Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks 2,1 gr hete pepers aten al geen last meer hadden van de brandende pijn. Met andere woorden: een hete peper bootcamp leert de cellen in je darmen beter om te gaan met de kruiden.
Je maag scheidt extra vocht af tijdens het eten van pikant eten. Hierdoor zou je last kunnen krijgen van diarree, maar als je vaker pittig eet wennen je maag en darmen aan de prikkelingen.
Er zijn twee redenen waarom pittig eten kan helpen om af te vallen. Enerzijds bevordert capsaïcine het verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet. Anderzijds stimuleert capsaïcine de verbranding van lichaamsvet.
Pittig eten is goed voor je stoelgang. Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
"De capsaïcine bevindt zich in de olie in het gerecht en zoals bekend mengen olie en water niet met elkaar." Door water te drinken zal de capsaïcine zich juist meer verspreiden door de mond en keel, waardoor je het zelfs alleen maar erger maakt.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Melk werkt het best
Alle drankjes helpen om het branderige gevoel een beetje te blussen. Maar melk zorgt voor de grootste verlichting.
Beter werkt het om een glas melk te drinken. In melk zit een kaasachtige stof die zich aan de olie bindt en daarmee voorkomt dat er nog meer stoom uit je oren komt. Heb je even geen melk bij hand, eet dan een hap brood, kroepoek of rijst.
Als je zelf noodle soep zou maken, zou het al iets gezonder zijn, maar ik raad je toch aan om het niet te vaak te eten. Beperk het tot 1-2 keer in de week, maak het dan het liefste zelf, met losse noodles, bouillonblokje en stukjes verse groente en eventueel vlees of vis er in.
De oplossing
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Soepen in blik- en poedervorm bevatten immers enorm veel zout en bewaarmiddelen, en vaak wordt er ook room in poedervorm aan toegevoegd om het geheel te binden. Hoewel de caloriewaarden nog steeds laag kunnen liggen is instant- of bliksoep dus echt niet zo gezond.
Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.
Voor witte peper wordt de rijpe bes in stromend water geweekt zodat de schil er gemakkelijk afgaat. Het binnenste, witte deel, houd je dan over. Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.
Witte peper kan helpen om meer belangrijke voedingsstoffen uit je maaltijden op te nemen. Zo haal je meer gezonde stoffen uit elke hap eten! Daarnaast is het een heerlijke smaakmaker. Witte peper is verfijnder en subtieler in smaak dan de zwarte peperkorrels.
Het kunnen eten van pittige gerechten zonder direct in de fik te staan, is een echte blessing. Toch stelt het eigenlijk niet zoveel voor. Of je tegen pittig eten kunt of niet, is namelijk niet genetisch bepaald. Sterker nog: iedereen kan het leren.
Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter of kaas eten. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken. Succes gegarandeerd.
En beetje bij beetje gaat het dan werken – er is zelfs wetenschappelijk bewijs voor dat je je tong kunt trainen om het stofje in pittig eten te tolereren.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Als we namelijk van dit soort hete pepers eten, krijgen de hersenen 'pijn'-signalen die kunnen leiden tot een maagklachten, misselijkheid of braken. De maag reageert alsof je een giftige stof hebt gegeten. Als (een gevoel van) braken optreedt, kan het zuur dat uit de maag komt de slokdarm irriteren.
Het gezonde van Harissa wordt toegeschreven aan de gezonde ingrediënten zoals knoflook en olijfolie. Ook kunnen de pepers een remmende werking hebben op kanker. Natuurlijk geldt ook voor Harissa dat je er te veel van kunt eten en dat zou dan weer niet zo gezond zijn. Harissa is lekker in de Shakshuka!