Hoe bewaar je bananenbrood? Een bananenbrood kun je zeker een week bewaren, buiten de koelkast, in folie verpakt. Gewoon op het aanrecht of in een kastje of broodtrommel. Je kunt er verschillende dagen van genieten, door er steeds 1 of meer plakjes van te snijden en daarna het bananenbrood weer goed te verpakken.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Bananenbrood kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. De cake afgedekt in de koelkast bewaren. Dan blijft het 4 tot 5 dagen goed. Bananenbrood kun je buiten de koelkast een dag bewaren.
Je laat het bananenbrood niet afkoelen
Warm brood gewikkeld in plasticfolie leidt namelijk tot condensatie en schimmelvorming. Ook verstevigt het afkoelen van het brood de structuur, waardoor je mooiere sneetjes kan snijden. Als je van warm brood houdt (wie niet?) kan je je sneetje altijd opnieuw opwarmen in de oven.
Hoe een heel brood ontdooien: Een heel brood ontdooi je net als een half brood. Haal het brood uit de zak maar laat de aluminiumfolie om het brood zitten. Leg het brood op een bord op het aanrecht en bewaar de diepvrieszak voor een andere keer. ± vier uur later is je brood ontdooit en kun je hem aansnijden.
Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak.
Verpak de cake in plasticfolie, aluminiumfolie, in een plastic zak of in een afsluitbare (cake)bak. Luchtdicht verpakt is de cake een kleine week te bewaren. Natuurlijk is ie versgebakken wel het allerlekkerst!
Het grootste verschil tussen bananenbrood en bananencake zit 'm dus in de ingrediënten die uiteindelijk de voedingswaarden bepalen.
Taarten bewaar je 2 tot 3 dagen in de koelkast. Je kan taart ook invriezen. Bewaar het in de taartdoos en doe er een plastic zak omheen, dan blijft het ongeveer 3 maanden goed. Cake kan je ongeveer een week bewaren (buiten de koelkast) in een trommel of verpakt in aluminiumfolie.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Het is het beste om bananen op kamertemperatuur te houden tot ze rijp zijn, maar je kunt ze in de koelkast of de vriezer gooien om het rijpen en bruin worden te vertragen. Dit geldt vooral als je een overgebleven banaan hebt: wikkel hem in, dit keer om oxidatie te voorkomen en mik in de koelkast.
Het grootste verschil zit in de ingrediënten. Bananenbrood is de gezondste van de twee, want deze wordt gemaakt van een voedzaam meel (havermeel, amandelmeel, speltmeel) en bevat alleen maar natuurlijke suikers. Niet alleen bananen, maar ook bijvoorbeeld dadels of honing worden hierbij als zoetmaker gebruikt.
Je moet bananenbrood toch meer zien als een snack, zegt ook Mary Stottelaar, diëtist en medeoprichter van de site PuurGezond. "Het bevat naast veel suiker inderdaad ook goede voedingsstoffen, maar vaak meer calorieën dan gewoon brood en zelfs cake. En suiker is suiker. Zo wordt het door je lichaam ook opgenomen.
En waar dat bananenbrood te koop is? Waarschijnlijk gewoon bij jou om de hoek. Het bananenbrood van SUNT is namelijk vaak dichterbij dan je denkt. Als voorverpakt plakje bij AH to go, bij een van de 700 Albert Heijn filialen in Nederland en België, bij COOP of gewoon via de PICNIC app.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Cake en biscuit kun je heel goed bewaren. Super fijn als je een stapeltaart wilt maken, maar geen tijd hebt om alles een dag van tevoren te maken. Cake en biscuit bewaar je buiten de koelkast. Verpak het goed in huishoudfolie, aluminiumfolie of in een trommel.
Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
Veel fruit kun je invriezen, maar er zijn enkele fruitsoorten waarbij invriezen niet heel geschikt is. Dit heeft onder andere te maken met het vochtgehalte in het fruit. Enkele soorten fruit die niet zo eenvoudig in zijn te vriezen, zijn: granaatappel, sinaasappels, mandarijnen en passievrucht.
Het klinkt niet direct heel aantrekkelijk, maar de schil van een biologische banaan blijk je dus prima te kunnen eten. Je kunt vrijwel alle soorten fruit met schil en al opeten. Het is zelfs gezond om ook de schil van een banaan op te eten. Een bananenschil bevat namelijk veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt.
Bananen kunnen niet rijpen in de vriezer, ga dus geen groene of onrijpe bananen in die ijskist gooien. Gepelde bananen blijven in de vriezer ongeveer vier maanden goed. Je kunt bananen 2x invriezen zolang het fruit niet op kamertemperatuur is ontdooid.
Zeker in de smoothie is banaan geweldig. Het geeft een heerlijke milkshake-achtige structuur, maar dan gezond! Als je bevroren banaan toevoegt aan je smoothie wordt hij direct heerlijk koel. Een hele banaan in de blender is alleen geen succes.