Boesjkammeree is het Mechelse woord voor 'schommel' zoals te zien is op de kaart voor de schommel uit de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten (DSDD). Het woord doet exotisch aan en dat voedt de vele veronderstellingen dat de oorsprong van dit woord in een zuiders land ligt.
Een boesjkammeree is het Mechelse woord voor schommel.
Van die shortlist koos de jury unaniem voor het woord gralek, dat voornamelijk in Oost-Vlaanderen te horen is. Het is een verbastering van 'gruwelijk' en kan gebruikt worden als versterker, zowel voor positieve als negatieve begrippen. We kunnen ons dus zowel gralek vervelen als gralek jeunen.
het dialect
dialecten (meerv.) Voorbeeld: `Zij spreekt met ons Nederlands, maar met haar familie het dialect van haar geboorteplaats.
Iedere stad en ieder dorp kent een andere verschijningsvorm, met bijbehorende Brabantse uitdrukkingen: het eigen lokale dialect. Er zijn honderden Brabantse dialecten, maar je kunt ze ook samennemen en van 'het Brabants dialect' spreken.
Nederlanders vinden het Maastrichtse accent het mooist. Dat blijkt uit een onderzoek van beoordelingssite Zoover. De afgelopen weken hebben 687 Nederlanders hun stem uitgebracht op de provinciale hoofdstad met het mooiste accent. Maar liefst 28,2% van de Nederlanders vindt het Maastrichts accent het mooist.
"Jeunen" is het Vlaamse dialectwoord van het jaar. Meer dan 16.700 mensen stemden de voorbije week voor het woord op de site van Radio 1. Jeunen is West-Vlaams en betekent simpelweg "plezier maken", en ook: "iemand iets gunnen".
Vlaams of Belgisch-Nederlands is een Nederlands dialect dat in Vlaanderen wordt gesproken. Het Vlaams wordt dus in het noorden van België gesproken. In Vlaanderen ziet men het Vlaams als eigen taal, hoewel het wetenschappelijk gezien onder het Nederlands valt.
België kent 3 officiële talen: het Nederlands, het Frans en het Duits. Deze officiële talen worden in België in 4 taalgebieden gebruikt: het Nederlandse taalgebied. het Franse taalgebied.
Oorspronkelijk was België overwegend Franstalig, doordat de Franstaligen het Frans als enige officiële taal probeerden door te drukken. Toendertijd (eerste helft 19e eeuw) was het ook gebruikelijk dat in hogere kringen, Frans werd gesproken, omdat deze taal nu eenmaal als beschaafder te boek stond.
Zestig procent van de Belgische bevolking heeft Nederlands als moedertaal. Een ander deel van de Belgen, zo'n vier miljoen, heeft Frans als moedertaal.
Het is de enige officiële taal in het Vlaams Gewest en, naast het Frans, de gelijkberechtigde officiële taal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Op 19 april 2019 bestaat België 180 jaar. Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).
Oorsprong van de 'Vlaming'
Zij waren Franken die vanaf de derde eeuw migreerden naar de gebieden in het noorden van de Romeinse provincie Gallia, waar de Romeinen geleidelijk hun macht verloren. Oorspronkelijk werden uitsluitend de inwoners van het Graafschap Vlaanderen Vlamingen genoemd.
(tussenwerpsel) versterkende uitroep van verrassing, verwondering, verzuchting, …. te vertalen met woorden als 'zowaar', 'verdorie', 'het is me wat' en dergelijke. Er zaten jawadde drie vliegen in mijn soep!
een pakking dichtmaken (installatietechniek) techniek
`De ruimte tussen mof- en spie-eind van een gresbuis of gietijzeren buis jeinen met een vezelachtige organische substantie.
Jonnen betekent zoveel als gunnen. Er zijn veel betekenissen te vinden van jonnen, zoals niet benijden, weggeven, schenken, toewijzen, verschaffen. In een uitdrukking als 'ik gun je deze opdracht' zal er in de meeste gevallen sprake zijn van een ruil.
Het mooiste Nederlands spreekt men volgens Nederlanders in de stad Haarlem, dicht bij Amsterdam, en volgens Vlamingen in de provincie Antwerpen. Het lelijkste in Friesland en in de stad Antwerpen.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Het mooiste accent van Nederland is Limburgs!
Uit al deze steden bleek Maastricht toch écht de grote winnaar te zijn met 28,2% van de stemmen, gevolgd door Groningen (17,7%) en 's Hertogenbosch (16,2%). Een woordvoerder van Zoover legt ook nog even uit waarom ze het onderzoek eigenlijk deden.
Het Belgische poepen (geslachtsgemeenschap) gaat terug op het thans niet meer gebruikte woordje poppen: met poppen spelen!
Ook excuseer is typisch Vlaams, maar het is niet zo algemeen verspreid als wablief. Vooral respondenten uit de regio Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen vermelden het. Wat (wa, wadde) is zuidelijk, maar niet exclusief Vlaams. Zowel in Vlaanderen als in de zuidelijke provincies komt het verspreid voor.
Ça va wordt in het (Belgisch) Nederlands nog steeds gebruikt als equivalent van Het gaat. Hoewel dit moeilijk te achterhalen valt, vindt het gebruik ervan allicht zijn oorsprong in tweetalige milieus of milieus met veel contacten tussen de twee talen, zoals in Brussel.
Het Nederlands is een officiële taal in zes landen: in Nederland en België (waar het in het Vlaanderen, het noorden van België, wordt gesproken) en in Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.