Zo'n droge champagne accentueert de ziltige smaak van de gerookte zalm en biedt een mooi tegenwicht bij het 'vetje' van de vis. De snelle wijntips: Druivenrassen: Chardonnay, Sylvaner, Pinot Gris, Chenin Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Kerner.
Gerookte zalm is vaak erg zoutig en vrij vettig. Bij een koud gerecht met gerookte zalm past een Pinot Gris of Sauvignon Blanc perfect. Drinkt u liever rood? Kies dan voor een fruitig rode wijn met weinig tannines, zoals een Pinot Noir.
Makreel heeft een hoge voedingswaarde en is een vrij vette vis. Hier mag je al iets tegenover zetten. Zo denken we aan wijnen die ook wat consistenter zijn in structuur. Druiven zoals Chenin Blanc, Muscadet, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Verdejo, Albarino zullen het zeker goed doen bij deze vissoort.
Wijn bij gerookte paling
Een gerookte paling gaat het beste samen met een rijke wijn, die niet te droog van smaak is. Denk aan een Riesling, een Pinot Gris, een Pinot Grigio, een Pinot Blanc of een Garganega/Chardonnay.
Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij een vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij.
Zo'n droge champagne accentueert de ziltige smaak van de gerookte zalm en biedt een mooi tegenwicht bij het 'vetje' van de vis. De snelle wijntips: Druivenrassen: Chardonnay, Sylvaner, Pinot Gris, Chenin Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Kerner.
Droge witte wijnen op basis van chardonnay, sauvignon blanc en grüner veltliner zijn vaak plezierige begeleiders van vis. Wijnstreken: Bourgogne, Loire (met name Muscadet), Bordeaux, Languedoc (met name Picpoul), Elzas, Niederösterreich, Burgenland, De Marken, Galicië, Minho, Stellenbosch.
Maakt u iets lekkers met paling? Bij paling in 't groen mag u zeker een wat pittiger witte wijn gebruiken. Bij een gerookte paling kunt u heerlijk een Riesling of Pinot Gris, Pinot Blanc of Pinot Grigio combineren.
Forel is vaak licht zoutig en visachtig, en hij niet te dik. Hij gaat goed samen met een Pinot Blanc uit de Elzas. Ook een Riesling of Chablis past goed bij forel. Bij gerookte forel drink je dan weer eerder een stevige witte wijn zoals bijvoorbeeld een Pinot Gris of een Verdejo.
Paling is een vrij vette vis en heeft dus een nogal stevige wijn nodig die daar tegenop kan. Suggesties: chardonnay uit Zuid-Europa, de Nieuwe Wereld of het zuiden van Bourgogne (Macon en Côte Chalonnaise), witte Portugese wijn uit Douro of Dão.
Gerookte makreel is iets wat we graag eten op brood of door een salade. En fijn: het is ook nog 's hartstikke gezond. Makreel is een vette vis en bevat veel omega 3 en vitamine B12. Makreel is nog geen overbeviste vis, wat betekent dat je 'm zeker nog kunt eten.
Gerookte makreel zit hierdoor wat strakker in zijn vel en het visvlees is stevig en is wat zouter. Serveer gerookte makreel bijvoorbeeld op een crostini met wat Griekse yoghurt vermengd met wat geraspte mierikswortel en flinterdunne plakjes rauwe biet gemarineerd in sinaasappelsap met wat olijfolie.
Leg de makreel horizontaal voor je neer en zet je mes op de staartvin. Snijd langs de ruggengraat over de hele vis vanaf de staart naar de voorkant en haal de twee zijdes van elkaar af. Trek de ruggengraat eraf en verwijder de buikgraten met het mes.
De basisregel voor wijn bij zalm
Ook een lichtgekoelde rode Pinot Noir past goed. Volle witte wijn uit de Bourgogne, Champagne of Elzas past hier goed bij. Pinot Gris d'Alsace, Riesling d'Alsace, Riesling spätlese, Grüner Veltliner, Furmint, Sauvignon Blanc uit Chili en Nieuw-Zeeland.
CHARDONNAY: LEKKER BIJ ZALM!
Over het algemeen kunnen we zeggen dat een ronde chardonnay een goede wijn bij zalm is. De Valdivieso Chardonnay Reserva laat de veelzijdige zalm goed tot z'n recht komen. De ronde smaak van de wijn matched ook nog eens goed met de vettige, uitgesproken smaak van de zalm.
Wijn bij rauwe vis
Een te zware rode wijn werkt vaak niet, maar lichte rode wijnen zoals Pinot Noir, Zweigelt, Beaujolais of een rode Sancerre zijn bijvoorbeeld heerlijk bij een tonijnsteak. En ook rosé is vaak een goede keuze bij visgerechten met een wat uitgesproken smaak.
Gebakken zalm is het lekkerste met een sauvignon blanc uit Zuid-Afrika, een riesling of een chardonnay. Gepocheerde zalm vraagt om een chardonnay uit de Bourgogne, zoals bijvoorbeeld een saint-véran of een pouilly-fuissé. Gerookte zalm als borrelhapje, kies dan een mousserende wijn voor de verfrissing of een chablis.
Tonijn rauw eten
Een gekoelde sake kan altijd. Maar wil je toch liever druivenwijn? Kies dan voor een witte droge, zoals Chablis, Muscadet-sur-lie of Grüner Veltliner. Bij toevoegingen als limoen en koriander past een fruitige droge Riesling, Sauvignon Blanc, of een gekoelde lichtrode.
Bij zeebaars drink je vaak een lichte droge en heldere witte wijn. Denk hierbij aan een Riesling, Grüner Veltiner of Pinot Grigio. Ook een rode wijn kan je erbij drinken als je de zeebaars goed gekruid in de oven doet of op de grill.
Ook in de glaasjes moet de eenvoud blijven. Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
Vissoep kun je het beste combineren met een kruidige volle witte of rosé wijn. Ook een frisse witte wijn met veel body is een goede keuze. Met deze wijnen komt de smaak van de vis goed tot zijn recht. Kies bijvoorbeeld voor wijnen van de Riesling of Sauvignon Blanc.
Tannines en eiwitten: geen ideale combinatie
Rode wijn bevat meer tannines dan witte wijn, en vis is zeer eiwitrijk. Hierdoor is de combinatie van beide niet ideaal. Integendeel: eiwit versterkt de tanninesmaak, wat leidt tot een bizar resultaat.
Zo zijn witte wijnen als Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Salentein en Pinot Grigio vaak een genot voor de tong bij visgerechten.
Rosé wijnen zijn over het algemeen erg jong en daarom zijn in zowel de zoete als de droge rosé de fruitige aroma's goed terug te vinden. De felle kleur van de droge rosé wijn komt tot stand door blauwe druiven (soms in combinatie met witte druiven).