Mensen met dwanggedachten en -handelingen proberen meestal situa- ties en stimuli te vermijden die dergelijke gedachten of handelingen zouden kunnen oproepen. Dit wordt aangeduid met de term 'passieve vermijding'.
Wat is vermijdingsgedrag
Vermijdingsgedrag zorgt ervoor dat een persoon plaatsen gaat vermijden, waar deze angstig voor is en vroeger bijvoorbeeld iets naars heeft ervaren. Het kan overgaan tot een enkelvoudige angst zoals bang voor liften. Deze persoon zal overal liften proberen te vermijden.
Je wordt tijdens de exposure oefeningen uitgedaagd om met terugwerkende kracht zo te reageren als je had willen reageren. Een van de belangrijkste doelen is om te voelen dat je zelf niet fout was, maar je leefklimaat. Als imaginaire exposure alleen onvoldoende werkt, kan rescripting toegevoegd worden.
Bij exposure therapie haal je de traumatische ervaringen in gedachten weer naar boven.Tijdens de behandeling ga je de confrontatie met je angsten aan om deze te overwinnen. Hiermee verwerk je de traumatische ervaring en krijgt het een plek in je leven. Exposure therapie is een onderdeel van cognitieve gedragstherapie.
Recente inzichten tonen aan dat exposure in vivo zijn effectiviteit ontleent aan het creëren van een discrepantie tussen verwachte en daadwerkelijke gebeurtenissen in specifieke (angstaanjagende) situaties. Dit wordt disconfirmatie genoemd.
Veel mensen met een paniekstoornis gaan uit angst voor een volgende aanval bepaalde situaties vermijden (anticipatieangst) en sommigen ontwikkelen daarbij agorafobie (straatvrees).
Een mogelijke verklaring voor de effecten van EMDR is dat de procedure leidt tot versnelde informatieverwerking. Denkbaar is dat combinatie van het sterk denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht voor de afleidende stimulus er voor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd.
EMDR-therapie kent weinig risico's, maar de effecten van EMDR kunnen na de behandeling nog wel even doorwerken. Dit kan een aantal nadelen hebben: Door het terughalen van beelden, kun je tijdens de behandeling last krijgen van angstige gevoelens. Hier kun je nog enige tijd na de behandeling last van hebben.
Het wetenschappelijk onderzoek gaat meestal over exposure behandelingen die tien tot vijftien wekelijkse sessies duren waarbij tussen de zittingen in dagelijks door de patiënt zelfstandig exposure in vivo moet worden uitgevoerd.
We ervaren dan onder meer een verhoogde hartslag, een snellere ademhaling, gespannen spieren, een beklemming bij de keel, tranen in de ogen, warm worden, druk op de borst, spanning in de buik of vermoeidheid. Welke lijfelijke sensaties op de voorgrond staan hangt samen met het gevoel of een combinatie van gevoelens.
Als je GAS hebt, dan kun je dit herkennen aan kenmerken als: je bent elke dag bang, zonder dat daar een duidelijke reden voor is. je maakt je zorgen over mogelijke gevaren in de toekomst en denkt dat er iets ergs gaat gebeuren•je kunt je zorgen niet goed stoppen en hebt er geen controle over.
Wat zijn de oorzaken van vermijdingsgedrag
Vermijdingsgedrag kent verschillende oorzaken. Je maakt bijvoorbeeld iets mee waarvan je enorm schrikt. Er gebeurt iets dat maakt dat je wel door de grond wil zakken van schaamte. Of je wordt overvallen door een paniekaanval.
Wat is vermijdend gedrag? Mensen die vermijdend gedrag vertonen, voelen zich vaak erg angstig en onzeker in vriendschappen en relaties. Ze voelen zich minderwaardig en zijn erg gevoelig voor kritiek en het oordeel van anderen. Ook vinden ze het moeilijk om te laten zien wie ze werkelijk zijn.
Vermijden gaat over het algemeen vooral over uitstelgedrag. Je doet iets niet wat je misschien beter wel zou kunnen doen. Het uitstellen van dingen die zouden moeten en/of van je verlangd worden, kan uiteindelijk slecht zijn voor jouw zelfbeeld, jouw gezondheid, jouw geluk, je carrière, jouw gezin, et cetera.
Trauma gerelateerde klachten kunnen zeer divers zijn: Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen), Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen.
Zelf EMDR toepassen kan alleen eventueel helpen als je last hebt van erg lichte klachten. Als je klachten wat heftiger zijn is het altijd aan te raden om een gesprek in te plannen met een ervaren EMDR therapeut. Dat kan via de app van Mindler zonder veel moeite.
Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren.Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk. Dit heeft te maken met de soms heftige emoties die naar boven komen als je in therapie gaat en met mogelijke problemen uit het verleden die je hebt onderdrukt maar niet goed hebt verwerkt.
Tijdens EMDR therapie haal je een pijnlijke herinnering op. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, heb je hem in jouw werkgeheugen geplaatst. Terwijl je de gebeurtenis voor je blijft zien, vraagt de therapeut je met je ogen zijn of haar vingers of een lichtje te volgen.
Exposure is een effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie waarbij cliënten systematisch hun angstige verwachtingen onderzoeken en weerleggen.
Imaginaire exposure met rescripting of kortweg imaginaire rescripting (IMRS) is een behandeling waarbij de patiënt zich in zijn of haar verbeelding blootstelt aan een negatieve gebeurtenis, waarna de therapeut of de cliënt zelf in de scene stapt en het verloop van de gebeurtenis veranderd.
Hoewel er veel verschillende oorzaken voor een angstaanval zijn, is het zo dat uw lichaam bij stress of angst stresshormonen aanmaakt, zoals adrenaline en cortisol. Dit kan bij sommige mensen een verhoogde hartslag teweegbrengen of zelfs een paniekaanval. Een veelvoorkomende oorzaak van een angstaanval is stress.
Een paniekaanval kan in verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je heel erg schrikt zoals bij een aanrijding, maar ook wanneer de angst niet reëel is, zoals in een drukke trein. Daarnaast kunnen stress en vermoeidheid een paniekaanval uitlokken.
Mensen die het moeilijk vinden om met anderen om te gaan, die weinig steun ontvangen, gepest worden en zich eenzaam voelen, hebben meer kans op een angststoornis. Een angststoornis kan ontstaan na een ernstige, ingrijpende gebeurtenis waarin iemand heel bang was (psychotrauma).