De vuistregel is als volgt: als je 10 minuten onbeschermd in de zon kan zitten zonder te verbranden, dan kan je met een factor 30 ongeveer 300 minuten (dus 30 keer zo lang) in de zon zitten zonder te verbranden – met een factor 50 ongeveer 50 keer zo lang.
Welke factor (SPF) je nodig hebt hangt af van je huidtype en UV-straling. De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt voor 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Twijfel je tussen het kiezen van SPF 50 of 30? Wat is het verschil? SPF 50 biedt ongeveer 98% bescherming tegen UVB-stralen, terwijl SPF 30 ongeveer 96,7% bescherming biedt. Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming.
Tenzij je een extreem lichte huid hebt, is gebruik van een factor 15 of 30 vermoedelijk hoog genoeg. Een factor 30 is aan te raden voor mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken. Ook als je van je zelf weet dat je niet een trouwe smeerder bent is een factor 30 (of hoger) geschikter.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Met een factor 20 zou je dus 300 minuten of 5 uur op het strand kunnen blijven (20 x15). Met een factor 30 zou je 450 minuten in de zon kunnen blijven (7,5 u). Een factor 30 is dus écht voldoende(SPF 50 is niet nodig!) om een hele dag op het strand te zitten mits je natuurlijk voldoende dik en frequent genoeg smeert.
“Factor 30 houdt ongeveer 97 procent van de schadelijke uv-stralen tegen, terwijl factor 50 zo'n 98 procent bescherming biedt.” De hogere factor blokkeert of absorbeert dus net iets meer en biedt daardoor een langere bescherming.
Een zonnebrand creme gezicht met een SPF van minstens 30 is goed voor het gezicht. Het biedt voldoende bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon.
Heb je een lichte of een gevoelige huid, dan heb je van nature weinig pigmenten. Kies dan altijd voor een zonnebrandcrème factor 50 of dagcrème met SPF50. Is jouw huid meer gepigmenteerd van zichzelf dan heb je genoeg aan een zonnebrandcrème factor 30 of dagcrème met SPF30.
Of je nu factor 15, 30 of 50+ smeert, om de SPF te bereiken die op de verpakking van je product vermeld staat, moet je je crème elke twee uur opnieuw aanbrengen. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie.
Door je huid dagelijks te beschermen met een dagcrème met minimaal SPF 30 hou je je huid niet alleen mooi, maar ook gezond. Dagcrèmes met SPF van Paula's Choice beschermen je tegen uv-A- en uv-B-stralen en zijn net zo effectief als zonnebrandcrèmes met dezelfde factor.
Als u een lichte huid heeft, kunt u bijvoorbeeld maar 5 minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Als u zich van tevoren zou insmeren met een beschermingsfactor SPF 2 kunt u 2 x zo lang, dus 10 minuten in de zon blijven en met beschermingsfactor SPF 12 een uur.
De Nederlandse consumentenwaakhond vergeleek de doeltreffendheid van vijftien zonnecrèmes met SPF 30 en ontdekte dat drie producten ruim tekortschieten: die van Clinique, Europrofit van Het Kruidvat, en Clarins.
Hiervoor moet je wel een abonnement hebben bij de Consumentenbond. Ook in 2020, 2021 en 2022 kwam de Suncover van Dr.Jetske Ultee als beste uit de test.
Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.
Een lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10. Een gemiddelde beschermingsfactor: SPF 15 tot 25. Een hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50. Een zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Je kan het beste factor 30 opsmeren- FEIT
Factor 50 blokkeert 98 procent van de uv-stralen. Omdat dit verschil zo klein is, adviseert de Nederlandse Vereniging voor de Dermatologie dat smeren met factor 30 voldoende is voor vrije tijd en vakantie.”
Wanneer moet je opnieuw smeren? Jetske: 'Of je nu factor 15, 30 of een hogere factor smeert, om de SPF te bereiken en te behouden die op de verpakking van je product vermeld staat, moet je je crème elke twee uur opnieuw aanbrengen. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie.
Beste uit de Test: Riemann P20 Sunscreen Original SPF30 2023.
Je eigen rug insmeren is eigenlijk supersimpel: pak eerst een stuk plasticfolie van zo'n 0,9 meter lang en doe wat zonnebrand op het midden van de folie. Pak dan allebei de uiteinden van het plasticfolie vast en wrijf ermee langs je rug, precies zoals je doet als je je rug afdroogt met een handdoek. Et voilà!
Het KWF raadt de volgende factor zonnecrème aan per huidtype: Huidtype 1: verbrandt zeer snel -> gebruik SPF 20 - 30. Huidtype 2: verbrandt snel -> gebruik SPF 15 of hoger. Huidtype 3: verbrandt niet snel -> gebruik SPF 15 of hoger Huidtype.
Hoeveel ml zonnebrandcrème gebruik je per dag? Een volwassene die zich van top tot teen insmeert en de bescherming wil halen die de SPF aangeeft, moet daarvoor per smeerbeurt 6-7 theelepels gebruiken. Dat komt neer op 33 ml per smeerbeurt. Met een fles van 200 ml kun je je dus een keer of 6 van top tot teen insmeren.