Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom) Zwart: Schakeldraad om schakelaars mee te bedienen.
Welke kleuren zijn L en N? In een elektrisch schema staat de L voor 'fasedraad' (bruin) en de N voor 'nuldraad' (blauw).
Waar op een bruin stroomdraad altijd spanning staat, geldt voor een nuldraad het tegenovergestelde: op deze stroomkabel staat geen spanning. De blauwe stroomdraad zorgt voor de afvoer van stroom uit uw woning. Zo zorgt de combinatie van een bruin en blauw stroomdraad dus voor een gesloten stroomkring.
De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer.Hier staat altijd spanning op.De blauwe draad zorgt voor de afvoer van stroom.Hier staat geen spanning op.
Schakeldraad aansluiten op bruin of blauw? De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan. Je sluit de lamp dus aan op de blauwe en zwarte draad!
Steek de spanningszoeker in één van de polen van het stopcontact of houd de punt tegen het koper van de draad. Leg je duim op het metalen gedeelte van de spanningszoeker. Als het lampje gaat branden staat er spanning op het geteste punt.
De kleur fasedraad (vaak aangeduid met P) was vroeger groen en is tegenwoordig bruin. De kleur nuldraad (vaak aangeduid met N) was vroeger rood en is tegenwoordig blauw. De kleur aardedraad (vaak aangeduid met een “antenne”-symbool) was vroeger grijs en is tegenwoordig geel/groen.
Bruin (L) Fase-draad, draad die onder spanning staat ten opzichte van aarde of nuldraad (stroomaanvoer) De letter L staat voor: het (engelse) woord Live.
Stroom bestaat uit + en -. In je huis is de plusdraad bruin gekleurd en de - draad blauw. Omdat het gaat om wisselstroom spreken we niet van + en - maar van Live en Neutraal. De bruine is dus Live en de blauwe is de neutraal draad.
Kleur van de Schakeldraad
De schakeldraad is zwart. Deze draad is een soort verlengde van de fasedraad. Er worden bijvoorbeeld verbindingen gemaakt met de schakeldraden om de stroomtoevoer van lichtschakelaar naar het lichtpunt te leiden.
Uit de inbouwdoos moet een blauwe, bruine en groen-gele draad komen. Zorg dat je draden lang genoeg zijn, strip ze met een striptang en sluit deze aan op de centraaldoos of het bestaande stopcontact. (de groen-gele draad komt in het midden, plaats daarna bruin bij bruin en blauw bij blauw).
Het is de bedoeling dat je de aardedraad aansluit wanneer je armatuur een geel-groene draad heeft en wanneer er geel-groene bedrading in de centraal doos zit. Deze is meestal aangesloten in het midden van de kroonsteen. De kroonsteen is een blokje waarin elektriciteitsdraden met elkaar in verbinding worden gebracht.
Fasedraad (bruin)
Dit betekent dat er op bruine stroomdraden altijd 230V spanning staan. Fasedraad wordt ook wel plusdraad genoemd. Naast de bruine kleur heeft dit stroomdraad als symbool de L. Wat staat voor live.
Er zijn 4 kleuren draden die gebruikt worden bij elektra. Blauw = Nuldraad Bruin = Fasedraad Zwart = Schakeldraad Geel/groen = Aarde draad. Zoals u kunt zien op het plaatje gaat de bruine draad naar de schakelaar en naar het stopcontact. De blauwe gaat naar de lamp en naar het stopcontact.
De nuldraad (blauw) is de draad waar geen spanning op staat en zorgt er voor dat bij het gebruik van elektrische apparaten een gesloten stroomkring ontstaat. Je kunt deze veilig aanraken.
Als je de fase draad (bruin) in een stopcontact aanraakt, wat gebeurt er dan? Doet het pijn, is het gevaarlijk of totaal niet. Bij het aanraken van beide draden ontstaat er een levensgevaarlijke situatie, dat weet ik. Als je blauw aanraakt gebeurt er niets.
Dat rood plus is en zwart min, is redelijk universeel. Zolang je rood aan rood stekkert en zwart aan zwart, zal het goed gaan, ongeacht of die stekkertjes nu mannetjes, vrouwtjes, onzijdig of hermafrodieten zijn.
Zodra er meer ampére via de fase uit gaat dan weer terugkomt via de nul, zal de aardlekschakelaar afslaan, of die stroom nu gevoed wordt via een zwarte draad of via een blauwe draad maakt voor de aardlekschakelaar niet uit.
Dubbelpolige schakelaar aansluiten
De bruine (of zwarte) fasedraad sluit je aan op ingang 'L1'. De blauwe nuldraad plaats je in de opening waar 'L2' bij staat. Er zijn nu nog twee opening over in het midden van de schakelaar. Deze zijn bedoeld voor de draden die naar de lamp of het elektrische apparaat lopen.
Spanning kan zonder stroom, stroom kan niet zonder spanning.
Op een afrastering staat al gauw een paar duizend volt, voorzichtigheid is daarom geboden. Om dit goed te kunnen meten zijn er speciale (multi)meters beschikbaar. Deze hoogspanningsmeters zijn zo gebouwd dat de hoge spanning op een geleider goed te meten is.
Stroom is de hoeveelheid elektrische lading die ergens doorheen stroomt (bijvoorbeeld door een draad). Symbool van stroom is I, eenheid de Ampère (A). Spanning kan het makkelijkst begrepen worden door het te zien als de 'kracht' waarmee de stroom door de draad 'geduwd' wordt.