Een veel voorkomende specifieke angst is “poepangst”. Niet durven poepen op de WC komt voor bij ongeveer 1 van de 4 peuters tussen de 18 en 30 maanden. Kinderen met poepangst gaan wel naar de WC om te plassen, maar willen een luier om in te poepen.
Voorleesboeken over poep en poepen kunnen helpen de angst te verminderen. Poep is voor kinderen vaak ook erg grappig. De angst voor poepen geeft vaak niet alleen in de thuissituatie problemen. Veel reguliere basisscholen zijn afwerend als een kind op de leeftijd van vier jaar nog in een luier poept.
De een praat luidkeels met diens wederhelft over de geur en kleur van de drol die net door de pot is gespoeld, de andere durft na een jaar nog geen grote boodschap te doen. Dat laatste wordt ook wel poepschaamte genoemd.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Een veel voorkomende specifieke angst is “poepangst”. Niet durven poepen op de WC komt voor bij ongeveer 1 van de 4 peuters tussen de 18 en 30 maanden. Kinderen met poepangst gaan wel naar de WC om te plassen, maar willen een luier om in te poepen.
Bij veel stress kan je last krijgen van dunne ontlasting of diarree. Bij stress is je hartslag hoger en wordt er meer bloed rondgepompt. Als dit gebeurt krijgt je spijsvertering minder aandacht en kan er dunne ontlasting ontstaan.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Als de klachten van verstopping langer dan twee weken aanhouden is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Neem altijd contact met de huisarts op als je naast verstopping ook bloed bij de ontlasting hebt of als je hoge koorts hebt.
Van alle fysieke genoegens is regelmatig en makkelijk kunnen poepen er eentje. Hoe vaak je dat doet, verschilt per mens. Maar volgens wetenschappers kun je het 't best in ieder geval in de ochtend doen, daar is het darmstelsel op ingesteld.
'Ja, poep hoort een bepaalde walging op te roepen. Deze vieze geur ontstaat doordat het afvalstoffen bevat. Dit zijn soms zelfs ziekteverwekkers die je lichaam naar buiten heeft gewerkt', legt ze uit. 'In principe stinkt het dus altijd, maar we zien wel dat de geur kan verschillen.
Bij zoogdieren zoals de mens bevat de ontlasting naast onverteerbare voedselresten vooral bacteriën (ongeveer de helft van het gewicht), afgeschilferde darmwandcellen (tot 10 gram per dag) en enkele stoffen die door het lichaam in de darm worden afgescheiden, zoals galkleurstoffen: zonder die kleurstoffen zou ...
Poep bestaat uit restjes van voedsel die het lichaam niet heeft gebruikt, darmbacteriën en water. Poep heeft meestal een bruine kleur. Door dat wat je eet, kan poep een andere kleur krijgen, bijvoorbeeld als je bietjes of spinazie eet.
Zorg voor een rustige, ontspannen 'toilethouding'. Poepen gaat het makkelijkste als je rechtop zit, met een wat bolle rug, knieën omhoog. Laat je niet opjagen. Neem de tijd en pers niet te hard.
Toch is het ophouden van ontlasting niet gevaarlijk, zegt maag-, darm- en leverarts Marc Benninga tegen Editie NL. "Ik heb een patiënt gehad die een jaar niet had gepoept. Het gevolg is dat je een slechte eetlust kunt krijgen of onaangenaam gaat ruiken, maar het is niet schadelijk."
Tips om stinkende ontlasting te voorkomen
Maagzuurremmers doen de eiwitvertering afnemen. De geur van rotte eieren duidt op rottingsprocessen en de gassen bevatten zwavel. Zuur ruikende ontlasting gaat vaak samen met een lage zuurtegraad van de ontlasting en gisting door een overdaad aan zetmeel.
Er is geen reden voor paniek of voor behandeling als de ontlasting enige dagen uitblijft. Pas als je klachten krijgt, zoals pijn of druk in de buik kun je maatregelen overwegen. Ga ook niet meteen laxeermiddelen gebruiken, maar probeer de oorzaak op te sporen.
U poept minder dan 3 keer per week. Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag.
Langzitters hebben grotere kans op uitgezakte aambeien
Hierdoor kun je namelijk last van aambeien krijgen. Deze kleine kussentjes zitten trouwens altijd al aan de binnenkant van je anus. Door langdurig potzitten en ondertussen (onbewust) persen, kan een aambei uitzakken en door je sterrengat naar buiten komen.
Wat een gezonde stoelgang is, verschilt per persoon. Waar de één elke dag naar het toilet gaat voor een grote boodschap, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niks aan de hand.
Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Een verandering in de ontlasting die niet over gaat
Bijvoorbeeld vaker of minder vaak naar de wc moeten dan normaal. Of de ene keer diarree, daarna verstopping en dan weer diarree. Ook als je ontlasting er anders uitziet dan je gewend bent, kan dit door darmkanker komen.
Als er geen of te weinig bilirubine in je poep zit, krijgt deze een lichte, grijze kleur.
Er regelmaat zit in je ontlastingspatroon. Ga je minder dan 3 keer per week naar het toilet, dan heb je last van verstopping.Ga je daarentegen vaker dan 3 keer per dag, dan heb je last van diarree. De consistentie van je ontlasting is niet te hard en niet te zacht.