Het rood […] laat het vurige verlangen naar deugd kennen; de kleur van het morgenrood en betekent derhalve overwinnende kracht, triomf en heerschappij; tevens kleur van het recht. Blauw, de tweede kleur, van het hemelblauw afgeleid, betekent trouw, bestendigheid en deemoed.
Een familiewapen is sinds de middeleeuwen het onderscheidende kleur- en vormrijk beeldmerk van een familie of persoon, uitgebeeld op een wapenschild. Een familiewapen kan voor naamdragende afstammelingen erfelijk of persoonlijk zijn.
Zoeken naar familiewapens kan op alle mogelijke woorden, bijvoorbeeld op de naam van de wapenvoerder, een wapenfiguur ('lelies'), een schildverdeling ('vrijkwartier'), kleur, enzovoort.
Op wapenschilden staan vaak dieren en speciale kleuren. Elk dier betekent iets (leeuw betekent 'moed') en elke kleur betekent ook iets (goud betekent 'wijsheid' of 'rijkdom'). Aan een wapenschild kan je dus een bepaalde groep herkennen.
Een ridder droeg bij een gevecht altijd een schild. Daarmee beschermde hij zich tegen aanvallen van steek-wapens, zoals de lans. Aan het wapenteken, het teken op het schild, kon je zien wie de ridder was. Tijdens het vechten kon het schild wel eens onder de modder komen.
Blazoen definities
naamw. Uitspraak: [bla'zun] Verbuigingen: blazoen|en (meerv.) 1) teken, meestal in de vorm van een gekleurd schild, als symbool voor een familie of een land Voorbeeld: `een leeuw en een kroon in het blazoen van de provincie`S...
Heraldiek of wapenkunde is de wetenschap die zich bezighoudt met het ontstaan, de ontwikkeling en het gebruik van wapens.
Indien u een nieuw familiewapen wilt (laten) ontwerpen, is het raadzaam contact op te nemen met het College van Herauten (herauten@genootschap-heraldiek.nl). Het college kan u adviseren over de ontwerpcriteria en u de weg wijzen naar professionele wapenontwerpers en wapenschilders.
De Nederlandse leeuw is een symbool in de heraldiek. Al in de vroegste heraldische werken komen leeuwen, symbolen van kracht, voor op wapenschilden. Tot op de dag van vandaag komen leeuwen in tientallen uitvoeringen en kleuren voor op wapenschilden van families, steden en landen.
Het wapenschild van het Koninkrijk der Nederlanden toont een leeuw. Een 'lion rampant', zoals dat in de heraldiek heet. Een klimmende leeuw van goud op een veld van azuur, die we niet in zijn hemdje laten staan.
Het beste om een familie-wapen te vinden is de web site van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) te bezoeken en daar de naam in te tijpen van de familie wiens wapen je zoekt. Heb je dat wapen gevonden dan moet je door genealogie wel aantonen dat het tot diezelfde familie behoort !
Het is niet elitair en ook niet voorbehouden aan de adel. ,,Er zijn 324 adellijke geslachten in Nederland en er zijn 150000 wapens, op z'n minst. Iedereen mag gewoon een familiewapen voeren.
Onze familiewapen maker heeft honderden sjablonen voor schilden en symbolen. Je kunt in de bibliotheek van onze app als creator bladeren of naar voorwerpen zoeken. Je kunt alle elementen kleuren en combineren. Onze heraldiek generator maakt het heel gemakkelijk om je wapenschilden te maken.
Het oppervlak van het schild wordt het veld genoemd. Alles wat daarop voorkomt noemt men stukken. De beschrijving van het schild heet met een mooi woord de blazoenering. Die moet zeer precies zijn: een heraldisch tekenaar moet hieruit zonder voorbeeld het wapen kunnen reproduceren.
Heraldiek of wapenkunde is de gewoonte die in onder meer in de loop van de twaalfde eeuw in Europa is ontstaan om wapenuitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen, emblemen waaruit later de wapens zijn ontstaan.
De wapenspreuk 'Je Maintiendrai' (Ik zal handhaven / I will maintain) is sinds stadhouder Willem I de wapenspreuk geweest van het Huis Oranje-Nassau. Hij had met het Prinsdom Oranje de spreuk geërfd van zijn neef René van Chalon. Koning Willem I nam in 1815 de spreuk over in het Koninklijk wapen.
Waarom is het eigenlijk een leeuw? "In 1815 koos de regering de Nederlandse leeuw als nationaal symbool. Een van de dieren die daarbij het onderspit moest delven was de kikker. Venetië had het diertje gebruikt om de spot te drijven met die republikeinen in hun zompige landje.
`Als bekend werd dat hij homo is, zou dat een smet werpen op carrière. ` 1) Afkeuring 2) Berisping 3) Bezoedeling 4) Blaam 5) Blamage 6) Brandmerk 7) Gevolg van aantijging 8) Klad 9) Naambezoedeling 10) Oneer 11) Ongerechtigheid 12) Ontsiering...
Het gaat hier om iemands reputatie. Wie zijn blazoen oppoetst doet iets wat goed is voor zijn of haar reputatie. Wie het blazoen van zichzelf of een ander bevlekt, blameert zich en schaadt daarmee zijn eigen goede naam of die van een grotere groep.
Dit is de officiële vlag van de provincie Oost-Vlaanderen: Een zwarte leeuw met rode klauwen en een rode tong. Groene en witte banen op de achtergrond. Het groen verwijst naar de zorg voor het milieu en het wit naar de Oost-Vlaamse waterlopen.
De beschrijving van het wapen (met heraldische kleuren): In goud (= geel) een leeuw van sabel (= zwart) getongd en geklauwd van keel (= rood). De leeuw wordt op zijn achterpoten staand en klauwend afgebeeld, met het gezicht naar heraldisch rechts, dit is links voor de toeschouwer.
Een schild van sabel (zwart) met daarop een klimmende leeuw in goud, getongd en geklauwd in keel (rood). Twee aanziende leeuwen die elk een Belgische nationale vlag vasthouden. Het wapen is bedekt door een hermelijnen mantel, uitgevoerd in rood en opgeknoopt met gele touwen; die moet de monarchie voorstellen.
Parochieregisters en registers van de burgerlijke stand online. De website van het Rijksarchief maakt meer dan 36,4 miljoen pagina's genealogische bronnen (parochieregisters en burgerlijke stand) toegankelijk. Miljoenen akten gratis in uw woonkamer toegankelijk.