Als de vader van je kind het kind niet erkend heeft, kan je via de rechtbank de vaderlijke afstamming laten vaststellen. Dat kan dmv. een DNA-test.
De rechter kan het verzoek tot erkenning echter ook afwijzen. In de wet staat hiervoor één reden, namelijk als de erkenning “de belangen van de moeder bij een ongestoorde verhouding met het kind schaadt of een evenwichtige sociaalpsychologische en emotionele ontwikkeling van het kind in het gedrag komt”.
Als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt met de moeder van het kind, ben je als biologische vader niet automatisch de wettelijke vader van het kind. Om wettelijk de vader te worden zul je het kind moeten erkennen. Je kind erkennen regel je bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont.
Vernietiging van de erkenning is alleen mogelijk als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden: de erkenner is niet de biologische ouder van het kind, en; de moeder is niet eerlijk geweest over de verwekker van het kind, of; de erkenning heeft onder dwang plaatsgevonden.
Wenst de vader het kind niet te erkennen, dan kan de moeder een procedure starten tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Dit komt vaak aan de orde in het kader van een eventuele alimentatieplicht.
Heeft de vader geen gezag, dan heeft hij dezelfde rechten bij een omgangsregeling als een vader met gezag. In beide gevallen heeft hij er immers recht op om zijn kind te mogen zien.
Voorwaarden om kind te erkennen
U heeft toestemming nodig van de moeder. Tenzij het kind ouder is dan 16 jaar. Is het kind 12 jaar of ouder? Dan heeft u schriftelijke toestemming nodig van het kind.
Erkenning afdwingen
Ook als het juist de moeder of het kind zijn die niet willen meewerken aan de erkenning, kan erkenning worden afgedwongen. In dat geval is het namelijk mogelijk dat de rechter vervangende toestemming voor de erkenning geeft.
De erkenning van een kind door de biologische vader kunt u niet ongedaan maken. Is de erkenner niet de biologische vader van het kind? Dan kan de rechter de erkenning soms terugdraaien. De moeder, vader of het kind vraagt dan om vernietiging van de erkenning.
Door de erkenning ontstaat er een familierechtelijke betrekking tussen de erkenner en het kind. Als u een kind erkent, wordt u de juridische ouder van het kind.U krijgt dan een aantal rechten en plichten.Maar na de erkenning heeft de vader geen gezag over het kind.
Ja, je kunt de vader van je kind het ouderlijk gezag weigeren, tenzij jullie kind uit een wettelijke verbintenis wordt geboren. Dan heeft de vader automatisch ook gezag. Bij kinderen uit zgn 'affectieve relaties' was er apart toestemming van de moeder nodig voordat gezamenlijk gezag tot stand kon komen.
Gevolgen erkenning kind
Tussen u en uw kind ontstaat een juridische band (familierechtelijke betrekking). U krijgt automatisch het gezamenlijk gezag met de moeder. U moet het kind onderhouden (onderhoudsplicht) totdat het 21 jaar wordt. U en het kind worden elkaars wettelijke erfgenamen.
Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien. Daarnaast ben je als ouder verplicht om het contact met de andere ouder bij de kinderen te bevorderen.
Als de vader van je kind het kind niet erkend heeft, kan je via de rechtbank de vaderlijke afstamming laten vaststellen. Dat kan dmv. een DNA-test.
Je kunt weigeren toestemming te geven aan de vader voor het aanvragen van gezag. De vader moet dan zelf met een advocaat om toestemming vragen bij de rechter. Alleen dan kan hij nog gezag krijgen.
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind. Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Om gezag te krijgen of hebben, mag u niet jonger zijn dan 18 jaar, onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben.
Op het moment dat het kind erkend wordt, heeft de vader of de duomoeder ook automatisch het gezag over het kind samen met de moeder.
Naam opgeven bij burgerlijke stand
De keuze van de achternaam van het kind vindt in principe plaats bij de erkenning van het kind door de vader. Deze erkenning kan eventueel ook al voor de geboorte plaatsvinden. Als de vader het kind niet erkent, kan het nooit zijn achternaam dragen.
U kunt een kind erkennen als u niet de juridische ouder van het kind bent. Dat wil zeggen als u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. Een stiefouder kan een kind erkennen als alleen de partner ouderlijk gezag heeft over het kind.
Bijvoorbeeld als de biologische vader het kind niet wil erkennen? Dan kunt u of uw kind aan de rechter vragen om het vaderschap vast te stellen. Dit heet gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. De rechter kan ook het moederschap vaststellen van een vrouwelijke partner.
DNA-onderzoek door de rechtbank
In zo'n geval kun je naar de rechtbank om het vaderschap te laten bepalen. Het DNA-onderzoek moet dan wel door een arts worden gedaan. Als de vader het DNA-onderzoek weigert, kan de rechter het DNA-onderzoek bij hem afdwingen.
Erkennen is niet hetzelfde als gezag hebben. Bij erkennen ben je namelijk nog niet de wettelijk vertegenwoordiger (of: 'de juridische ouder') van je kind. Als je dat wel wilt worden, moet je ouderlijk gezag aanvragen. In Nederland kunnen twee ouders gezag hebben over een kind.
Erkenning afdwingen
U moet in dat geval wel de verwekker van het kind zijn. De rechter kan eventueel opdracht geven om een DNA-onderzoek te laten plaatsvinden wanneer het niet zeker is dat u de biologische vader bent. Daarnaast moet u onder andere reeds ouder zijn dan 16 jaar en mogen er niet al twee ouders zijn.
Kind erkennen is gratis
De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte van erkenning op. Dit is gratis.
Het is mogelijk het ouderlijk gezag te wijzigen. Echter is het niet mogelijk afstand te doen van een kind, tenzij u niet de biologische ouder blijkt te zijn. Het is mogelijk de banden te verbreken met een kind en het ouderlijk gezag te beperken, echter blijft het erfrecht en de onderhoudsplicht in stand.