Tijdvak 3 is de tijd van monniken en ridders. Dit tijdvak wordt ook wel de vroege middeleeuwen genoemd. Het tijdvak begint na de val van het West-Romeinse Rijk en duurt tot ongeveer het jaar 1000. Kenmerkend voor deze periode zijn de verspreiding van het christendom en de islam en de feodaal georganiseerde samenleving.
De Middeleeuwen duren 1000 jaar: van 500 tot 1500. Tijdvak 3 en 4 gaan over de Middeleeuwen.
Tijdvak 1 is de eerste keer dat de examens worden aangeboden. In dit tijdvak vinden dus alleen maar eerste afnames van de eindexamens plaats. Als je een herkansing gaat maken, kan dit in tijdvak 2, dat is dus de tweede keer dat er examens worden afgenomen.
tijdvak 4: tijd van steden en staten (1000-1500)
Het tweede tijdvak is bedoeld voor kandidaten die door overmacht tijdens het eerste tijdvak verhinderd waren (zie artikel 3.29 Uitvoeringsbesluit WVO 2020). Ook biedt dit tijdvak gelegenheid tot het afleggen van de herkansing van het centraal examen voor een vak (zie artikel 3.38 Uitvoeringsbesluit WVO 2020).
Het tijdvak waarin we nu leven – het Holoceen – is ergens halverwege de twintigste eeuw ten einde gekomen. De geologische tijdschaal. Het Antropoceen wordt een tijdvak. We leven straks dus ná het Holoceen, maar nog steeds in het Kwartair.
De geschiedenis van Nederland is voor het primair en voortgezet onderwijs verdeeld in tien tijdvakken. De tijdvakken worden in combinatie met de 50 Nederlandse canonvensters behandeld binnen kerndoel 52 en 53 in het primair onderwijs. Hieronder een overzicht van de tijdvakken en hun kenmerkende aspecten.
Kenmerkende aspecten: De opkomst van politieke stromingen. De industriële revolutie.
Examenvideo's bij geschiedenis (havo/vwo) over tijdvak 6: Regenten en vorsten (1600 – 1700) / Gouden Eeuw (17e eeuw).
Het eerste tijdvak gaat over de prehistorie.
Het eerste tijdvak vindt plaats van dinsdag 14 mei tot en met woensdag 29 mei 2024 (uitslag woensdag 12 juni). Het tweede tijdvak is van maandag 17 juni tot en met donderdag 20 juni 2024 (uitslag vrijdag 28 juni).
Tijdvak kan verwijzen naar: Tijdperk, een indeling in tijd in bijvoorbeeld de geschiedenis, archeologie of geologie. Tijdvak (geologie), meer specifiek: een tijdperk in de geologie met een bepaalde rang; een onderverdeling van een periode. een periode van een aantal uren in een dag (etmaal)
16e en 17e eeuw: opkomst van handelskapitalisme in de Republiek. Kapitalisme is een economisch systeem met als belangrijkste kenmerken: winst streven, privé bezit en concurrentie. Dat gebeurde in de 16e en 17e eeuw, vooral door handelaren.
late middeleeuwen: 13e tot 15e eeuw.
De 12e eeuw (van de christelijke jaartelling) is de 12e periode van 100 jaar, dus bestaande uit de jaren 1101 tot en met 1200. De 12e eeuw behoort tot het 2e millennium.
Het examen in het 3e tijdvak 2023 is van 8 t/m 17 augustus.
De herexamens vinden in het tweede tijdvak plaats en bij uitzondering kan een herexamen ook in het derde tijdvak afgenomen worden. In dit artikel lees je alles over de herexamens en waarom je kan overwegen om voor een herkansing te kiezen.
In dit tijdvak hebben we het over de zestiende eeuw. Kenmerkend voor deze tijd is het veranderende mens- en wereldbeeld.Waar iedereen eerst klakkeloos overnam wat de kerk beweerde, begon men nu ook zelf te denken. Zo ontdekte men dat er vaak andere verklaringen voor dingen waren dan die uit de Bijbel.
Tijdvak 9: tijd van de Wereldoorlogen. Kenmerkende aspecten: Het voeren van twee wereldoorlogen. De economische wereldcrisis.
Inleiding. Tijdvak 9 is de tijd van de Wereldoorlogen. Dit tijdvak begint rond het jaar 1900 en duurt tot 1950. Het tijdvak beslaat de eerste helft van de twintigste eeuw.
De middeleeuwen is de benaming voor het tijdvak uit de Westerse geschiedenis tussen het einde van de oudheid en het begin van de vroegmoderne tijd.