Het is ook verontrustend te constateren dat de Verenigde Staten sinds haar oprichting bijna voortdurend betrokken is geweest bij oorlogen en militaire conflicten. Volgens historici heeft de VS in haar ruim 240-jarige geschiedenis ongeveer 225 jaar oorlog gevoerd.
Hoeveel oorlogen heeft het meest oorlogszuchtige land ooit uitgevochten? Geen land heeft vaker oorlog gevoerd dan Groot-Brittannië. Volgens een berekening 109 keer. Vóór het ontstaan van de unie tussen Engeland en Schotland in 1707, waren de Engelsen 19 keer in oorlog.
Wikipedia geeft een chronologische lijst van oorlogen. Sinds 2003 zijn er 117 oorlogen begonnen waarvan er 46 nog gaande zijn.
De Eerste Wereldoorlog was niet alleen de bloedigste oorlog die er tot dan ooit gevoerd werd, maar ook de duurste. De 120.000 eigenaars van de laatste Britse oorlogsobligaties kregen in totaal 1,9 miljard pond terug, die sinds 1932 aan de Britse Schatkist geleend werd om de oorlogsschuld te dragen.
1. De Honderdjarige Oorlog (1337 -1453) De Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk duurde technisch gezien 116 jaar, maar werd onderbroken door verschillende vredesperiodes.
De Verenigde Staten hebben in de afgelopen decennia talloze militaire interventies uitgevoerd in landen als Irak, Syrië, Afghanistan en Libië, met verwoestende gevolgen voor de betrokken regio's.
Een ESTA voldoet niet als u na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Jemen, Libië of Somalië bent geweest. Ook als u ooit de nationaliteit van een van deze landen heeft gehad is een ESTA niet voldoende. In beide gevallen moet u een visum aanvragen.
1941: De aanval op Pearl Harbor. In de vroege ochtend van zondag 7 december 1941 viel een Japanse expeditionaire vloot Hawaii aan. Het doel was de vernietiging van de Amerikaanse vloot in de Grote Oceaan, die zijn basis had in Pearl Harbor, op het eiland Oahu, Hawaii.
Spanje en Portugal zijn fascistisch, maar neutraal en vormen daarom een toevluchtsoord voor Europese Joden.Ook Zweden en Zwitserland zijn neutraal. In Portugal is Salazar (1932-1968) aan de macht.
De belangrijkste oorzaken van gedwongen ontheemding in de eerste helft van 2023 waren: oorlog in Oekraïne en conflicten in Soedan, de Democratische Republiek Congo en Myanmar; een combinatie van droogte, overstromingen en onveiligheid in Somalië; en een langdurige humanitaire crisis in Afghanistan.
De Slag bij Heiligerlee in 1568 wordt algemeen gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje die duurde tot 1648.
IJsland: het veiligste land
Volgens de Global Peace Index uit 2021 is IJsland het land met de grootste kans om vreedzaam te blijven tijdens een wereldoorlog.
De Verenigde Staten en Nederland hebben vaak vergelijkbare posities en werken samen aan bilaterale en militaire betrekkingen in de organisaties de Verenigde Naties en de NAVO. De Nederlanders werken ook samen in de Wereldhandelsorganisatie en in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.
Bent u na 11 januari 2021 in Cuba geweest en wilt u vanuit Cuba naar de Verenigde Staten van Amerika reizen? Dan kunt u niet met een ESTA de Verenigde Staten van Amerika inreizen. U moet een visum aanvragen. Op dit moment is dat niet mogelijk op de ambassade van de Verenigde Staten in Cuba.
Op 27 januari 2017 werd er een inreisverbod getekend voor Amerika. Dit zou inhouden dat reizigers van de volgende landen de VS niet mochten betreden: Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan, Jemen en Syrië. Het is een reisverbod opgelegd aan inwoners van islamitische landen.
Meer dan twee miljoen ton aan bommen werd losgelaten op Laos, waarbij voornamelijk dorpen en kleine steden in het noordoosten van het land vernietigd werden. Laos wordt nu ook wel gezien als het meest gebombardeerde land ter wereld.
Volgens het NIOD zijn tussen 1940 en 1945 zo'n zeshonderd bombardementen op Nederland uitgevoerd. Bij die bombardementen wilden de geallieerden vooral de industrie en infrastructuur treffen, om zo de Duitsers zoveel mogelijk te hinderen. Maar vaak ging het mis, en werden ook burgers geraakt.
Op 17 juli 1943 willen de geallieerden de Fokkerfabrieken in Amsterdam-Noord bombarderen. Deze vliegtuigfabrieken werken voor de Duitse oorlogsindustrie.
De Engels-Zanzibarese oorlog werd uitgevochten door het Verenigd Koninkrijk en het Sultanaat Zanzibar op 27 augustus 1896. Met een duur van 38 minuten is het de kortste oorlog in de geschiedenis.
17 april 1986 – de Nederlandse ambassadeur Huydecoper reist naar de Zuid-Engelse Scilly-eilanden om een vredesakkoord te ondertekenen. Het akkoord betekent het einde van de langste oorlog ooit. 335 jaar lang zijn Nederland en de Scilly-eilanden met elkaar in oorlog geweest.
De naam Honderdjarige Oorlog is om twee redenen misleidend. Ten eerste duurde de oorlog geen honderd jaar, maar 116 jaar (waarvan 81 jaar gevochten werd). En ten tweede was het niet één aaneengesloten oorlog, maar een reeks van oorlogen en conflicten over een lange periode.