Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Je kunt ook op de volgende signalen letten: De olie of het frituurvet wordt stroperig. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak.
Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Bij frituren gebruik je je olie of vet vaak meer dan 1 keer. Let dan wel op een aantal gebruiksregels. Als je deze opvolgt gaan de kwaliteit en stabiliteit van het product minder snel achteruit.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Gevaar. Een frituurpan kan brandgevaar opleveren. Wanneer de thermostaat defect is, blijft het de olie verhitten tot het punt van zelfontbranding is bereikt. Om deze reden mag men een frituurpan nooit onbewaakt achterlaten wanneer deze aanstaat.
Een stofdeksel dient enkel om de friteuse stofvrij op te bergen in je keukenkast. Dit deksel mag absoluut niet op de verwarmde friteuse geplaatst worden. Een filterdeksel daarentegen mag wel op een warme friteuse staan en dient om de onaangename geurtjes en gevaarlijke spetters te verminderen.
Volgens een bericht van de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission op donderdag, kunnen sommige friteuses oververhit raken en een potentieel brandgevaar vormen. Dus ja, je heteluchtfriteuse kan in brand vliegen en zelfs ontploffen. Regelmatig geloven mensen dat heteluchtfriteuses vatbaar zijn voor brandgevaar.
Frituren helpt alleen niet om gezonder te eten, vertelt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. "Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs na 8 uur continu frituren bij 180°C de kwaliteit niet afneemt (2). Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.
Gebruikt frituurvet kun je terug doen in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. De afgesloten verpakking kun je inleveren bij het dichtstbijzijnde afvalbrengstation. Bij sommige supermarkten kun je ook oud frituurvet inleveren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Niet alleen is het de vraag of je frituur de vorst wel goed kan weerstaan, ook kan het vloeibare vet bevriezen. Je kunt een frituurpan zodoende beter op een iets warmere plek bewaren.
Antwoord van Jeroen Meus. Hoewel de bewaartijd van ossewit redelijk lang is (tot 9 maanden), zou ik frituurvet van twee jaar oud toch niet meer gebruiken. Zeker niet als het al wat muf begint te ruiken ;-).
Gezonder frituren in olie of vloeibaar frituurvet
Frituur in olie of vloeibaar frituurvet. Dit bevat minder verzadigde vetten en is gezonder dan vast vet. Hoe verser het vet, des te beter. Vervang frituurvet in elk geval als je het 4 tot 5 keer hebt gebruikt.
Het schuim is dan ook 'dikker' van structuur. Dit fenomeen treedt op door een afbraak van de olie of het vet en is een signaal dat de olie dringend moet ververst worden. Ook als de olie dikker/stroperiger wordt bij kamertemperatuur wordt het tijd om de olie te vervangen.
Wat de frietjes bij een snackbar zo lekker maakt, is dat er vaak genereus om wordt gegaan met het zoutvaatje. Met alleen een beetje zout strooien na het frituren zul je deze smaak nooit bereiken, daarom is het nodig om de frieten eerst te weken in een badje met zout water.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Gefrituurd voedsel is calorierijk en smaakt goed, waardoor een overconsumptie op de loer ligt. Daarnaast bevatten deze snacks – vooral als ze afkomstig zijn uit fastfoodrestaurants – vaak transvetten. Deze verhogen de slechte LDL-cholesterol en verlagen de goede cholesterol.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten.
Blus een frituurbrand nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete vetten veroorzaakt dat een grote steekvlam en kan het uzelf, maar ook de omgeving waar de frituurpan staat in gevaar brengen. 2. Verplaats een brandende frituurpan niet.
De voornaamste redenen dat de toevoeging van water aan olie/vet branden zulke ernstige gevolgen heeft: Water is een polaire stof en vet is een apolaire stof, deze lossen niet, of slechts zéér gering in elkaar op.
een frituurpan mag niet zomaar ontploffen, dus zou even contact opnemen met de fabrikant.