Plaats een pan op het vuur en laat de melk opwarmen totdat er flink wat damp vanaf komt maar zorg dat het niet begint te koken. Zet het vuur uit en houdt de pan wat schuin, begin dan met een garde op hoge snelheid een 'klopbeweging' te maken. Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe dikker je schuim zal worden.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
OVERDENKINGEN VOOR JE MELK KEUZE EN SCHUIMLAAG:
De melk moet koud zijn (uit de koelkast) op zo'n 2-5 graden maximaal! De beste melk om te schuimen bevat veel eiwitten (maar ook meer lucht in het schuim).
Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt. Melk opschuimen met magere melk geeft vooral veel schuim omdat het blijft doorgroeien en steeds luchtiger wordt.
Klonters in de melk
Klontjes in de melk kunnen het gaatje verstoppen, waardoor het dier veel moeite moet doen om melk te kunnen drinken. Veel mensen gaan hard roeren of schudden om klonters te voorkomen, maar juist die snelle bewegingen zorgen ervoor dat de vetdeeltjes aan elkaar gaan kleven.
Volle melk geeft over het algemeen meer smaak aan het schuim dan magere melk. De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Zin in cappuccino, maar geen (duur) koffieapparaat?! Doe de melk (geadviseerd wordt vaak mager of volle (houdbare) melk - maar ik gebruik gewoon de halfvolle melk uit de koelkast, die we ook gewoon drinken) in de beker en klop met de staafmixer, totdat de hoeveelheid ongeveer 1,5 tot 2 keer zo groot is.
Houdt het kannetje, voor de helft met koude melk gevuld, zo onder het stoompijpje, zodat het uiteinde van het pijpje zo'n 1 à 2 cm. in de melk steekt. Draai nu het stoomventiel helemaal open. Aangezien de stoom de eerste 10 seconden optimaal heet is, moet er nu al wat schuim ontstaan.
Klop de melk met een garde.Hou het pannetje een beetje schuin, dan schuimt de melk sneller op.Doe dit net zo lang tot de melk verandert in melkschuim. Schenk het melkschuim bij je shot espresso en je cappuccino is klaar.
Je wilt namelijk een mooi lobbig microfoam met zo klein mogelijke luchtbelletjes. Dat blijft ook veel langer in tact en lekker. Dus ga voor vette melk.Mag of wil je geen vet, ga dan liefst voor halfvolle in plaats van magere melk.
De beste melk voor jouw latte macchiato
Voor het meest romige schuim kies je voor volle, lang houdbare melk. Bewaar de melk koud voor het beste resultaat. Uiteraard kun je jouw latte macchiato ook maken met je favoriete melk. Havermelk, amandelmelk of sojamelk; alles is mogelijk.
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.
Toch is rauwe melk een fantastische keuze voor melkschuim omdat het niet behandeld is en een vetgehalte tot wel 5 procent heeft. Maar het probleem is dat de melk niet alleen alle goede stoffen bevat, het kan ook ziektekiemen en vuil hebben.
Als de melk in de beker zit, doe je de deksel erop en druk je op het knopje.Daarna schuimt en verwarmt de melkopschuimer de melk voor je op. Binnen een minuut staat er warme melk met daarbovenop een melkschuimlaag voor je klaar. Met sommige melkopschuimers zet je ook koud melkschuim voor een ijskoffie.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Voor een cappuccino of latte macchiato kun je in principe alle soorten melk wel gebruiken; magere, halfvolle of volle koemelk of een plantaardige variant zoals soja- of amandelmelk. De één is overigens geschikter om goede melkschuim te krijgen dan de ander.
Halfvolle melk: Net als magere melk is halfvolle melk makkelijk op te schuimen. Het is daarom ook erg geschikt voor beginners om mee te oefenen. Deze melk is bovendien romiger dan magere melk en heeft daarom een vollere smaak.
Zowel met magere melk, halfvolle melk en volle melk kun je mooi schuim maken. Maar het vet in de volle melk zorgt ervoor dat het schuim mooier blijft.
De beste koop is volgens de Consumentenbond de Inventum MK350. Die kost maar 34 euro en blinkt uit door de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Hij is een van de snellere en stillere, merken de testers op. Ander voordeel van de Inventum is dat je een kleine hoeveelheid melk kunt opschuimen.