Als het label aangeeft dat de jas niet in de wasmachine mag worden gewassen, neem dan geen risico en was de jas op een andere manier.Je kunt de jas dan chemisch laten reinigen of met de hand wassen. Door de was instructies te volgen, kun je ervoor zorgen dat je jas schoon wordt zonder beschadigd te raken.
Het chemisch reinigen van jassen en droogloopmatten is een goede optie als deze niet in de wasmachine kunnen worden gewassen.
Vaak is het mogelijk de jas in de wasmachine te wassen, maar als je dit niet goed doet, of nog nooit gedaan hebt, kun je de jas beschadigen. Sommige jassen zijn helemaal niet geschikt voor machinaal wassen. Dan is het raadzaam de jas naar de stomerij te brengen.
De meeste jassen kunnen gewoon in de wasmachine gewassen worden. Op het waslabel in de jas kun je precies zien op welk programma en hoeveel graden de jas gewassen kan worden, maar vaak is dit niet hoger dan 40 graden.
Zorg ervoor dat je je jas wast op een wolwasprogramma. Houd hierbij maximaal 30 graden aan en ga voor een kort centrifugeprogramma. Gebruik geen wasmiddel of een wasverzachter. Deze beschadigen het dons, waardoor de jas zijn vorm verliest.
Bij 30 – 40°C wordt de jas met een wasprogramma met hoge waterstand en extra spoeling gereinigd (staat gelijk aan een wolwasprogramma). Belangrijker dan het wassen is het drogen. De jas moet per se in de droger drogen, omdat dons langzaam droogt en waterafstotende stoffen de verdamping vertragen.
Niet te heet: Je kunt je winterjas in de wasmachine wassen – de wastemperatuur dient echter niet hoger te zijn dan 40 graden. Bij hogere temperaturen kan het functionele weefsel beschadigd worden. Vlekken voorbehandelen: Een onvrijwillige glijpartij op nat gras kan sporen op je jas achterlaten.
Gebruik een wasmiddel speciaal voor delicate stoffen.Laat hem even weken en spoel de jas nadien grondig af met koud water. Let er op dat zeker alle zeepresten worden verwijderd, anders zal jouw jas er wat kleverig en vettig uitzien. Droog de jas door hem op te hangen of leg hem neer.
Mag de jas in de wasmachine, dan is het als eerst belangrijk dat je de gewatteerde jas altijd met het wolwasprogramma wast. Stel hierbij de temperatuur in op maximaal 30 graden, zodat de jas niet beschadigt.
Maar ook een jasje of winterjas kan kreuken of minder fris gaan ruiken. En dan hoef je niet naar de stomerij. Je jas stomen met je kledingstomer kan ook! En ook je winterjas stomen, je blazer of je colbert stomen doe je gewoon lekker zelf.
Daarnaast is het belangrijk om een winterjas op een lage temperatuur te wassen om te voorkomen dat het materiaal van de jas wordt aangetast, bijvoorbeeld 30 graden. Voor een gewatteerde jas of donsjas is een wolwasprogramma het meest geschikt met als maximum temperatuur 40 graden.
Je wast je jas in de wasmachine, hangt deze te drogen en het duurt uren of misschien wel dagen voordat je jas droog is. Na een paar dagen kan je jas weer aan, maar na een buitje blijkt deze toch niet helemaal meer waterdicht.
De meeste dry-clean-only items kun je dus zonder problemen wassen op het handwas- of wolprogramma van je wasmachine.
Bekijk daarvoor altijd het waslabel. In deze blog is het al vaker naar voren gekomen: polyester is over het algemeen goed te wassen op een temperatuur van 30 of 40 graden. Te heet wassen, kan ervoor zorgen dat de stof krimpt. Over het algemeen is polyester een sterke stof die goed zijn vorm behoudt na een wasbeurt!
Je kunt polyester het best wassen op maximaal 40 graden. Een jas van polyester kan gewoon in de wasmachine als je het synthetische of fijne wasprogramma gebruikt. Doe bij het wassen de jas binnenstebuiten in de wasmachine. Na het wassen kan de jas in de droger, maar alleen op een lage temperatuur.
Wij adviseren om jouw polyester stoffen op 40 graden te wassen.
Etiket gecheckt en mag jouw jas in de wasmachine? Dan is het belangrijk dat je items die dons bevatten niet te heet wast en een fijn en langzaam programma (het liefst een donsprogramma) gebruikt. Vaak kun je de donsjas op 30°C wassen, gebruik zeker geen wasprogramma op een temperatuur hoger dan 40°C.
Polyester wassen op 40 graden Celsius
Gebruik het wasmiddel dat je altijd gebruikt, eventueel met wasverzachter. Was met een normaal programma. De donkere en lichte was kun je zonder problemen bij elkaar doen. Polyester is kleurvast, dus kleuren zullen niet in elkaar overlopen of vervagen.
Welnee, gebruik tennisballen tegen de kreukels. Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen.
Zonder droger drogen
Wanneer je je donzen slaapzak of jas zonder droger wil laten drogen, hang deze dan niet op maar leg hem plat neer. Zo voorkom je dat de dons naar beneden zakt en gaat klonteren in de verschillende dons kamers. Let erop dat je de jas of slaapzak ook nu met regelmaat opschudt.
Je kunt natuurlijk de donsjas met de hand wassen, maar je kunt ook gewoon de wasmachine gebruiken. Kies dan wel voor het volwasprogramma, op maximaal 40 graden. Het is belangrijk om maar kort te centrifugeren en een speciaal donswasmiddel te gebruiken.
Het is niet aan te raden om je donsjas naar een stomerij te brengen.