Over de coaxkabel kan data veel sneller verstuurd worden dan over een telefoonlijn. Bij normaal gebruik van uw internetverbinding zult u daar in de praktijk niet zoveel van merken. Als via dezelfde kabel echter ook andere toepassingen zoals High Definition digitale televisie geleverd moeten worden, schiet ADSL tekort.
Je maximale snelheid is hoog, en is niet afhankelijk van je adres; Kabelinternet is beter bestand tegen storingen, vergeleken met DSL; Omdat je internet over het kabel signaal gaat, kun je 'gratis' kabel televisie kijken.
In vergelijking met kabel is glasvezel een stuk sneller. Waar kabelinternet doorgaans maximale down- en uploadsnelheden haalt van enkele honderden MB's per seconde, bereikt glasvezel tegenwoordig snelheden van 1 GB (consument) tot wel 10 GB (zakelijk) per seconde.
Snelheid ADSL
De snelheid van ADSL is maximaal 50 Mb/s voor het downloaden en 1 Mb/s voor het uploaden. Je hebt wel opvolgers zoals ADSL2, ADSL2+ en VDSL, maar de snelheid van deze verbinding hangt af van de afstand tot de wijkcentrale. Hoe verder weg je daarvan woont, hoe minder snel de verbinding is.
Met koper kun je maar tot 20 Mbit/s uploaden en met coax tot maximaal 50 Mbit/s. Als je downloadt gaat dit met glasvezel internet via de glasvezelkabel vaak even snel als met coax. Met koper kun je maximaal 200 Mbit/s downloaden. Glasvezel en coax kunnen snelheden halen tot 1000 Mbit/s (1 Gbit/s).
Glasvezel is handig als je vaak grote bestanden, zoals foto's en video's verstuurt. Bij een glasvezelverbinding maakt de afstand van je wijkcentrale tot je huis niet uit. Dit is wel het geval bij bijvoorbeeld dsl. Hierbij wordt het internet trager als je verder weg woont.
Hogere snelheid
Het grootste voordeel van glasvezel is de hogere snelheid. Deze is veel hoger dan de snelheid die via DSL, of vroeger via de kabel, behaald kunnen worden. De snelheden kunnen wel oplopen tot 1000 Mbit/s.
Ziggo maakt gebruik van coax en scheidt de bandbreedte voor tv, bellen en internet. Hierdoor verstoren ze elkaar niet en haal je een maximale downloadsnelheid van 1.2 Gbit/s.
Sneller en stabieler dan wifi
Dan haal je via de kabel echt de allerhoogste snelheden. Bovendien is je internet constant snel. Door de directe verbinding heb je geen vertraging die ontstaat door andere apparaten die wifi gebruiken.
Afkorting van 'Asymmetrical Digital Subscriber Line'. Dit is Engels voor 'asymmetrische digitale abonneelijn'. Via een telefoonlijn wordt er verbinding gemaakt met internet. Net als een kabelverbinding heeft ADSL als voordeel dat er een constante verbinding met internet is, verder is het op bijna elk adres beschikbaar.
Een glasvezelabonnement is niet duurder of goedkoper dan een abonnement via een ander netwerk. De prijs hangt af van welk abonnement je neemt en welke provider je uitkiest. Via onze providerpagina zie je welke providers abonnementen aanbieden op ons netwerk.
1 DSL-kabel
De volledige kabellengte tussen "aansluitdoos -- DSL-splitter (niet altijd aanwezig) -- FRITZ!Box" mag maximaal 20 meter zijn, maar vaak zelfs nog langer. Dit is afhankelijk van de afstand tussen de centrale van je DSL-provider en je DSL-aansluiting.
Gebruik altijd een ronde DSL-kabel, en geen platte kabel. De platte kabels zijn heel geschikt voor telefonie, maar kunnen voor internetstoringen zorgen. Dit is de kabel tussen het modem en het apparaat wat je bekabeld met internet wil verbinden.
Met glasvezel haalt u de hoogst beschikbare snelheid binnen het huidige internetlandschap in huis. Glasvezel biedt down- en uploadsnelheden van 100 MB tot maar liefst 10 GB (zakelijk) per seconde. Die snelheden liggen een stuk hoger dan wat ADSL kan bieden.
SuperFiber 4 internet (tot 4 Gbit/s downloadsnelheid) Met 4 Gbit/s heb je de hoogste snelheid wat KPN aanbiedt.
Ziggo levert internet, tv en vast bellen via de coax kabel. Dit is na glasvezel internet het snelste internet, met plaatselijk beschikbare snelheden tot 1000 Mbit/s. Wel levert Ziggo altijd een lagere uploadsnelheid dan met glasvezel internet.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Vanaf 2022 gaat Ziggo duizenden aansluitingen per jaar verglazen. Maar ondanks dat Ziggo glasvezel tot in de meterkast in deze gevallen gaat aanleggen, blijft het kabelbedrijf in de woning coax gebruiken. Dit zorgt er onder meer voor dat alle Ziggo-abonnees dezelfde apparatuur kunnen gebruiken.
Over het algemeen zijn budget glasvezel providers iets goedkoper dan (lokaal) kabel internet. Maar wanneer providers met scherpe kortingsacties komen is kabel internet soms goedkoper.
Een wifi-verbinding is doorgaans namelijk een stuk langzamer dan een verbinding via een utp-kabel. Wil je toch gebruikmaken van wifi, dan heeft een trage internetverbinding misschien te maken met een slechte ontvangst. Hoe dichter het apparaat bij je modem of router is, hoe beter de verbinding.
Ziggo: Beste prijs/kwaliteit provider. KPN: Beste glasvezel provider. Budget Alles in 1: Beste prijs. Freedom internet: Beste klantenservice.
De gemiddelde internetgebruiker heeft genoeg aan 50 tot 100 Mbit/s.