Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn.
Je kunt verlof voor mantelzorg nemen voor eender wie uit je omgeving die kwetsbaar, minder autonoom en/of afhankelijk is. Het hoeft niet te gaan om een lid van je gezin of familie. Je moet wel erkend zijn als mantelzorger met sociaal recht voor die persoon.
Principe. De werkgever dient geen loon te betalen gedurende het mantelzorgverlof. De werknemer krijgt echter wel een onderbrekingsuitkering van de RVA.
Verzorg je een familielid of vriend die tijdelijk of permanent hulpbehoevend is, bijvoorbeeld door een fysieke of verstandelijke beperking of door een psychische aandoening? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een financiële tegemoetkoming. Misschien heb je ook recht op (tijdelijk) verlof.
De werkgever kan het gevraagde mantelzorgverlof niet weigeren, noch kan hij het, ongeacht de reden die hij hiervoor heeft, uitstellen.
Bedrag. De uitkering mantelzorg bedraagt: 1.543,84 euro per maand als je je zelfstandige activiteit volledig onderbreekt. 771,92 euro per maand als je je zelfstandige activiteit voor minstens 50% onderbreekt.
Vraag een mantelzorgparkeervergunning bij de gemeente. De gemeente geeft aan van wie u een mantelzorgverklaring kunt krijgen.
Mantelzorg kun je niet aanvragen. We spreken namelijk over mantelzorg als iemand voor een zieke naaste zorgt, vaak gaat het hier om een familielid. Mensen die deze vraag stellen, willen meestal mantelzorgwaardering of een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen.
Door dit verlof voor mantelzorg, kan de werknemer zijn prestaties volledig of gedeeltelijk onderbreken om hulp of bijstand te geven aan een persoon die wegens zijn hoge leeftijd, gezondheidstoestand of zijn handicap kwetsbaar is en zich in een afhankelijkheidssituatie bevindt.
Mantelzorg bestaat bijvoorbeeld uit: begeleiding. toezicht en gezelschap houden. hulp bij dagelijkse activiteiten zoals het huishouden en de administratie.
Je kunt via de WMO afdeling van de gemeente van degene waar je voor zorgt navragen wat er voor jou als mantelzorger geregeld is. Verder kun je je eventueel inschrijven bij één van de regionale steunpunten die mantelzorgondersteuning bieden. Overal in het land zijn er lokale en regionale Steunpunten Mantelzorg.
Iemand is mantelzorger als de zorg al minimaal 3 maanden duurt, of zorg biedt voor minimaal 8 uur per week. CBS hanteert een definitie waarbij de mantelzorger zorg verleent aan iemand die langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is.
Om te weten of zo'n mantelzorgpremie in uw gemeente bestaat, kunt u de Vlaamse kaart raadplegen via de website www.ma-zo.be. In deze website kan U uw gemeente ingeven. De groengekleurde gemeenten op de kaart verlenen een mantelzorgpremie.In dat geval kan U de mantelzorgpremie aanvragen bij het gemeentebestuur.
U heeft recht op maximaal 2 keer het aantal uren dat u per week werkt, zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Dit geldt voor een periode van 12 maanden. Dus als u 32 uur per week werkt, kunt u in 12 maanden 64 uur kortdurend verlof opnemen.
Als u iemand uit uw omgeving wilt verzorgen die levensbedreigend ziek is, heeft u recht op langdurend zorgverlof. U kunt ook langdurend zorgverlof aanvragen als iemand uit uw omgeving langere tijd ziek of hulpbehoevend is. Voorwaarde is dat de verzorging noodzakelijk is en dat u de enige bent die deze zorg kan geven.
Als werkende mantelzorger kun je gebruikmaken van verschillende verlofregelingen: calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend verlof.
Een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood
Of je recht hebt op een premie hangt af van een aantal voorwaarden. Indien je in aanmerking komt, hoor je dat binnen de 4 maanden. Let op, je krijgt het zorgbudget uitbetaald met terugwerkende kracht en dat geldt vanaf de eerste dag van de aanvraag!
Tarieven informele pgb-zorg aan naasten
Het maximale informele uurtarief vanuit de Wlz is € 22,98 per uur bruto (2023). Het maximale informele uurtarief in de Zvw is € 26,52 per uur bruto (2023). De zorgverzekeraars bepalen dit uurtarief. Gemeenten bepalen zelf een maximumtarief.
Het sociale voordeel: het mantelzorgverlof
Met het type 2 erkenningsattest kan je bij je werkgever mantelzorgverlof aanvragen. Je doet dit door een aangetekend schrijven of een brief te bezorgen aan je werkgever, met het bewijs van je erkenning als mantelzorger.
Als erkende mantelzorgverlener heb je recht op maximum zes maanden volledige onderbreking, of maximum 12 maanden halftijdse of 1/5de onderbreking. Volgens de huidige reglementering kan je wel slechts 1 maand voltijds (of 2 maanden halftijds of 1/5de) verlof nemen per zorgbehoevende persoon.
Elke zorgbehoevende heeft een andere zorgvraag. De ene heeft enkel nood aan ondersteuning in het huishouden, de andere heeft 24u op 24u verzorging nodig. Mantelzorgers kunnen oud of jong, man of vrouw zijn. Vaak zijn er meerdere mantelzorgers in een zorgsituatie.
De mantelzorger heeft een vertrouwensrelatie met de persoon voor wie hij/zij zorgt en geeft die zorg niet vanuit een beroep of als vrijwilliger. De mantelzorger houdt rekening met de noden en levenswensen van de zorgvrager. Er is minstens één professionele zorgverlener die de mantelzorger bijstaat in de zorg.
Met een pgb is het zowel mogelijk om professionele zorg als mantelzorg in te kopen. Het pgb is bedoeld voor mensen die door ziekte of een handicap ondersteuning nodig hebben. Met het pgb bepalen zij zelf welke zorg zij inkopen en wie zij daarvoor inschakelen.
Palliatief verlof, verlof voor medische bijstand en mantelzorgverlof (thematisch verlof) Palliatief verlof, verlof voor medische bijstand en mantelzorgverlof tellen volledig mee voor uw werknemerspensioen als u een onderbrekingsvergoeding ontvangt van de RVA.