Eén theelepel gemalen foelie staat gelijk aan één eetlepel hele foelie.
Gemalen foelie is gezond, glutenvrij en staat bekend om een aantal eigenschappen. Zo is het een bron van diverse mineralen en bevat het een keur aan vitamines zoals vitamine A, B1, B6 en C. De specerij helpt bij het afvoeren van gifstoffen in het lichaam en bevordert je immuunsysteem.
De verschillen in smaak zijn subtiel. Beide geven gerechten een warme smaak, maar nootmuskaat is diep, bitterzoet van smaak met een vleugje kruidnagel. Terwijl foelie een krachtige bittere smaak heeft met frisse tonen.
Een volledig stuk foelie is ongeveer drie centimeter lang en één millimeter dik. Foelie wordt in de Nederlandse keuken vooral gebruikt bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen.
Foelie en nootmuskaat hebben een vergelijkbare smaak, de smaak van foelie is delicaat en intens maar wat minder scherp dan de smaak van nootmuskaat. Zowel foelie als nootmuskaat worden in veel verschillende recepten gebruikt.
Zowel bij hartige als zoete gerechten doet foelie het goed. Dankzij de verfijnde smaak wordt foelie in de Nederlandse keuken veel gebruikt bij het bereiden van stoofvlees en soep. Ook in desserts als pudding en rijstpap is het kruid een smakelijk ingrediënt. In Nederland kennen we foelie van onze speculaaskruiden.
Foelie (ook: folie) is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij zachte smaak. Foelie is de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot, afkomstig van de muskaatboom (Myristica fragrans). Het woord foelie stamt af van het Latijnse woord folium, voor "blad" of "vlies" (vergelijk folie).
Foelie komt van dezelfde boom als nootmuskaat. Dit specerij is gemaakt van de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot. Ze lijken qua smaak op elkaar, maar foelie is nog wat sjieker.
Foelie (ook: folie) is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij zachte smaak. Het woord foelie stamt af van het Latijnse woord folium, voor "blad" of "vlies" (vergelijk folie). Foelie is de gedroogde zaadmantel van de nootmuskaat, Myristica fragrans.
De beter onderbouwde geneeskrachtige werkingen zijn: het bevorderen van de spijsvertering, een goed concentratievermogen, het helpen tegen slapeloosheid en als middel tegen misselijkheid en bepaalde tandproblemen.
Verstegen Zakje foelie heel bestellen | ah.nl.
Ideaal om de bekende smaak van nootmuskaat mee te vervanger is Gember komt oorspronkelijk uit China en is uitstekend geschikt om de bekende smaak van nootmuskaat te vervangen. Gember is erg rijk aan antioxidanten waardoor het kruid onder andere een verzachtende werking heeft bij ontstekingen en migraine.
Wat is de beste vervanger voor laurierblaadjes? Oregano of tijm (in het algemeen) zijn de beste vervangers voor laurierblaadjes.
Vervangingen voor piment
Als een recept piment nodig heeft en je hebt geen piment, dan kun je dit vervangen door gelijke delen gemalen kruidnagel, gemalen kaneel en gemalen nootmuskaat te combineren. De pimentbessen komen oorspronkelijk uit Jamaica.
De echte smaak van nootmuskaat is zoet, zacht, aangenaam en geeft een warm gevoel. Vandaar dat het veel wordt toegepast in soepen of bij groenten zoals bloemkool, witlof, sperziebonen en asperges. Maar ook in zoete gerechten zoals pudding, vla, ijs en op warme appel.
Nootmuskaat gebruik je altijd gemalen, dit komt omdat de noot zelf heel hard is en je hem daarom niet op die manier kunt eten. Hierom heb je bij het gebruik ervan altijd een rasp nodig. Tenzij je voorgeschaafde nootmuskaat koopt natuurlijk, dit is echter wel minder lang houdbaar en verliest eerder zijn smaak.
Nootmuskaat wordt in de Nederlandse keuken traditioneel gebruikt bij gekookte sperziebonen, bloemkool, spruitjes, spinazie of asperges. Men gebruikt het ook in bereiding van aardappelpuree en in kaassaus. Ten slotte wordt nootmuskaat, naast kaneel, ook veel gebruikt in koek en gebak, met name in speculaas.
Foelie is afkomstig van dezelfde vrucht als nootmuskaat. Het wordt ook wel de zaadrok genoemd. De specerij heeft een warme, aromatische en subtiele smaak met een citroenachtige zoetheid die lijkt op nootmuskaat. Foelie is echter frisser van geur.
Van nootmuskaat kun je onder invloed raken, maar de meeste mensen die het gebruiken geven aan dat ze de effecten onplezierig vinden. Symptomen zijn: misselijkheid, overgeven, diarree, hoofdpijn, verhoogde hartslag en een droge mond. Bij hoge doseringen (meer dan 10 gram) komen hallucinaties voor.
NOOTMUSKAAT
Het is een behoorlijk krachtig psychoactief hallucinogeen - in de juister dosering. Slechts 5 tot 15 gram gemalen nootmuskaat zou genoeg moeten zijn om een behoorlijk sterk effect te veroorzaken (dat mag niet veel lijken, maar om het als zodanig naar binnen te krijgen, is een heel ander verhaal).
Speelt je maag vaak op, dan kun je nootmuskaat door zijn sterke smaak beter laten staan.