Als het erg lang geleden is dat je gehurkt hebt, gebruik dan een hulpmiddel. Zet je voeten op schouderbreedte, neem een tafel of een stoel vast en hurk, zo diep als nu comfortabel aanvoelt. Je kan drie tot vijf keer op en neer gaan, een of meerdere keren per dag.
De gewrichten en spieren die je nodig hebt om te hurken -je heupen, knieën, enkels, buikspieren en bilspieren- gebruik je tijdens vrijwel elke sport. Als je niet goed kunt squatten, zijn je gewrichten waarschijnlijk te stijf en je spieren te gespannen.
Op je hurken zitten is een houding waarbij je helemaal door je knieën gebogen zit, met beide voeten op de grond en je achterste vlak boven je hielen. Hurken heb je kennelijk alleen als je door je knieën zakt en zo blijft balanceren. Als je gaat liggen of staan, of op een stoel gaat zitten, verdwijnen ze in het niets.
Meerdere onderzoeken tonen aan dat hurkzit een natuurlijke houding is en dagelijks zou moeten worden ingezet bij meerdere activiteiten. Hurken geeft namelijk een goede stretch (rek) van de rug en benen. Door de statische belasting ben je tegelijkertijd bezig met het versterken van je bovenbenen.
Als u vaak op uw knieën zit of valt, kunt u een slijmbeursontsteking in de knie krijgen. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld stratenmakers en stoffeerders. Het komt ook voor bij sporten, zoals judo en worstelen. Pijn aan de buitenzijde van uw knie tijdens of na het sporten kan een lopersknie zijn.
Bewegingsbeperking van de knie: Als gevolg van de artrose ontstaat er vaak een strekbeperking van de knie met als gevolg een mankend looppatroon. Ook kan de knie vaak minder goed buigen, waardoor het hurken of knielen wordt beperkt.
Geen wonder, ons lichaam heeft geen hurken. Het werkwoord hurken bestaat daarentegen wel. Dat komt al in de 15de eeuw voor en is verwant met het woord hukken, waarin we ons woord hoek herkennen. Hukken is met gebogen knieën gaan zitten zodat het achterste op de hielen rust zonder de grond te raken.
Na het scheuren van een meniscus komt er vaak vocht in de knie, waardoor deze dikker wordt en pijn kan geven vanwege de zwelling. Soms komt een stukje van de meniscusscheur klem te zitten in het gewricht, waardoor de knie 'op slot' gaat. Je kunt de knie dan opeens niet meer strekken of juist niet meer buigen.
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Bij overbelasting zal in de eerste plaats de belasting wat moeten verminderen. Dat betekent niet volledige rust maar wel dat de provocerende bewegingen even vermeden moeten worden. Voor sporters betekent dat vaak een aangepast trainingsschema.
Hierdoor ontstaat een ongecontroleerde beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Dit merkt u doordat u minder op uw knie kan vertrouwen en erdoor heen zakt. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten. In het begin wordt de instabiliteit vaak alleen bemerkt tijdens het sporten of bij vermoeidheid.
De pijn zit dan vooral aan de voorkant van de knie. De kniepijn wordt erger bij het gaan staan of traplopen. Ook voelt het alsof uw knie vaak blokkeert. Alle veranderingen in uw knie zorgen ervoor dat u zich minder soepel kunt bewegen.
Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Door een verkeerde beweging kan de meniscus scheuren of losraken van het gewricht. De meniscus komt van zijn plek, waardoor (een deel van) de meniscus vast komt te zitten in het gewricht, tussen het boven- en onderbeen. Dit zorgt ervoor dat het boven- en onderbeen niet meer goed kunnen glijden. De knie zit op slot.
Geen last meer van de knieën bij het trappenlopen
Artrose, jicht, slijtage van de knie en reumatoïde artritis kunnen lang aanhouden en erg vervelend zijn. U kunt zelf de pijn verminderen: ga op een andere manier de trap op en onderhoud uw spieren door oefeningen te doen en te wandelen.
Dit zijn oefeningen zoals de squat, lunges, leg extensions en de leg press. Dit zijn oefeningen die vaak worden voorgeschreven voor het herstel bij patellofemorale klachten. Vaak wordt er geadviseerd om door de pijn heen te trainen of juist pijn geheel te vermijden.
Knielen is een lichaamshouding waarbij men op beide knieën zit terwijl de rug recht blijft. In religies geeft deze houding blijk van eerbied, dankbaarheid en/of onderdanigheid. Het is een veel gebruikte houding bij bidden.
Bij veel pijn is het verstandig om uw knie een paar dagen rust te geven. Dit betekent dat u wel kleine stukjes mag lopen. Het kan helpen om te lopen met krukken (te huur bij de Thuiszorgwinkel). Als u gaat zitten of liggen, leg dan uw been hoog, bijvoorbeeld op een stoel of op de bank.
Bij een versleten knie is het aan te raden om zwaar belastende activiteiten, zoals langdurig staan of zware dingen tillen, te vermijden. U kunt de klachten namelijk veel erger maken. Hierbij is het wel aan te raden om te blijven bewegen, aanzien beweging juist de knieën soepeler maken.
Dat doe je als volgt: * Trek je rechterbeen omhoog en sla je handen boven je borst in elkaar. * Je gebruikt je ineengeslagen handen en je been om vaart te maken om op je buik te draaien. Zwaai je armen een beetje naar rechts en draai dan met je hele lichaam naar de buikligging.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.