De symptomen van rotavirus zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree. Na besmetting duurt het ongeveer 2 dagen voordat ziekteverschijnselen optreden. De klachten duren 4 tot 6 dagen. Soms moet een kind naar het ziekenhuis vanwege uitdrogingsverschijnselen.
Wie besmet is met het rotavirus, scheidt miljarden deeltjes van het virus uit via zijn ontlasting. De diagnose kan worden gesteld door monsters van de ontlasting te onderzoeken. De rotavirusinfectie geneest uit zichzelf. Bij kinderen duurt dat ongeveer een week.
Rotavirusinfecties worden gekenmerkt door een trias van plotseling opkomende diarree, koorts en braken. In een minderheid van de gevallen zijn er slechts één of twee van deze symptomen (Staat 2002). Het ziektebeeld begint met een acuut begin met koorts en braken.
Als uw kind is besmet met het rotavirus, uit zich dat in braken en diarree. Vaak heeft uw kind ook een beetje koorts. Het braken duurt een paar dagen, de diarree kan wel een week aanhouden. Hierdoor is uitdroging de belangrijkste complicatie die kan optreden.
Er is een vaccin tegen Rotavirus beschikbaar. Dit vaccin is opgenomen in het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad. Het wordt oraal toegediend op 8 en 12 weken als het een vaccin van het merk Rotarix® is en op 8, 12 en 16 weken als het een vaccin van het merk Rotateq® is.
De klachten duren meestal 4 tot 9 dagen. Soms raakt de zieke uitgedroogd door de diarree. De zieke wordt dan meestal opgenomen in het ziekenhuis. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1-3 dagen.
Jaarlijks komen tussen de 2500 en 4500 kinderen tot 5 jaar in het ziekenhuis terecht met ernstige klachten vanwege een infectie met het rotavirus. Gemiddeld overlijden er elk jaar ongeveer 6 kinderen aan de gevolgen van het virus. Tegen het rotavirus is geen behandeling.
Tekenen van uitdroging zijn: sufheid en lusteloosheid. een halve dag niet geplast (geen natte luier) een droge mond.
Het rotavirus is erg besmettelijk en kan direct van persoon naar persoon worden over-gedragen door contact met ontlasting. Besmetting kan ook indirect overgedragen worden door contact met voorwerpen die met ontlasting besmet geraakt zijn (bijvoorbeeld eetgerei, stethoscoop enz.).
De immuniteit tegen het virus stijgt met elke besmetting. Daardoor zijn de meeste kinderen er rond de vijf jaar immuun tegen. De meeste volwassenen die besmet geraken, vertonen weinig of geen symptomen. Maar ze kunnen het virus wel verspreiden.
Het spugen duurt meestal 1-2 dagen. De diarree duurt 5-7 dagen, in ieder geval minder dan 2 weken. Er zijn veel andere ziektebeelden die vergelijkbare symptomen kunnen geven, dus overleg bij twijfel met een arts.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo.
Vooral kinderen tussen de 6 en 24 maanden oud. Mensen die dicht op elkaar leven of werken, hebben meer risico om besmet te raken. Bijvoorbeeld kinderen op een kindercentrum lopen meer risico om daar in aanraking te komen met het virus. Je kunt deze ziekte vaker dan een keer krijgen.
Mensen kunnen de ziekte meerdere keren krijgen, maar de ziekte verloopt dan minder ernstig. Hoe kun je rotavirus krijgen en hoe kun je anderen besmetten? Het virus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. Men kan door het toiletgebruik het virus aan de handen krijgen.
ORS is een veilig medicijn. Werken uw nieren minder goed of heeft u diabetes? Let dan op hoeveel glucose (druivensuiker) en zout er in ORS zit.
Geef je kind, als het ziek is, voldoende te drinken. Een ijslolly is vaak een lekkere dorstlesser voor zieke kinderen. Het is niet erg als je kind een paar dagen wat minder eet dan normaal. De eetlust komt vanzelf terug als je kind weer opknapt.
ORS is een oplossing van zouten en suikers. Als u geen kant-en-klare ORS hebt kunt u het zelf maken door 18 gram suiker (= 8 klontjes) en 3 gram keukenzout (= 1 theelepel) op te lossen in 1 liter drink-water.
Het is niet bekend waar het rotavirus vandaan komt. Wel weet men dat het zich in de stoelgang van personen bevindt, vanaf het moment van besmetting tot ongeveer acht dagen na het verdwijnen van de klachten. De infectie wordt overgebracht door contact met de ontlasting (vb. door vuile luiers).
Wat zijn de verschijnselen van een buikgriep met het norovirus? Een infectie door het norovirus geeft vaak heftig braken en diarree. Veelvoorkomende andere klachten zijn krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Wanneer iemand besmet is met het norovirus begint het braken meestal binnen 3 dagen.
Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel de huisarts als uw kind erg veel dorst heeft, of niet of weinig plast.
De rotavirusvaccinatie, RotaRix, moet dan worden aangevraagd via de huisarts. De verzekering vergoedt het niet. Een volledige rotavaccinatie (twee doses) kost 138 euro.
Bij volwassenen verschilt het verloop van het rotavirus. Door eerdere besmettingen treden er vaak geen symptomen op. Een infectie bij volwassenen met symptomen is te herkennen aan misselijkheid, diarree, overgeven, buikkramp, hoofdpijn en een gevoel van algehele malaise.
Incubatietijd: 8 tot 60 uur (gem 30 uur). Besmettelijke periode: Tijdens acute fase via feces en braaksel. Ontlasting 3 weken na klinisch herstel.