Die groeihormonen laten je stekje groeien. Sommige mensen zweren echt bij het gebruik van stekpoeder en zijn er heilig van overtuigd dat dit je stek flink laat groeien. Er zijn ook mensen wat minder enthousiast en hebben ervaren dat de poeder hun stekjes juist aantast of er zelfs voor zorgt dat de stekjes doodgaan.
Stekpoeder zelf maken zal wellicht niet lukken met die precieze afmetingen van de planthormonen, maar er is wel een stekpoeder alternatief beschikbaar. Naast stekpoeder werkt wilgenwater ook om de groei van wortels bij stekplanten te stimuleren. Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken.
Het gebruiken van stekpoeder op je stekjes is niet echt nodig. In sommige gevallen kan het zeker helpen, maar zonder kan je ook goed gewortelde gezonde stekken kweken.
Het stekken van planten met stekpoeder is niet echt nodig
Sommige mensen zweren bij stekpoeder. Wie echter wel stekpoeder gebruikt, maar niet zorgvuldig is bij het behandelen van de stekken en/of de stek aan de onderkant niet glad afsnijdt, zal evengoed planten verliezen. Stekpoeder kopen is dus niet echt noodzakelijk.
Haal de onderste bladeren van je stekjes af voordat je ze in het water zet, anders gaan ze rotten. Eventueel kun je het uiteinde van je stekje van tevoren in stekpoeder dopen om hem te beschermen tegen bacteriën. Zorg dat je meerdere stekjes tegelijk maakt.
Let op: stekpoeder is enkele jaren houdbaar, mits je het op een droge, koele en donkere plaats bewaart.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
De lente is het beste seizoen om te stekken. “Dan stromen de groeisappen door de plant en heb je de meeste kans dat je stekken succesvol wortelen én dat de moederplant goed verder groeit”. Hoe je je plant moet stekken verschilt per plantensoort.
Hoe je een plant moet stekken, verschilt per plantsoort. Sommige planten hebben uitlopers, die maken dus zelf al een babyplantje aan. Andere planten hebben luchtwortels, deze kun je meteen stekken. En bij vetplanten is het helemaal makkelijk: je kunt elk stukje blad stekken!
Stekken kan alleen in de lente of zomer. Anders is de overlevingskans van jouw plantenbaby's te klein. In de warmere periodes zitten planten namelijk middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekkies beter zullen groeien en aarden. Iedere plantensoort heeft zijn eigen manier van stekken.
Lavendel Stekken Op Water
Mocht je deze methode willen gebruiken is het eigenlijk vooral belangrijk het onderste gedeelte in water te zetten. Dit is het gedeelte waarvan je de bladeren hebt verwijderd en het schors eraf hebt geschraapt. Na 2-4 weken zul je vervolgens de eerste wortels tevoorschijn komen.
Zo stek je een boom
Snij of knip deze tak vlak onder een blad af. Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten. Zet je stek in een glazen pot met water. Dan kan je goed zien of je stekje wortels krijgt!
's Werelds best verkochte medicijn is ook heilzaam voor planten. Aspirine maakt ze beter bestand tegen virussen, bacteriën en schimmels.
Stekken nemen van de passiebloem kun je het beste doen in de periode april tot en met juni. Op dit moment is de passiebloem op zijn sterkste en is het geen probleem om wat stekken te nemen. De stekken van de passiebloem neem je door kop- of topstekken te nemen van minimaal 10 centimeter.
ð± Hoeveel Stekken Kun Je Nemen van een Moederplant? Dit hangt af van het formaat, de gezondheid en de leeftijd van je plant. We raden aan om slechts 2-3 stekken per keer te nemen van kleine, jonge moederplanten. Van grote, bossige moederplanten kun je daarentegen gemakkelijk 6-8 stekjes per keer nemen.
Voor de meeste planten geldt dat als de wortels zo'n 5 tot 10 centimeter zijn, je het plantje in de grond kunt zetten. Bij grotere stekken, zoals bijvoorbeeld stekken van een Monstera deliciosa, kun je beter wat langer wachten. Laat je je stekjes heel lang in het water staan, dan zal de plant niet zoveel gaan groeien.
Water geven
De grond waarin je stekken staan, dient goed vochtig te zijn. Geef ze alleen niet te veel water, dan verdrinken ze. Drie keer per week is voldoende.
Let op: stek- en zaaigrond kun je maar 1 keer gebruiken. De verplante plantjes kunnen ziektekiemen afgeven aan de grond. Ook halen de plantjes alle voedingstoffen uit de stekgrond. Gooi gebruikte stekgrond op de composthoop of verdeel het in je tuin.
Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken. Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen.
In een notendop is een basisregel dat normale potgrond met name gebruikt kan worden zodra plantenwortels hebben. Goed om te weten is ook dat er aan potgrond een kleine hoeveelheid meststoffen is toegevoegd, bij zaai- en stekgrond is dit niet het geval. Zaai- en stekgrond is erg luchtig en is echt bedoeld om te zaaien.
De geur van kaneel is voor veel mensen een favoriete geur, maar insecten en ongedierte daarentegen vinden het vreselijk! Als je bepaalde insecten op afstand van je planten wil houden, omdat ze je planten bijvoorbeeld aantasten, kun je kaneel dus als perfect weermiddel gebruiken. Hoe?
Larven van rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Mieren houden niet van een kaneelgeur. Als je overlast van mieren hebt in bijvoorbeeld je keuken, zorg dan dat de geur van kaneel sterk aanwezig is. Door kaneelextract of kaneelolie op de paden waar de mieren lopen te smeren, weer je de mieren op een natuurlijk manier.