Uit een onderzoek dat over 3 jaar tijd is uitgevoerd blijkt dat de kans op herstel van alcoholafhankelijkheid zonder hulp vrij hoog ligt: 67 – 74% van de mensen met een probleem herstelt binnen ongeveer 3 jaar.
Beter is het om terugval te zien als een moment waar u iets van kunt leren. Ga na in welke situatie het gebeurde en bedenk een manier om de volgende keer op een andere manier met die situatie om te gaan. Dan bent u weer wat sterker geworden.
Ruim de helft van de verslaafden valt (na behandeling) binnen een jaar terug. Naar schatting een kwart tot een derde van degenen die ooit behandeld zijn voor alcohol- of drugsproblemen zal niet genezen. Deze percentages zeggen vooral iets over het chronische karakter van verslaving.
Verslavingszorg helpt niet, mensen vallen toch weer terug
Dat 50 tot 70 procent van de cliënten die binnen een jaar na behandeling in de verslavingszorg terugvalt in gebruik, zegt vooral iets over het chronische karakter van verslaving.
Bij een verslaving wordt je heel erg in beslag genomen door het middel. Interesse voor andere zaken vermindert, waardoor je ontwikkeling stil kan komen te staan. Depressies kunnen ontstaan of verergeren. Bovendien kan je doordat je steeds in een roes leeft, grip op de werkelijkheid verliezen.
Ook gedragstherapie, relatie- en gezinstherapie, groepstherapie en maatschappelijke begeleiding worden veel gebruikt bij de behandeling van verslaving. Iemand kan naast de gesprekken met de hulpverlener, ook medicijnen krijgen. Dat is altijd alleen een aanvulling op de gesprekken.
Aan het einde van een behandeling wordt vaak een terugvalpreventieplan of signaleringsplan gemaakt. In een terugvalpreventieplan ligt de nadruk op het vasthouden van wat iemand heeft geleerd. Iemand legt erin vast wat zijn of haar persoonlijke valkuilen zijn en wat hij of zij het beste kan doen in moeilijke situaties.
Ben je verslaafd geraakt aan harddrugs als cocaïne, heroïne of GHB? Ook dan kun je thuis afkicken. Soms is een korte opname in een kliniek nodig, bijvoorbeeld voor een detoxbehandeling om lichamelijk van het verslavende middel af te komen.
Mensen blijven verslaafd omdat verslaving een stoornis of ziekte is die door het voortdurende gebruik continu gevoed wordt. Verslaving kan de hersenen veranderen.
Hoe lang blijf je in herstel? Verslaving is een ongeneeslijke, chronische en progressieve ziekte, waar geen medicijn voor bestaat. Herstel goed mogelijk, maar alleen door hier constant aan te werken. Er bestaat niet zoiets als ex-verslaafd zijn, want we zien verslaving is een blijvende ziekte.
Voorbeelden van neurotransmitters zijn serotonine, dopamine en noradrenaline. Wanneer je te weinig van deze neurotransmitters over hebt, heeft je lichaam even tijd nodig om ze weer aan te maken. Tot die tijd kun je last krijgen van de naweeën van de drugs.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Het signaleringsplan is een hulpmiddel om dreigende terugval of een crisissituatie te herkennen en te voorkomen. Het bevat een beschrijving van vroege voortekenen, die als waarschuwingssignaal opgevat kunnen worden.
Hoe werkt een signaleringsplan? Het signaleringsplan stel je samen met je behandelaar op. Je leert welke signalen en symptomen in jouw situatie duiden op een terugval. Daarnaast geeft het plan je inzicht in de factoren die je juist beschermen tegen een mogelijke terugval.
De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
Wat is junkiegedrag? Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen.
Heroïne en crack blijken samen met alcohol en tabak relatief het meest schadelijk te zijn. Paddo's, LSD en khat scoren relatief laag op deze lijst.
Cocaïne. Methamfetamine (crystal meth)
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Cannabis is de meest gebruikte drug in Nederland, op enige afstand gevolgd door ecstasy, cocaïne en amfetamine. In 2020 had bij navraag 1 op de 20 volwassenen in de afgelopen maand cannabis gebruikt.
Conclusie; alcohol vs drugs
Het is onmogelijk om te zeggen of het één schadelijker is dan de ander. Alle drugs zijn gevaarlijk, ook alcohol. Het ligt aan de dosis, frequentie van gebruik, omgevingsfactoren en jouw gevoeligheid voor de stof.