Uw uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van uw dagloon, dit is inclusief 8% vakantiegeld.
Voor ieder kind heeft elke ouder recht op maximum 4 maanden ouderschapsverlof. Dit kan opgenomen worden in 4 maanden voltijds, 8 maanden halftijds, 20 maanden 4/5de of tot slot 40 maanden 1/10de.
Als u in loondienst werkt, heeft u vanaf 2 augustus 2022 recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. U krijgt dan 70% van uw salaris.
Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
U vraagt uw werkgever schriftelijk om uw ouderschapsverlof te onderbreken of stop te zetten. Uw werkgever moet binnen 4 weken op uw verzoek reageren. Totdat de werkgever heeft gereageerd blijft het verlof in ieder geval doorlopen zoals het is afgesproken.
Uw uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van uw dagloon, dit is inclusief 8% vakantiegeld. Wij bepalen dit dagloon op de volgende manier: We nemen de datum van 1 maand voor uw verlof. Krijgt u per 4 weken betaald, dan nemen we de datum van 4 weken voor uw verlof.
Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waarvan je gebruik kan maken als je kinderen hebt onder de 8 jaar. Sinds augustus 2022 wordt je salaris voor deze uren deels doorbetaald. Dit verlof geeft je de kans om meer tijd met je gezin door te brengen.
Ouderschapsverlof is grotendeels onbetaald
Voor de uren waarin u ouderschapsverlof heeft, krijgt u geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van uw cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden. Lees meer over de gevolgen van onbetaald verlof voor uw inkomen.
Hoeveel ouderschapsverlof krijg ik? Je hebt als werkende ouder recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof. 1 tot 9 werkweken hiervan is betaald, afhankelijk van hoeveel je werkt en je eigen wensen. Betaald ouderschapsverlof krijg je alleen als je het binnen een jaar na de geboorte van je kind opneemt.
Tijdens betaald ouderschapsverlof worden niet alleen vakantiedagen opgebouwd, maar ook vakantiegeld. De uitkering van het verlof is 70% van het (maximale) dagloon dat de werknemer verdient. Dit is dus lager dan het normale loon. Dit betekent dat de opbouw van het vakantiegeld ook lager zal zijn.
De hoogte van de uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van het dagloon van uw werknemer. Dit dagloon is nooit hoger dan 70% van het maximumdagloon. In de cao of arbeidsovereenkomst is mogelijk geregeld dat u de uitkering betaald ouderschapsverlof aanvult.
Als de Uitkering Betaald Ouderschapsverlof door het UWV aan de werkgever wordt uitbetaald, moet je in Loket.nl deze uitkering via een apart 2e dienstverband in de salarisadministratie verwerken en uitbetalen.
Je mag kiezen of je de uitkering voor betaald ouderschapsverlof verwerkt in een aparte inkomstenverhouding of in dezelfde inkomstenverhouding als het loon. Waarschijnlijk moet je vanaf 2025 de uitkering verwerken in een aparte inkomstenverhouding. Je blijft het gebruikelijke aantal verloonde uren vermelden.
Zowel moeders, vaders als meeouders hebben recht op ouderschapsverlof. Je hebt recht op 4 maanden voor elk kind jonger dan 12 jaar of tot 21 jaar als je kindje een geestelijke of lichamelijke aandoening heeft van minimum 66%. Ook voor een geadopteerd kind heb je recht op ouderschapsverlof.
Hierna kan je nog steeds 4/5e werken volgens het stelsel van de vierdagenweek zonder premie maar heb je geen recht meer op een premie, en ontvang je dus enkel 80% van je voltijds loon.
Als je ouderschapsverlof opneemt, krijg je minder salaris. Dit kan invloed hebben op je toeslagen. Geef wijzigingen altijd door via Mijntoeslagen.
Betaling uitkering
Als je de uitkering in delen wilt ontvangen, doe je een aanvraag met het eerste betaalverzoek nadat de werknemer een deel van het verlof heeft opgenomen. Hierna kun je nog maximaal 2 betaalverzoeken indienen.
Stel dat je 32 uur werkt, dan heb je recht op 9 x 32 uur = 288 uur betaald ouderschapsverlof. Je kunt al deze uren in één keer opnemen, bijvoorbeeld aansluitend aan je bevallingsverlof, maar je mag bijvoorbeeld ook 1 dag in de week minder gaan werken tot je 288 uur op zijn.
Ouders krijgen vanaf 2 augustus voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon).
Tijdens het onbetaalde ouderschapsverlof bouwt een werknemers geen vakantiedagen op. Je bouwt wel vakantiedagen op over de uren die je werkt. Stel dat je de helft van je werkweek ouderschapsverlof opneemt, dan bouw je dus 50 procent minder vakantiedagen op.
De maximaal 9 weken betaald ouderschapsverlof mogen in het eerste jaar flexibel/gespreid worden opgenomen. De wens en behoefte van de werknemer is in beginsel leidend. De werknemer is volledig vrij om aan te vragen hoe hij het ouderschapsverlof wil opnemen.
Ouderschapsverlof op feestdagen
Dan geldt die dag gewoon als ouderschapsverlof. U heeft op die dag geen recht op een vergoeding.
Als je betaald ouderschapsverlof hebt, bouw je geen pensioen op over je verlofuren. Wel als je een deel blijft werken. Dan bouw je pensioen op over de uren die je werkt. Je kunt kiezen om pensioen te blijven opbouwen over je verlofuren.