Je baby leert stemmen die hij of zij vaak hoort, zoals de stem van mama, papa, moeke, broer of zus, kennen en herkent die zelfs na de geboorte.
Dertig minuten na hun geboorte kunnen baby's al gezichtspatronen zien. Vanaf 6 weken herkennen ze het gezicht van hun moeder door te kijken naar de verhouding tussen haar ogen, neus en mond. Vanaf 2 maanden kijken baby's het liefst naar gezichten.
Elkaar nadoen
Trek maar eens een pruillip: je baby doet je na. Hij vindt het ook leuk als je je wenkbrauwen optrekt. Zijn hele gezicht beweegt mee. Je baby kan snel achter elkaar verschillende gezichten trekken.
Baby's zijn al in staat om sociaal te redeneren, ontdekte Spelke. En daarnaast weten ze ook nog eens precies tot welke sociale groep ze behoren. Dat zou je niet zeggen als je in die onschuldige oogjes kijkt, maar die kleintjes weten en snappen meer dan wij denken.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kleintje 2 jaar is, praat hij of zij in zinnen van 2 tot 4 woorden.
Vanaf de geboorte probeert een baby dingen te vertellen: met blikken, geluiden en allerlei gebaren. Stap voor stap verfijnt hij zijn "taal"' om jullie te laten weten wat hij wil of wat hij voelt. Dan ontdekken jullie als ouders met verbazing dat jullie pasgeboren baby heel vaardig is in het communiceren.
Het is niet zo dat baby's geen geheugen hebben. Ze herkennen de stem van hun moeder al tijdens de eerste levensdagen. Maar pas vanaf 3 à 4 jaar is ons brein voldoende ontwikkeld om een kennisgeheugen op te bouwen.
1 maand oud: een baby van vier weken oud kan opeens geconcentreerd luisteren naar een plotseling geluid. 2 maanden oud: luistert naar ouders als ze tegen hem praten. 3 maanden oud: reageert op stemgeluid door zelf geluidjes te maken en door te kijken in de richting van mensen die praten.
Je pasgeboren baby kan licht, vormen en beweging, maar nog geen kleuren onderscheiden. Je baby kan het gezicht zien van degene die hem/haar vasthoudt, maar nog niet beide ogen op iets richten. Dwalende ogen zijn in dit stadium normaal. Alles op meer dan 20-25 cm afstand is wazig.
6 tot 12 maanden
En soms klinkt het al alsof uw baby 'papa' of 'mama' zegt in zo'n brabbelreeks. Wij interpreteren 'mamamamama' als: het kindje zegt al 'mama'! Vanaf een maand of 8 gaat de baby opzettelijk communiceren. Het begrijpt het verband tussen zijn gedrag en uw reacties.
Als je baby 6 maanden oud is, gaat hij klinkers en medeklinkers combineren. De 'dadada's' en 'mamama's' vliegen je dan om de oren. De volgende stap is dat hij verschillende medeklinkers in één 'woord' gaat gebruiken, bijvoorbeeld: 'dadama'. Je baby gaat nu leren praten.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Al met 4 tot 6 maanden oud kunnen baby's supersnel gezichten onderscheiden. Binnen een seconde zien ze of ze een gezicht of een voorwerp, dier of plant voor zich hebben. Tot voor kort dachten wetenschappers dat deze vaardigheid zich pas jaren later ontwikkelt.
Na de geboorte herkennen ze al snel de stem van de belangrijkste verzorger. De taalontwikkeling van baby's begint met het herkennen van stemmen. Het horen van een vertrouwde stem (ook opgenomen) activeert de spraakverwerkingsfunctie in hun brein.
Een makkelijke baby heeft soms extra aandacht en contact nodig. Een baby die snel van slag is en moeilijk went aan nieuwe situaties heeft regelmaat nodig. Je baby weet dan beter wat er komt en kan zich voorbereiden. Een afwachtend kind moet zich niet overvallen voelen.
Een eerste stap in de sociale ontwikkeling
Dat je kindje oogcontact maakt, betekent dat hij openstaat voor contact. En dat is niet zo gek, want baby's zijn van nature hele sociale wezentjes. Hij probeert al vroeg contact te maken door een tong uit te steken of zijn mondje te bewegen. Ook kan hij je al vrij snel nadoen.
Dat komt doordat de neusholtes van een baby nog klein zijn en daardoor eerder verstopt raken. Baby's moeten die neusholtes dus vaker leeg niezen dan wij. Als je baby veel niest, betekent dat niet direct dat hij verkouden is. Sterker nog: het betekent dat hij probeert een verkoudheid of ander virus te voorkomen.
Wetenschappers hebben vastgesteld dat baby's in de baarmoeder al beginnen met het vormen van herinneringen aan de dingen waaraan ze worden blootgesteld voordat ze geboren worden. Niemand kan zich dingen herinneren van voor zijn of haar geboorte, en de meeste mensen weten van hun eerste jaren ook nog maar heel weinig.
Maar er is ook een ander deel. In het deel van je brein waar je emoties, gevoelens lichaamssensaties ontstaan, zijn herinneringen aan je geboorte bewaard gebleven. Ook elke cel in je lichaam heeft een herinnering aan je geboorte.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Waarom lacht je baby? Je baby gebruikt zijn lach om contact met je te maken. Van nature weet je kleine dat hij aandacht zal krijgen met zijn lach. Je baby ontwikkelt na ruim een half jaar gevoel voor humor.
Ook hebben ze meer kans op een depressie en concentratiestoornissen. Baby's van moeders die vaak schreeuwen toen ze huilden, bleken op hun vijfde of zesde een hogere bloeddruk te hebben dan baby's van moeders die dat niet hadden gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.