Bij WTW ventilatie wordt de gebruikte, warme lucht eenvoudig afgevoerd en wordt de warmte hiervan overgebracht naar de verse, koude lucht die door het ventilatiesysteem naar binnen het huis in stroomt. Een WTW unit houdt de luchtstromen in je woning in balans, waardoor dit ook wel balansventilatie wordt genoemd.
WTW in het woord wtw-installatie staat voor 'warmteterugwinning'. Het idee achter een wtw-systeem is eenvoudig: de warmte van afgevoerde lucht wordt met een warmteterugwinsysteem via een warmtewisselaar overgedragen aan koude lucht, die daardoor opwarmt zonder dat u daarvoor gas of elektriciteit hoeft te gebruiken.
Hiervoor is een warmteterugwin unit (wtw) nodig. Hiermee kun je ongeveer 250 kuub gas per jaar besparen. Met een balansventilatiesysteem behoud je ongeveer 80 tot 90 % van de warmte die anders de woning zou verlaten.
10 kWh per dag. Op een echt koude dag is het dan ongeveer het dubbele, 20 kWh. Met een warmtepomp (COP = 5) kunnen we dit opwekken met 372 kWh per jaar aan elektriciteit. Hiervoor betalen we dan ongeveer € 78 per jaar.
Over een warmte terugwin installatie
Een WTW installatie ventileert een gehele woning. Een ventilator zorgt met behulp van luchtkanalen voor de centrale toe- en afvoer van lucht. Is de binnenlucht verwarmd of juist gekoeld? Dan wordt deze temperatuur behouden dankzij de warmtewisselaar in de installatie.
Met een wtw-unit kan je passief koelen, maar niet actief koelen. Wat zijn de functies van een wtw in de winter en zomer? De wtw heeft zijn bekendheid verworven omdat het aan WarmteTerugWinning doet. Dit betekent dat de koude lucht die van buiten wordt aangezogen, opgewarmd de woning ingeblazen wordt.
Een WTW unit ook wel vaak balansventilatie genoemd, gaat gemiddeld 15 jaar mee. Bij goed onderhoud kan een unit nog langer meegaan, echter is dit nooit met zekerheid te zeggen. Over het algemeen merkt u vanzelf wanneer de warmte terugwin installatie minder goed werkt.
Schakel je de ventilatie lange tijd uit? Dan vergroot je het risico op schimmelvorming. Dus, elke keer bij het uitzetten van je mechanische ventilatie, kunnen er schadelijke gevolgen zijn voor jou en je woning.
De kosten van een wtw-installatie zijn eenvoudig in de hand te houden. onderhoudscontract basis a 40,00 euro per jaar bij ons afsluit bent u voor 66,50 euro per jaar volledig ontzorgt. Een huishouden bespaart met een WTW-installatie gemiddeld 175,00 euro aan stookkosten per jaar.
Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s. Voor een badkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 14 dm3/s zijn. Voor een keuken moet de ventilatiecapaciteit minimaal 21 dm3/s zijn.
Bij een ventilatiesysteem van type D wordt een groot deel van de warmte gerecupereerd, terwijl die in een C-systeem verloren gaat. Dankzij de kouderecuperatie is systeem D heel geschikt om te combineren met separate, autonome airco-installaties.
De laagste stand van een mechanische ventilatie heeft een geluidsniveau van ongeveer 40 dB, dit is fluisterstil. Het geluidsniveau kan oplopen tot 60dB in de hoogste stand, wat vergelijkbaar is met een airconditioning of gesprek.
Vraag: Is het zo dat bouwen volgens de BENG-regelgeving (Bijna Energie Neutraal Gebouw) je eigenlijk verplicht om wtw-systemen (ventilatiesystemen met warmteterugwinning) te gebruiken? ANTWOORD: BENG verplicht je niet om wtw toe te passen.
Wanneer u uw WTW installatie uitschakelt als u op vakantie gaat, wordt de lucht niet ververst en blijft vocht in de woning hangen. Wij adviseren u de installatie in stand 1 te laten ventileren. In deze stand verbruiken moderne installaties weinig energie.
Een airco kan niet aangesloten worden op het WTW-systeem. Deze kan alleen stand-alone uitgevoerd worden. Een WTW-unit versterkt indirect het gebruik van een airco-unit. Dit komt doordat de ingeblazen lucht van de airco via de afvoerventielen door de wisselaar van de WTW-unit gaat.
Zet de mechanische ventilatie nooit uit. Uitzetten mag alleen bij onderhoud of een ramp (als de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten). Trek dan de stekker van de centrale ventilatie-unit uit het stopcontact of zet de schakelaar in de meterkast om (plak een sticker bij de juiste schakelaar).
ALS JE EEN MECHANISCH VENTILATIESYSTEEM HEBT DAT GEBRUIK MAAKT VAN EEN WISSELSTROOMMMOTOR DAN VERBRUIKT DE VENTILATIE GEMIDDELD 20 WATT STROOM per uur. Dit geld voor de eerste en laagste stand die je kunt gebruiken als je niet thuis bent.
Hoe vaak moet ik reinigen? Wij raden u aan om uw mechanische ventilatie eens in de 4 jaar te laten reinigen. Daarnaast is het aan te raden om de ventilatiebox eenmaal in de 2 jaar te laten onderhouden. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat uw systeem, vervuilde lucht zo snel mogelijk afvoert.
Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg.
Het ventileren met de airco betekent dat de frisse buitenlucht door de airconditioning wordt aangevoerd: de airco beschikt over luchtfilters, die pollen en andere verontreinigingen uit de lucht halen. Ventileren met airconditioning is niet voor niets een uitstekende oplossing voor mensen met hooikoorts.
Balansventilatie is een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is met de hoeveelheid afvoerde vervuilde lucht. Het is een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator, een warmte terugwin unit (WTW), en een aantal luchtkanalen.
Mechanische ventilatie is ideaal om een goed binnenklimaat te creëren. Elke ruimte in je huis wordt voorzien van schone, droge lucht en de vuile, vochtige lucht wordt afgevoerd. Dit bevordert je gezondheid en voorkomt muffe geurtjes en schimmels.
De Ducobox Silent is één van de stille ventilatieboxen van Duco. Echter staat de Ducobox Silent specifiek bekend als de stilste ventilatiebox van Europa.
De slangdempers moeten geplaatst worden in de luchtkanalen en dan zo dicht mogelijk bij de ventilator. Slangdempers kunnen in zowel aan- als afvoerkanalen worden gebruikt. Ook bestaan er dempers die je achter je ventilatieventielen kunt plaatsen.