Spieren zitten overal in je lichaam. Ongeveer 40% van het lichaamsgewicht van jongens uit spieren bestaat?Bij meisjes is dit ongeveer 35%. Dus als je een jongen bent en je weegt 40 kilo dan wegen jouw spieren ongeveer 16 kilo.
Een mens heeft maar 583 spieren
Ook al zijn we beslist niet het kleinste wezen op aarde, toch hebben we in verhouding weinig spieren. Zelfs een kleine slang heeft er 10.000 tot 15.000, en alleen al de slurf van een olifant bestaat uit 148.000 spiertjes. De mens? Die heeft er 583.
Het bestaat uit botten: een volwassene heeft er 206. Spieren, pezen en gewrichten houden ze bij elkaar. Het skelet geeft vorm aan je lichaam. En het zorgt ervoor dat je lichaam niet als een pudding in elkaar zakt.
Het skelet van een volwassen mens bestaat uit ongeveer 206 botten. Een baby heeft er veel meer! Wel 350 botten.
Op uw voorarm leven gemiddeld 44 verschillende soorten bacteriën. Achter uw oren is het een stuk schoner, met slechts 19 soorten.
Na de puberteit groeien de botten niet meer, maar dan worden ze wel dikker. Je kaakbeen is het sterkste bot in je lichaam. Een volwassen lichaam telt ongeveer 206 beenderen en botten.
Het oor bevat het kleinste bot in het menselijk lichaam.
Het binnenoor bevat ook twee andere botjes, de "hamer" en het "aambeeld". Deze drie botjes zijn verantwoordelijk voor de overbrenging naar het binnenoor van de geluidstrillingen die door het trommelvlies worden ontvangen.
Als ze dicht zijn, ben je uitgegroeid. Meisjes groeien tot een jaar of zestien, bij jongens duurt dit wat langer: tot hun achttiende. Het skelet van volwassenen bestaat uit 206 botten, terwijl kinderen worden geboren met 350 botten.
Baby's worden geboren zonder knieschijven
Raar maar waar: baby's hebben nog geen knieschijven als ze geboren worden. Wel zit er kraakbeen op die plek, dat zich later ontwikkelt tot knieschijf. Baby's hebben trouwens wel meer botten dan volwassenen, 350 tegenover 206. Deze botten groeien in de loop der jaren aan elkaar.
achterhoofdsbeen (os occipitale) (4)
In het algemeen kun je zeggen dat tussen de 10-15% van je lichaamsgewicht bestaat uit botmassa. Mannen hebben relatief gezien iets meer botmassa dan vrouwen. Dit is logisch want mannen hebben over het algemeen een hogere spiermassa dan vrouwen.
Het menselijke geraamte
Het lichaam bestaat uit 206 botten, waarvan de meeste (kleinere) te vinden zijn in de hand (54), gevolgd door de voeten (52). Beide benen hebben samen 8 botten, de armen 6 botten, de romp 50 botten, de hals 8 (namelijk 7 halswervels), de oren samen 6 botten, en de schedel 22.
De kleinste spier in het menselijk lichaam is het spiertje in je middenoor. De musculus stapedius, ook wel stijgbeugelspier, heeft een lengte van net iets meer dan één millimeter.
Dit type spiervezels trekt langzaam samen. Ze bevatten veel mitochondria, die nodig zijn om energie te maken. Daardoor kunnen ze dus veel energie voortbrengen, maar wel met weinig kracht. Type I spiervezels zijn goed bestand tegen vermoeidheid.
Het gemiddelde percentage spiermassa van een vrouw
Het percentage aan spiermassa van vrouwen ligt tussen de 34% en 44%. Voor vrouwen geldt hierbij wel hetzelfde als voor mannen als het gaat om <34% en >44%. Zo kunnen vrouwen die onder de 34% scoren meer trainen en gezonder eten om meer spiermassa op te bouwen.
Hoeveel kilogram? Meisjes van twaalf jaar met een lengte van ongeveer 155 cm wegen gemiddeld 42 kg, met een minimum van ongeveer 34 kg en een maximum van 57 kg. Jongens van twaalf jaar met een lengte van ongeveer 155 cm wegen gemiddeld 40 kg, met een minimum van 34 kg en een maximum van 52 kg.
De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.
Hoeveel kilogram? Meisjes van elf jaar met een lengte van ongeveer 149 cm wegen gemiddeld 38 kg, met een minimum van ongeveer 32 kg en een maximum van 50 kg. Jongens van elf jaar met een lengte van ongeveer 149 cm wegen gemiddeld 36 kg, met een minimum van 31 kg en een maximum van 46 kg.
Gehoorbeentjes in het oor
Achter het trommelvlies zit een met lucht gevulde ruimte met daarin drie zeer kleine botjes. Dit zijn de kleinste botjes die ons lichaam kent. De botjes worden ook wel gehoorbeentjes genoemd en heten: hamer (malleus), het aambeeld (incus) en de stijgbeugel (stapes).
Het menselijk skelet telt 24 ribben, twaalf aan elke zijde (een minderheid van de mensen heeft een paar ribben meer of minder).
Dit zijn drie zeer kleine, met gewrichtjes aan elkaar vastzittende botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies, het middenoor genaamd.
Botmatrix is hard doordat het gemineraliseerd is, dat wil zeggen dat er in grote hoeveelheden zouten van calcium en fosfor (hydroxyapatiet) zijn afgezet.
Het dijbeen, als het grootste bot van het menselijk lichaam, kan maar liefst een gewicht van 1,5 ton (1500 kg.) dragen. Naast deze drukbelasting kunnen onze botten ook trekkrachten, verbuigingen en verdraaiingen absorberen.
De thymus is een orgaan in de borstkas. Hij ligt vlak achter het borstbeen en dicht bij het hart. Een andere naam voor thymus is zwezerik. De thymus is vooral actief bij kinderen, tot de puberteit.