Als u bier, wijn, port, sherry of sterke drank schenkt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. 14- en 15-jarige vmbo-scholieren mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
U mag alleen alcohol verkopen aan jongeren van 18 jaar of ouder. Daarom moet u de leeftijd van een jongere controleren. Vraag naar het identiteitsbewijs om de leeftijd vast te stellen. Supermarkten vragen een legitimatiebewijs aan iedereen die er jonger uitziet dan 25 jaar als ze alcohol willen kopen.
Om alcohol te mogen schenken is een Drank- en Horecavergunning, oftewel een tapvergunning nodig. Die vraag je aan bij de gemeente. Daarbij is het diploma Sociale Hygiëne vereist. Op de vergunning moeten twee zogenaamde leidinggevenden worden genoemd.
Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
Als je nog geen 18 bent is het strafbaar om geopende drankjes met alcohol bij je te hebben. Of drank met alcohol te drinken op openbare plekken zoals een winkelcentrum of sportkantine. Je loopt dan risico op een taakstraf of een boete.
Alles dat een percentage van 15% of meer heeft mag worden verstrekt aan personen van 18 jaar en ouder. Toegevoegd na 48 seconden: Flügel heeft een alcoholpercentage van 10%, dus dit mag.
Die zeven landen zijn: België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Malta, Cyprus, en in het Verenigd Koninkrijk mag je alleen als je vergezeld gaat van een volwassene tijdens een etentje bier of wijn drinken.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
De wet van 10 december 2009 bepaalt dat geen alcohol mag verkocht worden aan jongeren onder de 16. Voor sterkedrank (wodka, jenever, mixdranken) moet je minstens 18 zijn. Wil een jongere alcohol kopen, moet hij of zij kunnen bewijzen 16 of 18 te zijn.
Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is sprake van comazuipen als jongeren in korte tijd meer dan 5 glazen alcohol drinken. Veel jongeren zijn bij die hoeveelheid nog wel bij bewustzijn.
Voor alle winkels en horeca-afhaalpunten die alcohol verkopen, geldt een verbod op de verkoop van drank na 20.00 uur 's avonds. Bestellen van alcohol online mag wel na die tijd. Je mag dit alleen tot 6.00 uur niet laten bezorgen.
Jonger dan 16 jaar in de meeste gevallen niet
Jongeren onder de 16 jaar mogen op grond van de Alcoholwet niet werken in de ruimte waar alcohol wordt geschonken. Er is een uitzondering voor 14- en 15 jarigen die in het kader van hun opleiding een (snuffel)stage moeten lopen.
Kenmerkend voor dronkenschap zijn: (Sterke) gedragsveranderingen. De gedragsverandeiringen kunnen variëren van heel vrolijk (goede dronk) tot melancholiek of juist agressief (slechte dronk); ethanol of alcohol is een dempende stof.
Webshops van supermarkten en slijterijen, maar ook websites voor thuisbezorgen van maaltijden bieden online drank aan. Ook al moet je vaak een geboortedatum invullen bij het bestellen, de koerier checkt je leeftijd niet. Gemeenten op hun beurt controleren de webwinkels amper op handhaving van de regels.
Geen minimumleeftijd
Er is geen leeftijdsbeperking, omdat er geen alcohol in zit.
De leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol ging in 2014 van 16 naar 18 jaar. Het doel was: minder jongeren moeten drinken en ook moeten ze later beginnen. Tegelijkertijd wilde de overheid minder bingedrinkers en comazuipers.
1 - 2 standaardglazen
Je hartslag en ademhaling nemen toe. Je krijgt een warm gevoel. Je wordt wat levendiger en meer ontspannen. Het praten lijkt vlotter te gaan.
De wet is heel simpel: het is verboden om alcoholhoudende dranken zoals bier en wijn te verkopen, schenken of aan te bieden aan jongeren onder de 16 jaar. Voor sterke drank ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat - dronken
Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken. Met een glas wordt een standaardglas bedoeld. Bij de beschrijving gaan we ervan uit dat je de genoemde aantal glazen binnen een paar uur drinkt.
Het ritueel voor je een Flügel drinkt
Flügel staat ook nog eens bekend om het ritueel dat erbij hoort voor je het shotje inneemt. Ten eerste schud je het flesje eens goed. Vervolgens draai je de dop open, en de dop zet je op je neus (de dop heeft namelijk precies de goede vorm om hem vast te laten zitten op je neus).
Mag ik alcoholvrij bier kopen zonder legitimatie en dit drinken als ik nog geen 18 ben? Ja, je mag alcoholvrij bier kopen zonder identiteitskaart. In alcoholvrij bier zit namelijk geen alcohol, daarom mag iedereen het kopen en drinken en is er geen legitimatiebewijs voor nodig.
Shotjes vallen ook onder sterke dranken. Deze worden niet gemixt het is namelijk de bedoeling dat je een shotje in één slok wegdrinkt. Het zit ook in een klein glas waar een paar ml in gaat. Bekende shotjes zijn vodka, rocketshot en flugel.
Flügel wordt volgens de Belgische regelgeving echter beschouwd als sterke drank, die verboden is voor minderjarigen en pas toelaatbaar is vanaf 18 jaar.