advantage ("voordeel") – een moment wanneer de speler een punt heeft gewonnen uit een deuce en nog één punt nodig heeft om de game te winnen.
Een spel wordt als volgt geteld, waarbij de punten van de serveerder als eerste worden genoemd: Geen punt - 'Nul' Eerste punt - '15' Tweede punt - '30' Derde punt - '40' Vierde punt - 'Spel' Als jij en je tegenstander beide 3 punten hebben (40-40) dan is de telling 'gelijk' (deuce, spreek uit als 'djoez').
De term 'love' staat in de tennis voor nul punten, maar waar komt deze merkwaardige uitdrukking vandaan? De léúkste verklaring voor love is dat het een verbastering is van het Franse l'oeuf. Dat betekent 'het ei' – en dat is precies hoe een nul eruitziet.
Speler of team die toegang krijgt tot de hoofdtabel van een toernooi ter vervanging van een speler of team dat zich terugtrekt voor hun eerste wedstrijd, en wanneer er geen kwalificatietoernooi is dat een gelukkige verliezer kan opleveren (afgekort in de tabellen in Alt ).
De normale puntentelling in een game is als volgt: Bij het eerste punt komt men op 15, bij het tweede punt op 30 en bij het derde punt op 40.
Al in de vijftiende eeuw moest je vier punten hebben om een game te winnen. Door deze vierdeling kreeg je de scores 15, 30 en 45. Het Franse woord voor 45, 'quarante-cinq' en het Engelse 'forty-five' werden te lang bevonden; het werd de gewoonte 40 te zeggen.” De term 'deuce' komt eveneens uit het Frans.
Hoe werkt de tiebreak: De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt. Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten.
Wanneer je een ace slaat, serveer je zonder dat de tegenstander het racket tegen de bal krijgt. Het is dan een punt voor jouw. Wanneer de tegenstander de bal toucheert maar niet over het net kan krijgen, noemt men dit officieel geen ace.
De rolstoeltennisser mag de bal tweemaal laten stuiten. De speler moet de bal terugslaan voordat deze grond een derde keer raakt. De tweede stuit mag zowel binnen als buiten het speelveld plaatsvinden. De eerste stuit bepaalt dus of de bal in of uit is.
Vroeger telde men met de klok mee: eerst kreeg je 15 punten, dan 30, 45 en 60. Later werd het spel ook in Engeland gespeeld, waardoor de telling iets veranderde. Zij vonden 45 te lang en maakten hier 40 van. Deze telling kennen we nu nog.
Het kan natuurlijk ook anders gaan tijdens de wedstrijd. Wanneer beide spelers drie keer een punt hebben gescoord staat het 40-40, 'Deuce'! De persoon die bij 'Deuce' weet te scoren staat op voordeel (advantage) en als hij dan ook het volgende punt weet te winnen, dan is de game voor die persoon.
De stand 40-40 wordt ook wel 'deuce' genoemd. Er wordt gezegd dat dit woord ontstaan is door verbastering van de Franse term voor 40-40: 'quarante deux'.
De meeste tennissers zullen in de minimale tot gemiddelde prijsklasse zitten en dus ben je waarschijnlijk ergens tussen de € 335 en € 740 per jaar kwijt aan tennis.
Dat er zo veel Engelse tenniswoorden zijn, komt doordat de spelregels voor tennis door een Engelsman zijn bedacht. Dat was in 1873, en de bedenker heette majoor Walter Clopton Wingfield. Hij organiseerde de eerste echte tenniswedstrijden. Vanaf dat moment is tennis een serieuze sport.
Bij een baanwissel is er altijd een korte rust. Volgens de internationale tennisregels mag deze pauze maximaal 2 minuten zijn.
Aan het eind van elk standaard spel wordt de ontvanger serveerder en de serveerder ontvanger voor het volgende spel. In een dubbelspel moet het team dat in het eerste spel van een set moet serveren beslissen welke speler in dat spel zal serveren.
Een ace kun je alleen vanuit een opslag slaan. In zo'n geval sla je de opslag via het servicevak buiten het bereik van de tegenstander. Zodra de tegenstander de bal niet weet te raken, scoor je een punt en wordt er gesproken van een ace.
Volgens Adam zijn in ieder geval twee dingen belangrijk bij het zo hard mogelijk slaan van een eerste service. Dat zijn de benen en de snelheid waarmee een tennisser zijn racket tegen de bal kan laten zwaaien. 'Je buigt door je knieën en bij het omhoogduwen, beweeg je je richting de baan.
Hooghouden. Hooghouden: het klinkt misschien stom maar hooghouden is de basis van tennis omdat je op die manier het beste de techniek kunt leren beheersen. Probeer simpel en rustig de bal steeds op hetzelfde punt te raken, dit is in het midden van het racket. Lukt dit probeer het dan terwijl je de bal wat hoger slaat.
Langste tiebreak ooit: Reilly Opelka troeft John Isner af na 46 punten.
Bij een stand van 6-6 in de beslissende set wordt deze tiebreak gespeeld. De speler die het eerst tien punten maakt, wint de wedstrijd, mits er twee punten verschil zit tussen beide spelers. Dat wil zeggen: bij 10-8 is de zege binnen, bij 9-9 gaan de tennissers door tot minimaal elf.
Bij het begin van elke game begint de serveerder van rechts. Hoe men serveert, moet men grotendeels zelf weten, als de bal maar eerst in de lucht wordt gegooid en via het racket geslagen wordt, voordat de bal de grond heeft geraakt. De bal mag dus niet stuiteren, maar een onderhandse service mag wel.