De luchtpijp is een stevige buis waarin kraakbeenringen zitten, zodat de buis altijd open is. Die splitst zich in twee takken: de bronchiën. Aan de uiteinden van de kleinste bronchiën zitten de longblaasjes. De longblaasjes geven de ingeademde zuurstof af aan het bloed.
Getuite lippen ademhaling
Hierbij ademt u in door de neus en blaast u vervolgens uit door de mond, waarbij de lippen licht getuit worden. Tijdens deze oefening blijven uw luchtwegen beter open, waardoor er bij de ademhaling meer lucht uit de longen naar buiten gaat. Hierdoor kunt u vervolgens weer dieper inademen.
Minstens vijf dagen per week een half uur bewegen is belangrijk voor je gezondheid en dus een goede tip. Door te sporten of te bewegen krijg je een betere conditie en sterkere longen. Je hoeft niet altijd uitbundig te sporten. Dansen of een stukje wandelen zijn ook goede manieren om in beweging te blijven.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat bestandsdelen van gember goed samen kunnen werken met luchtwegverwijders zodat de longblaasjes verder open gaan staan door ontspanning van het spierweefsel rond de longen.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
In veel gevallen zorgen hete vloeistoffen ervoor dat je makkelijk gaat ademen bij astma, zwarte thee blijkt bijzonder heilzaam te zijn bij deze longziekte. Door het regelmatig drinken van deze thee worden je bronchiën verwijd en dat zorgt dat astmapatiënten weer makkelijker kunnen ademhalen.
Wetenschappers adviseren bij astma driemaal per week vis te eten. Met name vette vissoorten zoals haring, zalm, makreel, heilbot en sprot bevatten veel omega-3-vetzuren. Walnoten, lijnzaad en koolzaad zijn een goede bron voor alfa-linoleenzuur. Dit wordt in het lichaam omgezet naar omega-3-vetzuren.
Longverbetering. Heb je regelmatig last van ademhalingsproblemen als astma of bronchitis, dan kan citroenwater je helpen. Uiteraard verdwijnt het probleem niet door enkel dagelijks een glas citroenwater te drinken, maar kan het helpen de luchtwegen te bevorderen.
Fluimucil bij bronchitis
De ontsteking kan ontstaan na griep of verkoudheid. Het lichaam gaat slijm aanmaken om de bacteriën en virussen op te ruimen. Dit slijm hoest je op. Fluimucil werkt slijmoplossend, zodat je het makkelijker ophoest.
Antioxidanten (zoals vitamine C, E, selenium en natuurlijke carotenoïden) kunnen de longen helpen beschermen tegen schadelijke oxidatieprocessen.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
De longontsteking zelf doet geen pijn. Wel kan er pijn op de rug of borst ontstaan door veel hoesten. De spieren die in je rug en tussen je schouderbladen zitten, helpen om te kunnen hoesten.
Een deel van de mensen houdt na besmetting met het coronavirus nog langdurige klachten. En gaat vaak, maar niet altijd over extreme vermoeidheid en benauwdheid, verwardheid en bijvoorbeeld verlies van concentratie. Gezamenlijk noemen we die klachten 'Long COVID'.
U ademt moeilijker of sneller als u iets doet (kortademig). U krijgt uw ademhaling moeilijk onder controle, bijvoorbeeld als u praat of als u zich inspant. U kunt ook moe worden als u praat. Het voelt alsof u niet diep genoeg kunt inademen of uitademen.
Longzuiverende voeding
Ingrediënten zoals oregano, sinaasappelschillen, zoethout, eucalyptus en pepermunt reinigen de longen en zijn makkelijk te vinden. Chlorella en koriander helpen bij het verwijderen van zware metalen uit je lichaam.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
De geneeskrachtige werking van tijm is erkend bij slijmvliesontstekingen, bronchitis en kinkhoest. Tijm heeft een slijmoplossend effect en vergemakkelijkt het ophoesten. De krampstillende eigenschappen zijn bijzonder nuttig bij prikkelhoest, astma of kinkhoest.
Baby's en peuters die na de borstvoedingsperiode veilige, zo min mogelijk bewerkte 'boerderijmelk' drinken, ontwikkelen minder vaak astma en allergieën. Dat komt omdat de speciale samenstelling van deze boerderijmelk helpt hun immuunsysteem 'op te voeden'. Hun jonge longen zijn daardoor beter beschermd tegen astma.
Fruit, tomaten en kruidenthee zijn rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten zouden dankzij hun ontstekingswerende eigenschappen een positief effect hebben op de longfunctie.
Niet goed bij hinderlijke slijmvorming
Neem dan geen melk, vla, yoghurt, mousses, slagroom, kaas en ijs op basis van zuivel. Eet ook geen vet vlees, alcohol, koffie en gewone thee (die cafeïne/theïne bevatten) en bananen. In sommige gevallen veroorzaken ook andere vruchten extra slijmvorming.