Was de kokkels een paar keer in koud water en check of er open schelpjes tussen zitten. Tik er even op: gaan ze dicht, dan kunnen ze mee. Blijven ze open of zijn ze kapot, gooi ze dan weg.
Kokkels uit de Waddenzee hebben veel smaak en relatief veel vlees. De meeste - in Nederland gevangen - kokkels worden naar Zuid-Europa geëxporteerd. Best jammer, want kokkels zijn een betaalbare traktatie. Kokkels kunnen, net als mosselen, worden gestoomd, gekookt, gebakken en zelf levend rauw worden gegeten.
Controleer altijd of de Kokkel levend is. Dit doe je door wanneer de schelp open staan een tik erop te geven, wanneer deze sluit is hij levend. Omdat deze schelp zich in het zand begraaft, moet je hem eerst een paar keer onder water zetten om al het zand weg te spoelen.
Kokkels zijn niet alleen lekker, maar ook heel voedzaam. Ze bevatten veel eiwitten, ijzer en vitamine B12, en zijn daarom een gezonde bron van voeding.
Kokkels zijn te eten als mosselen en ze zijn het hele jaar te verkrijgen. Ook kokkels moet je, zoals de meeste schelpen, dicht kopen. De mossel is een schelpdier welke voorkomt in de Nederlandse kustwateren. Mosselvisserij vindt plaats in de Oosterschelde en de Waddenzee.
De smaak. Kokkels hebben mager vlees, dat zeer smaakvol is. De smaak van verse kokkels wordt beschreven als lekker en zomers. Deze smaak komt heel goed tot uiting in combinatie met een pasta en verse peterselie.
De simpelste raad die we je kunnen geven als het over voedselveiligheid gaat, is ruiken. Als voedingsmiddelen stinken, mag je er zeker van zijn dat ze bedorven zijn. En met stinken bedoelen we: stinken. Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken.
Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
Sowieso is het verboden om zo ontzettend veel oesters (of andere schelpdieren) te rapen. Als particulier mag je, slechts voor eigen gebruik, maximaal tien kilogram schelpdieren (oesters, mossels, kokkels, krukels etc.) plukken. Tien kilogram komt, in dit specifieke geval, neer op ongeveer 100 oesterschelpen.
Wanneer de ui glazig is kunnen de schelpen erbij, gevolgd door het glas wijn. Dek de pan nu af met een deksel en laat dit ongeveer drie minuten staan, of tot dat de schelpen geopend zijn. De meeste schelpen zullen hierna open zijn, haal dichte schelpen uit de pan, deze zijn niet goed en kunnen niet gegeten worden.
Zet de kokkels een paar uur in zout water, dan spugen ze het zand uit. 2. Kokkels, wijn en takjes kruiden in een grote, afgesloten pan aan de kook brengen en laten koken tot alle schelpen open zijn.
Doe de gootsteen vol koud water met een handje fijn zout en laat de kokkels een kwartier liggen. Spoel af en herhaal met vers water. Laat ze nu nog minstens een half uur zo liggen. Zo kunnen ze zoveel mogelijk zand kwijt raken.
Vongole zijn prijzige schelpdieren. Een kilo kost vaak rond de 15 euro. Volgens topkok Herman den Blijker is er een prima Nederlands alternatief om te gebruiken: kokkels.
Dat is heel logisch te verklaren: tweekleppigen hebben een klein ligament waarmee ze hun schelpen kunnen sluiten. Dat is een actief proces – wanneer ze niks doen, blijven de schelphelften geopend. Wanneer een weekdier sterft, gaat haar schelp dus vanzelf weer open.
Tik zachtjes op de schelpen om te controleren of ze sluiten, als ze sluiten dan zijn ze nog vers. Levende vongole: Het is belangrijk om levende vongole te kopen om er zeker van te zijn dat ze vers zijn. Vermijd vongole die niet bewegen of niet reageren op aanraking. Dit kan duiden op dode of oude schelpen.
Schelpdiersoorten zoals kokkels, Sint-Jacobsvruchten, mosselen en garnalen worden rauw ingevroren, terwijl anderen, zoals krabben en spinkrabben, eerst worden gekookt.
Sint-jakobsschelpen, sint-jakobsvruchten, sint-jakobsnoten of coquilles (sint-jacques), het slaat allemaal op hetzelfde product. Als je een van deze benamingen in de winkel, bij je vishandel of op de menukaart ziet staan, moet je niet twijfelen.
Venusschelpen zijn in Nederland veelal bekend onder de Italiaanse naam vongole.
Welke schelpen mag je niet meenemen naar huis? Schelpen van bedreigde diersoorten mag je niet mee naar huis nemen zoals koraal en Doopvontschelp.Daarnaast hebben sommige soorten schelpen een beschermde status. Daarnaast mag je natuurlijk ook geen weekdieren mee naar huis nemen of andere dieren.
Het is trouwens absoluut af te raden, want het gaat om levende diertjes. Pas als ze op het strand aanspoelen, zijn de schelpen – de uitwendige skeletten van de weekdieren – leeg. Op golfbrekers vind je eveneens mossels en oesters, maar ook op de zanderige zeebodem van onze kust leven veel schelpdieren.
Koraal en schelpen
Van koraal en grote schelpen mag u de volgende hoeveelheid meenemen: Koraal: alleen stukjes kleiner dan 3 centimeter. Doopvontschelp: 3 schelpen. 2 helften die bij elkaar horen tellen als 1 schelp.
Misverstand 6: Mosselen die dicht blijven na het koken kan je niet opeten. Dichte mosselen in de mosselpot zijn geschikt voor consumptie. De reden waarom ze dicht blijven, heeft dan ook niets te maken met eetbaarheid, maar wel met een stevig ontwikkelde sluitspier.
Vergiftiging. Door die verkeerde mossel ben je besmet met Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP), letterlijk 'diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging'. Vervelend, maar behalve dat je misschien nooit weer mosselen wilt eten is er geen blijvende schade.
Als er nog een mossel gesloten is nadat ze gekookt zijn, betekent dat hij zijn sluitspier dichthoudt en dus nog leeft. Deze kun je zonder vrezen nuttigen. Mossels met een kapotte schelp kun je het beste meteen wegleggen, want deze zijn niet goed meer. Daar heb je geen trucje voor nodig.