Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid.Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.
Je neemt weinig of geen initiatief: je bent apathisch vaak en je voelt je wezenloos. Je bent prikkelbaar. Je voelt je emotioneel uitgeput: moeite met slapen, concentratieproblemen, vergeetachtigheid.
Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer.Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven.
Als je een burn-out hebt, voel je je lichamelijk en mentaal heel moe.Je voelt je letterlijk 'opgebrand'.Je raakt je grip op de situatie kwijt.En je krijgt klachten die veel invloed hebben op je dagelijks leven.
Mentale vermoeidheid is onder meer te herkennen aan lusteloosheid, stress of een verminderde concentratie. Iemand die mentaal vermoeid is, kan ook wat sneller geprikkeld zijn en een korter lontje hebben. Vaak is het iemand uit de omgeving die eerst opmerkt dat de persoon die vermoeid is zich anders gedraagt.
Je hebt nauwelijks meer energie en er ontstaan gaten in je hoofd. Je kunt niet goed meer nadenken en niets onthouden. Doordat allerlei stofjes in je hoofd ook van slag zijn, ben je heel labiel en emotioneel, je herkent jezelf niet meer.
Mentaal welbevinden is de mate waarin je je goed in je vel voelt, de mate waarin je je gelukkig voelt. Het is een uitkomstmaat van positieve geestelijke gezondheid.
Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs. Reacties en emoties. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.
Hoe lang duurt het om te herstellen nadat je overspannen bent of een burnout hebt gekregen? Dit verschilt enorm per persoon. Gemiddeld kost herstel na een overspanning zo'n 3 maanden. Herstellen van een burn-out duurt langer: Reken op ergens tussen de 3 maanden en een jaar.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Depressie is nog ingrijpender dan een burn-out. Een depressie heeft invloed op heel je leven en op jou als gehele persoon. Je ziet nergens nog de zin van in, je verliest alle interesse en je wilt je volledig terugtrekken. Een depressie kan helemaal losstaan van situaties die je eventueel stress bezorgen.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
de uitputting zelfst. naamw. (v.) Afbreekpatroon: uit·put·ting Verbuigingen: uitputtingen (meerv.) de toestand waarin iets of iemand aan het eind van zijn of haar krachten is Voorbeeld: '42 kilometer hardlopen veroorzaakt bij veel mensen enorme uitputting.
Chronische stress vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie en heeft een ongunstig effect op leefstijl. Daarnaast beïnvloedt chronische stress de cognitieve vermogens en vaardigheden om met problemen om te gaan.
Het komt steeds vaker voor dat mensen roofbouw plegen op hun zichzelf, maar wat is roofbouw? Roofbouw is het proces van langdurige overbelasting van je lichaam waardoor het lichaam uitgeput raakt. Deze kunnen ontstaan door privé situaties of met je werk te maken hebben of een combinatie van beiden.
Als je mentaal vermoeid bent, kan het ook moeilijker voor je zijn om prikkels te verwerken. Je bent snel gestrest, hebt in weinig dingen zin, bent prikkelbaar, hebt een slechte concentratie, bent vergeet achtig en soms ook negatief. Vaak voel je je ook moe en futloos.
Mentale overbelasting komt doordat langere tijd de draaglast groter is dan de draagkracht. Er is dan niet voldoende buffer meer om periodes van stress op te vangen met periodes van ontspanning. Vaak ontstaat mentale overbelasting niet ineens.
Wij stellen in de praktijk vast dat er de laatste jaren vaak sprake is van uitputtingsdepressies waarbij patiënten niet alleen neerslachtig, maar tevens ook zeer moe zijn.
Het gevolg van het langdurig negeren van de signalen is uiteindelijk totale uitputting en vermoeidheid, die vaak gepaard gaat met een groot aantal lichamelijke klachten (zoals hyperventilatie, hartkloppingen, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn).