk lichaam zijn: Opbouwen, sterker maken en repareren/vervangen van dingen zoals weefsel.
Werking golgi-apparaat
De transportblaasjes snoeren zich af van het glad endoplasmatisch reticulum en vervoeren de ruwe eiwitten naar het golgi-apparaat. Het golgi-apparaat maakt werkende eiwitten van de aangeleverde ruwe eiwitten.
Het ribosomaal RNA (rRNA) wordt samengevoegd met specifieke eiwitten uit het cytoplasma om ribosomen te vormen. Een ribosoom kan het mRNA aflezen, vertalen in een aminozuur en de verbindingen tussen de aminozuren maken, zodat er uiteindelijk een eiwit ontstaat.
Ribosoom . Een ribosoom is de cellulaire machinerie die verantwoordelijk is voor het maken van eiwitten. Er zijn veel ribosomen in elke cel, elk opgebouwd uit twee subeenheden.
Eiwitten zijn opgebouwd uit lange ketens van aminozuren. Het lichaam gebruikt eiwitten als bouwstof voor lichaamscellen. De huid, de spieren, de botten en het bloed zijn opgebouwd uit eiwitten. Ook heeft het lichaam voortdurend eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken en oude cellen te vernieuwen.
Pepsine is een eiwitsplitsend enzym dat eiwitmoleculen afbreekt tot kortere polypeptiden. Pepsine werkt optimaal bij een pH rond de 2. In het licht basische milieu van het duodenum wordt pepsine geïnactiveerd. De pancreas speelt een belangrijke rol in de spijsvertering.
De belangrijkste energieleverancier is glucose (suiker), maar ook vetten en eiwitten kunnen afgebroken worden om energie te leveren. Lichaamscellen halen hun energie vooral uit de verbranding van glucose in de mitochondrieën. Mitochondrieën zijn celonderdelen die de energieproductie van de cel verzorgen.
Je zou kunnen aankomen
'Eiwitten leveren ook energie, namelijk 4 kilocalorieën per gram. Een teveel aan calorieën - of het nu komt uit eiwit, koolhydraten of vet - wordt omgezet in lichaamsvet. Dit betekent dat je ook in gewicht en vet kunt aankomen als je te veel eiwitten eet.
Dierlijke bronnen van eiwit zijn vlees, vis, gevogelte, zuivel en eieren. Vlees is het rijkst aan eiwit, maar er zijn ook genoeg plantaardige bronnen zoals brood, granen, peulvruchten, tofu, tempé en noten.
Een gen is het recept voor één eiwit. Van het gen in het DNA dat codeert voor een eiwit wordt een kopietje gemaakt, het mRNA (m= messenger = boodschapper). Dit proces heet transcriptie. In de ribosomen wordt dit mRNA gebruikt om te vertalen in het benodigde eiwit (= translatie).
Normaal (normo-albuminurie): minder dan 30 milligram eiwit per dag. Licht verhoogd (micro-albuminurie): 30 tot 300 milligram eiwit per dag. Verhoogd (macro-albuminurie): 300 tot 3000 milligram per dag. Sterk verhoogd (nefrotisch eiwitverlies): meer dan 3000 milligram (= 3 gram) per dag.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt.
113-143 gram vlees = een grote kipfilet of visfilet, of een middelgrote biefstuk of kotelet (ook minstens 5-10 gram vet) 113 gram vlees is ongeveer de grootte van een pak speelkaarten. 1 ½ kopje magere kwark of Griekse yoghurt. 5-6 hele eieren. 4 hele eieren en 28 gram kaas (ook 25-30 gram vet)
Een plak kaas van 20 gram levert ongeveer 5 gram eiwit, twee plakjes vleeswaren leveren 5-7 gram eiwit; Beleg het brood met pindakaas of een vlees- of vissalade. Een ruime laag op het brood levert ongeveer 4,5 gram eiwit; Wissel af met zuivel als aanvulling op de maaltijd.