Vlagschennis is het verbranden, verminken, beschrijven, vertrappen of beledigen van een vlag. In België en Nederland zijn er geen speciale wettelijke bepalingen die de schennis van de nationale vlag strafbaar stellen.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Landenvlag uithangen
Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen. Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.
In 1937 werd de Nederlandse vlag door Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Hierin zijn de drie kleuren van de vlag omschreven: helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de Nederlandse vlag.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
De kleur oranje verwijst naar de familienaam van de Nederlandse koninklijke familie, het Huis van Oranje-Nassau. Hun voorvader, Willem van Oranje, is de stichter van Nederland. De kleur oranje symboliseert onze nationale eenheid en Nederlanders geven uiting aan hun nationale trots door oranje te dragen.
Maar de belangrijkste reden om oranje in te ruilen voor rood? Rood was op zee beter te zien. Het was feller en beter te onderscheiden van de lucht, golven en zeilen. En omdat de vlaggen destijds vooral gebruikt werden in de scheepvaart, werd rood uiteindelijk de standaardkleur.
Provincie in nood
Een knoop in de vlag betekent in de scheepvaart een noodsignaal. Oftewel, provincie in nood,' aldus de oproep op sociale media.
De vlag van Sleeswijk-Holstein is een blauw-wit-rode horizontale driekleur en is sinds de 19e eeuw een van de symbolen van Sleeswijk-Holstein. Sinds 1949 heeft de vlag een officiële status. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden.
In het blauwe vlak van de Amerikaanse vlag staan 50 sterren. Elke ster staat voor één van de staten van Amerika. De 13 strepen staan voor de oorspronkelijke 13 koloniën die zich in 1776 hebben afgescheiden van Groot-Brittannië.
Er is geen wet die vlaggen verbiedt, en ook geen wet die bepaalt wanneer het genoeg geweest is. Je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt. Tot wanneer je hem laat hangen, is dus helemaal aan jezelf.
Over hoe lang je de vlag mag uithangen, bestaan geen regels. Ook is er geen gebruikelijke tijd vastgesteld. Sommige scholieren laten hem één dag hangen, andere wachten tot hun diplomering. Het is in ieder geval nooit strafbaar om je vlag uit te hangen, want dit mag altijd.
Je kunt de vlag met de tas eraan laten hangen tot aan de diploma-uitreiking of tot aan het examenfeest. Dat is een eigen keuze. Wel even 's nachts binnenhalen. Volgens het vlagprotocol mag een vlag uit respect niet in het donker buitenhangen.
De wimpel is een oer-Hollands fenomeen
Deze traditie kent zijn oorsprong bij het begin van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de Franse bezetting werd er gezocht naar een manier om de kleur van onafhankelijkheid te herintroduceren in de Nederlandse vlaggenmasten.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
De vroegste voorbeelden van de driekleur stammen uit de 16e eeuw. De eerste versie die genoemd wordt is in 1572 een oranje-wit-blauwe vlag. Bij het sluiten van de Unie van Utrecht in 1579 werd dit dan ook de officiële vlag.
De oranje wimpel boven de vlag is een compromis om de verbondenheid - Oranje Boven met het koninklijk huis via de vlag te visualiseren. Hiermee is Nederland het enige land ter wereld dat zijn nationale vlag soms "verbouwt" (zie ook vlaggenprotocol).
De gelijkenis tussen de twee rood-wit-blauwe vlaggen is ontstaan toen Nederland, België en Luxemburg begin negentiende eeuw hetzelfde staatshoofd hadden. Na de afscheiding van België in 1839 bleven Nederland en Luxemburg nog tijdenlang een 'personele unie' vormen.