Pastis is een typisch Frans drankje dat zijn oorsprong vindt in Marseille en vooral in Zuid-Frankrijk populair is. Het is een aperitief drankje met anijssmaak. Het wordt geserveerd met een kankoud water. Het water giet je bij de pastis waardoor een troebel drankje ontstaat.
In Frankrijk is de apéro traditiegetrouw een aperitief. Dat betekent géén liquid dinner, maar een gezellig begin van de vrijdagavond. Na de borrel schuiven de Fransen gezellig met elkaar aan tafel en dat is een traditie die je natuurlijk zelf ook voort kan zetten met een heerlijke Franse maaltijd!
Wijn is de populairste drank in Frankrijk: meer dan 80% van de Franse bevolking in de leeftijd van 18 tot 75 jaar heeft in het afgelopen jaar wel eens een wijntje gedronken.
Bubbels en een droge witte wijn zijn altijd een goede keuze. Voor een originele toets kun je een smaakje toevoegen (vlierbloesemsiroop, een aardbei, frambozen,…). Succes verzekerd! Maar ook bier komt in aanmerking: frisse zomerse bieren met een zachte citroensmaak of een lichtzurig frambozenbier zijn heerlijk vooraf.
Een aperitief (in het Italiaans aperitivo, van aprire = openen) is een (meestal alcoholische) drank die men nuttigt voor het eten. Dit kan bijvoorbeeld een sherry of een vermouth zijn, maar ook een cocktail wordt regelmatig gebruikt. Ook een (al dan niet verdunde) anijslikeur kan worden geserveerd als aperitief.
Zoals pêche à l'eau (perzik) of fraise à l'eau (aardbei).En verder is jus de pomme (appelsap) ook een handige om paraat te hebben. Overigens wordt er in Frankrijk nooit gek opgekeken als de kinderen alleen kraanwater drinken bij het eten (zie puntje 6), en je voor hen dus niets te drinken bestelt.
Lillet is strikt genomen geen wijn. Het is een aperitief gemaakt van een mengsel van Bordeaux wijnen en fruitmaceratie.
Lillet rosé is een helder en fruitig aperitief met lichte aroma's van bessen, oranjebloesem en grapefruit. Zijn evenwichtige structuur en licht zure smaak dankt Lillet rosé aan de combinatie van Muscatel druiven en Sauvignon Blanc. De eerste brengen florale tonen met zich mee, de Sauvignon Blanc lichte, fruitige tonen.
Maar de lekkerste bijkomstigheid is volgens ons het Franse borrelmoment: l'apéro. Dat duurt ongeveer vanaf elf uur in de ochtend tot ver in de nacht. Genoeg tijd dus om een geschikt moment te kiezen.
Shandy (of sneeuwwitje) is een zoete drank van 1/5 deel pils en 4/5 deel Sprite of 7Up.
Dat laatste schept verwarring voor Nederlanders: in Frankrijk is limonade een soortnaam voor priklimonade met citroensmaak die nog het meeste lijkt op 7-Up. Diabolo-menthe (munt) en diabolo-fraise (aardbei) zijn de bekendste twee varianten.
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Fransen eten croissants van buiten naar binnen. Fransen eten de croissants volgens Roturier van buiten naar binnen: "Ze eten eerst aan beide kanten de voetjes, dan de bovenkant, de pet, en daarna de romp." Die drie onderdelen zijn volgens de bakker een heel belangrijke indicatie voor een goede croissant.
Frans <> Nederlandse vertaling van Garcon madame
Garçon ! : Ober! Garçon (jongen) is een verouderde uitdrukking die gebruikt werd om een ober te roepen. Tegenwoordig gebruiken we de woorden Monsieur, Madame of Mademoiselle.
De Fransen eten in de avond om 20.00 uur. Ook nu wordt een voorgerecht (l'entrée of hors-d'oeuvre) geserveerd, een hoofdgerecht, eventueel een kaasplankje en een dessert.
De Mimosa is een lekker frisse cocktail en super makkelijk om te maken met maar 3 ingrediënten!
Na water is thee de meest populaire drank ter wereld. In 2021 werd wereldwijd 297 miljard liter thee gedronken. Thee is over de hele wereld geliefd een veelgebruikte drank. Het is een drank met een scala aan verschillende soorten en smaken.