Stress zorgt voor aantasting van de hersencellen, het versnelt het tempo waarin telomeren worden verkort (wat een belangrijke maatstaf is voor biologische veroudering) zelfs meer dan roken en overgewicht. Het tast de huid aan en vergroot het risico op diabetes type 2.
De oorzaak van de spanning en stress verdwijnt niet door te roken. Bovendien is het gevoel dat de stress minder is slechts tijdelijk. Zodra de nicotine na 20 minuten weer geleidelijk uit het lichaam verdwijnt, komt het gevoel van spanning en stress weer terug.
Na 20 minuten begint de hoeveelheid nicotine in je bloed af te nemen, waardoor je juist chagrijnig en onrustig wordt. Dan heb je weer een nieuwe sigaret 'nodig'. Als je rookt, zit je vast is deze cirkel (roken en rustig zijn, onrustig worden, opnieuw roken, weer onrustig worden..). Roken veroorzaakt dus stress.”
DE GEVOLGEN VOOR HERSENEN, OGEN EN HET ZENUWSTELSEL
Verder verhoogt roken de kans op Alzheimer, ALS en psychiatrische aandoeningen. Mensen die jong beginnen met roken krijgen eerder last van concentratieproblemen en kunnen hun impulsen minder goed beheersen.
Je kunt je nog enkele maanden gespannener voelen dan anders. Ditkomt omdat je lichaam om nicotine vraagt en je moet wennen aan nieuwe gewoontes. Lees hier wat je kunt verwachten wanneer je stopt met roken.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
Tabak is schadelijk.
Die stoffen zorgen ervoor dat rokers veel meer kans hebben op gezondheidsproblemen, zoals rottend tandvlees, impotentie en kanker. Bij elke sigaret, ook eentje, adem je schadelijke stoffen in die de kans vergroten dat je ziek wordt.
10 jaar na je stopmoment is je kans op longkanker de helft kleiner en je kans op andere soorten kanker ook veel kleiner. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je partner of jij rookt, is het moeilijker om zwanger te worden. Als je stopt, verbetert je vruchtbaarheid vaak weer.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Kans op hart- en vaatziekten bij 1 sigaret per dag
Iemand die 1 sigaret per dag rookt, loopt dus nog steeds een veel groter risico om hart- en vaatziekten te krijgen dan een niet-roker. Dit, terwijl hart- en vaatziekten al relatief veel voorkomen bij niet-rokers.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Het zou handig zijn als je zomaar terug kon naar één sigaret per dag, maar dat lukt eigenlijk geen enkele roker. Dat komt doordat de nicotine in sigaretten verslavend werkt. Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen.
Nicotine is een zeer verslavende stof. Bij roken bereikt nicotine binnen ongeveer 7 seconden de hersenen. Er ontstaat een milde roes, die enkele minuten duurt. Nicotine heeft een paradoxale werking: zowel stimulerend als kalmerend.
Afkickverschijnselen stoppen met roken. De nicotine in sigaretten geeft je een bepaalde kick: je wordt rustig, hebt minder pijn, bent minder angstig en je hebt een betere concentratie. Dit komt doordat nicotine verschillende signaalstoffen in je hersenen activeert.
Ja, er is een sterke relatie tussen roken en depressie. Rokers hebben vaker te kampen met een depressie dan niet-rokers en mensen met een depressie zijn vaker rokers dan mensen zonder een depressie. In Nederland rookt bijna de helft van de mensen met een depressie.
Mensen die cold turkey stoppen met roken kunnen in de eerste weken veel last hebben van de ontwenningsverschijnselen en de geestelijke verslaving. Daarom kan het raadzaam zijn om hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters te gebruiken. Hierdoor wordt de nicotine, waar uw lichaam aan gewend is geraakt, nog steeds toegediend.
Sommige zwangere vrouwen stoppen niet, maar gaan minder roken. Bijvoorbeeld vijf sigaretten per dag. Maar elke sigaret is schadelijk voor een baby. Uit onderzoek weten we dat je baby minder risico`s loopt als je stopt met roken.
Het inademen van sigarettenrook – zowel zelf roken als meeroken -, vergroot het risico op een miskraam, net als overmatig alcohol- of koffiegebruik en ernstig overgewicht. Als de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt, sterft het kind ook vaker tijdens de geboorte, of na de geboorte (wiegendood).
Zowel voor vrouwen als mannen werkt roken nadelig op de vruchtbaarheid. Bij vrouwen heeft roken een nadelig effect op de eicelrijping, de kwaliteit van de eicellen en op de innesteling van een embryo.
De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam. Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd. Maar: ook al is de nicotine na maximaal een week uit je lichaam, de behoefte aan een sigaret is dat niet.