Tevens kan na de vasectomie een gevoel van stuwing optreden. Dit kan leiden tot pijnlijke sensaties voorafgaande aan de zaadlozing, maar is zeldzaam (2%) en meestal tijdelijk. Een enkele keer treedt koorts op (boven de 38,5 °C), of een sterke zwelling van de balzak, soms blijft het wondje bloeden.
Ook kan na de sterilisatie een gevoel van stuwing optreden; dit kan leiden tot een pijnlijk gevoel voorafgaand aan de zaadlozing, maar deze stuwing is zeldzaam en meestal tijdelijk.
Dat kan soms een wat stuwend gevoel geven in de testikels. Vooral in de eerste weken na de ingreep kan het soms nog wat vervelend zijn. Of bij zaadlozingen kan dat soms in de testikels een beetje stuwend gevoel geven. Dat verdwijnt in loop van de weken, maanden na de ingreep.
Pijn direct na de sterilisatie komt vaak voor en gaat samen met een beurs gevoel in de zaadballen en/of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit enkele dagen. U moet contact opnemen met de polikliniek Urologie: • Bij ernstige aanhoudende pijn. Bij aanhoudend bloedverlies uit de wond.
Een verharding en gevoeligheid van het wondgebied kan tot 6 maanden aanwezig zijn. Pijn na de ingreep komt wel vaak voor. Dit gaat samen met een zeurend gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit enkele dagen, maar er zijn ook patiënten die hier enkele weken last van hebben.
Na de operatie
We raden u aan een paar dagen een strakke onderbroek of zwembroek te dragen. Dit geeft een lichte druk en meer rust aan de wondjes. De eerste nacht(en) is het vaak plezierig een onderbroek aan te houden tijdens het slapen. De dag van de operatie adviseren we u om rustig aan te doen.
Om een nabloeding te voorkomen mag u op de dag van de ingreep niet zwaar tillen of sporten. Na anderhalf uur is de verdoving uitgewerkt. Het is mogelijk dat u wat napijn heeft. Meestal verdwijnt die pijn binnen 24 uur en zijn medicijnen niet nodig.
Er kan pijn en/of een zwelling op en onder de zaadballen optreden. Daarom raden we u aan om de eerste 24 uur na de ingreep zoveel mogelijk rust te houden om nabloeding te voorkomen. Koel de balzak om zwelling te voorkomen. De dag na de operatie kunt u het verband verwijderen en mag u weer douchen.
Voor de meeste nieuwe moeders geldt dat als hun baby goed en frequent drinkt, dit gevoel van zwaarte zonder problemen verdwijnt. Maar sommigen produceren bijna meer melk dan hun borsten kunnen bevatten, waardoor ze keihard en onaangenaam vol aanvoelen – een aandoening die stuwing wordt genoemd.
Is sterilisatie man omkeerbaar? Nee, een sterilisatie van de man is in principe onomkeerbaar. Het is niet mogelijk om eenvoudig een sterilisatie ongedaan te maken. Een sterilisatie ongedaan maken is volledige operatie die niet altijd lukt.
Als je weer op de afdeling bent komt de gynaecoloog aan het einde van de middag vertellen hoe de operatie ging. Na 1of 2 dagen kun je weer naar huis. Het duurt ongeveer 4 weken voor je weer helemaal hersteld bent, omdat de wond in je buikwand en de eileiders moeten herstellen.
Er zit een uiteinde een bovenkant met een enkele hechting en aan de onderkant dubbel hechting, met een lusje waar de zaadleider omgeklapt is. Dat voelt in de eerste week en als een klein bobbeltje. En dat kan soms nog maandenlang als een klein bobbeltje gevoeld worden.
Sterilisatie bij de man is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Het niet lukken van sterilisatie dat is ongeveer tussen de 1 en 3 op de duizend mannen, die na een sterilisatie een zogenaamde rekanalisatie heeft.
Na een sterilisatie hoef je nooit meer aan anticonceptie te denken. Sterilisatie heeft geen invloed op je libido of seksleven. Zowel gesteriliseerde mannen als vrouwen kunnen nog klaarkomen. Sterilisatie heeft bij vrouwen geen invloed op de cyclus, eisprong of menstruatie.
Probeer 5 dagen tot 1 week geen seks te hebben na de sterilisatie van de man. Seks kan het herstel van het lichaam verstoren en vergroot de kans op complicaties.
Na de ingreep kun je nog steeds een zaadlozing krijgen. Het enige verschil na een sterilisatie is dat er geen zaadcellen meer in het sperma aanwezig zijn. Een mannelijke sterilisatie is een blijvende en zeer betrouwbare vorm van anticonceptie.
Een sterilisatie is een operatie om definitief (voor altijd) te voorkómen dat een vrouw zwanger wordt. Hieronder leest u welke operaties mogelijk zijn en wat u daarbij kunt verwachten. Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten. Zo kunnen zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten.
De eerste dagen na de operatie moet u zware werkzaamheden vermijden. Gedurende ongeveer 5 dagen moet u niet fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen. Na 5 dagen is sex weer toegestaan. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij.
Na een dag mag u weer douchen. Echter de eerste 5 dagen mag u nog niet in bad of zwemmen. Na vijf dagen is geslachtsgemeenschap weer toegestaan. Vergeet niet een voorbehoedsmiddel te gebruiken.
De meeste vrouwen kunnen na een paar dagen of een week na hun laparoscopische sterilisatie weer werken.
Vermijd zwaar tillen en sporten de eerste dagen na de ingreep en wacht met fietsen tot de wondjes genezen zijn.
Bijwerkingen en complicaties
Buikpijn, schouderpijn en bloedverlies. Dit verdwijnt meestal binnen een aantal uur tot een paar dagen na de operatie. Door de narcose ben je op de dag van de ingreep vaak nog niet fit.
Een sterilisatie van de vrouw is een operatie. Ook is het voordeel van een sterilisatie van de man dat het sperma kan worden gecontroleerd of de man ook echt onvruchtbaar is. Sterilisatie van de man is de betrouwbaarste anticonceptie, ook betrouwbaarder dan een sterilisatie van de vrouw.