Onder de 16°C nemen ze geen voedsel op en vervellen ze niet meer. Een temperatuur van 1°C kunnen ze in verstijfde toestand maanden overleven. Afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid leven papiervisjes tot 7 à 8 jaar.
De zilvervisjes leven ongeveer drie jaar en in die tijd leggen de vrouwtjes honderden eitjes. Geen wonder, want ze reproduceren het hele jaar door.
Tips tegen zilvervisjes en papiervisjes
Je maakt het zilvervisjes en papiervisjes moeilijk door goed te ventileren. Zo zorg je dat je huis niet te vochtig wordt. Vooral zilvervisjes houden er niet van als je de vochtigheid laat dalen. Maak kieren en naden dicht met kit, zeker als je last hebt van papiervisjes.
Papiervisjes eten graag papier en wat het papier bij elkaar houdt: lijm. In papier zit namelijk cellulose en lijm bevat zetmeel: dat zijn heel voedzame stoffen voor dit ongedierte. Vinden ze geen papier, dan kunnen papiervisjes zich ook tegoed doen aan (synthetische) kleding.
Zilvervisjes komen vaak uw huis binnen door kieren en naden óf door mee te liften op spullen die u binnenbrengt. Dit kunnen bijvoorbeeld boodschappen, verhuisdozen, meubels en kleding zijn.
De jonge papiervisjes zien er bij geboorte bijna hetzelfde uit als de volwassen exemplaren, ze zijn enkel lichter van kleur. De eitjes worden afgezet op een, voor de nimfen, geschikte voedingsbodem, maar ook wel in naden en kieren. Het wijfje legt de eitjes steeds in hoopjes bij elkaar, in totaal tot ca. 100 stuks.
Voor onze gezondheid zijn papiervisjes niet schadelijk. Dit komt doordat ze geen ziektes overbrengen, niet bijten of steken.
Een zilvervisjes vliegt of springt niet, maar maakt wel snelle bewegingen.
Zilvervisjes zijn slechts 1 centimeter groot, razendsnel en komen overal in je huis tevoorschijn. De kleine platte insectjes hebben zilveren schubben en grote 'antennes'. Ze komen in bijna elk huis voor, maar hebben een grote voorkeur voor nieuwbouwwoningen.
De schubben waar het lichaam mee bedekt wordt zijn bij het zilvervisje meer egaal zilverachtig gekleurd dan bij het papiervisje en ze zijn ook wat kleiner, zo'n 7 tot 12 mm. Ook is er een klein verschil in de leefwijze. Zilvervisjes hebben een hogere luchtvochtigheid nodig om te kunnen overleven.
Zilvervisjes kunnen niet vliegen. Ze hebben immers geen vleugels.
Eitjes van het papiervisje
Deze eitjes zijn rond, wit en ongeveer 1 millimeter groot, super klein dus. Vaak legt een vrouwtje 3 eitjes per keer. Uit deze eitjes komt een klein papiervisje die nog wit van kleur is. Na ongeveer 6 weken heeft het insect de kleur van een volwassen papiervisje.
Spray tegen zilvervisjes
In een spuitbus tegen zilvervisjes zit insecticide. Je gebruikt dit in de ruimtes waar je zilvervisjes hebt gezien. Daar spuit je het middel in alle mogelijke naden, kieren en gaten. Hierna moet je de ruimte heel goed ventileren.
Je legt 's avonds op verschillende plaatsen in huis een uitgeholde aardappel in een plastic zakje. De zilvervisjes komen af op de geur en de koolhydraten van de aardappel en kruipen het zakje in. 's Ochtends knoop je het zakje dicht met de zilvervisjes erin en gooit hem weg.
Als je zo eens zit te googlen op zilvervisjes zie je toch regelmatig de vraag op diverse fora voorbij komen of zilvervisjes in bed voor kunnen komen. Mijn antwoord: Ja.Zilvervisjes kunnen in bed voorkomen.
Wanneer vormen zilvervisjes een zilvervisjes plaag? Zilvervisjes vormen een zilvervisjesplaag als u er niet meer mee kunt leven. Dit is bij de één meer dan 10 zilvervisjes zichtbaar per dag en bij de ander 2 zilvervisjes per dag.
Ieder huishouden - maar voornamelijk in nieuwbouwwoningen - zitten wel in meer of mindere mate zilvervisjes.
Zilvervisjes gaan dood bij een luchtvochtigheid van minder dan 50 procent en hun eitjes komen pas uit als de luchtvochtigheid een maand lang 75 procent blijft. Vochtproblemen aanpakken is dan ook de beste remedie tegen deze insecten, maar papiervisjes kunnen ook in een iets drogere omgeving overleven.
Daarbij komt dat ze niet op de meest opvallende plekken gelegd worden. Zilvervisjes proberen hun eieren namelijk te verstoppen, zodat deze bijvoorbeeld niet in de stofzuiger verdwijnen. Daarom worden eitjes voornamelijk gelegd in kieren en spleten. Hier vallen ze niet op en liggen ze ook nog eens veilig.
Zilvervisjes houden niet van droge lucht en zowel zilvervisjes als papiervisjes hebben een hekel aan spijklavendel, kruidnagel, rozemarijn, geranium, citroeneucalyptus, spaanse salie, cipressen en cederhout.
Spinnen eten zilvervisjes
Laat spinnen in huis leven. Een flinke spin eet één groot zilvervisje per dag. De meeste mensen echter, zien liever zilvervisjes dan spinnen.
Zilvervisjes kunnen tot bijna een jaar zonder eten. Zilvervisjes hebben een duidelijke voorkeur voor schimmels en voedselresten, papiervisjes houden meer van droge kost zoals papier, behang en karton.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Wanneer zilvervisjes in grote aantallen voorkomen kunnen ze schade veroorzaken aan bijvoorbeeld papier, schilderijen, boeken, behang en zelfs pleisterwerk. Daarnaast kunnen ze rondlopen in de keuken en voedsel besmetten met kiemen zoals bacteriën en schimmels die aan hun poten kleven.
De zilvervisjes komen binnen en verstoppen zich bij de cv-ketel.Of ze verstoppen zich in je keuken of badkamer, waar iedere dag genoeg warmte en vocht wordt geproduceerd. De zilvervisjes zijn zo klein dat ze zich in allerlei naden en kieren kunnen verstoppen.