De volgende 34 landen behoren tot de SEPA zone: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, ...
Er zijn uitzonderingen: Akrotiri en Dhekelia, de Franse Zuidelijke en Antarctische Landen, Kosovo en Montenegro zijn de landen die de euro als munt gebruiken en geen deel uitmaken van de SEPA.
SEPA incasso is een pull model. Als een klant eenmaal een machtiging heeft afgegeven, worden de betalingen geïnitieerd door de incassant. SEPA incasso betalingen zijn bank-tot-bank. Er zijn geen betaalkaartnetwerken betrokken bij het SEPA incasso systeem.
Bij de overstap naar SEPA zijn alle bestaande binnenlandse rekeningnummers vervangen door IBAN. Het IBAN is gebaseerd op je huidige rekeningnummer aangevuld met een aantal cijfers en letters. In Nederland bestaat het IBAN uit 18 tekens.
Betalen met IBAN
Het VK is net als Nederland een SEPA-land (Single European Payment Area).
De Consumentenbond vindt de invoering van één Europese betaalmarkt (SEPA) op zich een goede zaak. Het zal volgens Ben Schellekens, campagneleider betalingsverkeer bij de Consumentenbond, voor de gemiddelde consument nog wel even duren voordat hij hiervan voordeel ondervindt.
Het is doodeenvoudig om euro's te storten via een SEPA-overschrijving. U moet alleen de volgende gegevens invullen: het IBAN van de opdrachtgever en de begunstigde van uw SEPA-overschrijving: Het IBAN is uw rekeningnummer in zijn internationale vorm.
Een SEPA Credit Transfer heeft net als iDEAL het voordeel dat het een gegarandeerde betaling is. Dit betekent dat zodra de overboeking op geslaagd staat, deze niet door de consument kan worden teruggedraaid.
Voor een zakelijke Eurobetaling naar landen binnen het SEPA-gebied (Single Euro Payments Area) betaal je niets extra. Een Eurobetaling binnen het SEPA is een standaard betaling in euro's.
SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Dit is een initatief van de Europese Unie om betalingen binnen de Eurozone makkelijker en goedkoper te maken. Die betalingen zouden net zo makkelijk en goedkoop moeten gaan als binnenlandse betalingen. Met SEPA is er één Europese betaalmarkt.
Rabobank kent twee typen ingaande en uitgaande betalingen: Eurobetaling en Wereldbetaling. De Eurobetaling voor als je geld overboekt of ontvangt in euro's, dus binnen Nederland en de SEPA-landen. De Wereldbetaling is er voor transacties in andere valuta.
Maak je geld over naar een land buiten het SEPA-gebied? Dan heb je de BIC (Business Identifier Code) van de buitenlandse bank nodig. Dit wordt ook wel het SWIFT-adres genoemd. Elke bank heeft een unieke code.
Wanneer je klanten kiezen voor een SEPA overschrijving in je webshop, dan worden ze doorverwezen naar het betaalscherm van Pay. Op dit betaalscherm staat alle informatie die nodig is om de aankoop direct via bijvoorbeeld iDEAL te betalen. Je klant kan er ook voor kiezen om de betaling op een later moment uit te voeren.
Via je bankrekening kan je, met een internationale bankoverschrijving, geld overmaken op een rekening bij een buitenlandse bank. Dat kan zowel in euro's als in vreemde valuta's. Andersom kan er met een internationale overschrijving ook geld gestort worden van een buitenlandse rekening op jouw bankrekening.
Maak je euro's over naar een buitenlands rekeningnummer van een andere bank binnen het SEPA-gebied? Dan wordt het geld binnen uiterlijk één werkdag bijgeschreven op de rekening van de ontvanger.
Wat is een SEPA-domiciliëring? Een SEPA-domiciliëring is een Europese domiciliëring die sinds 2014 de Belgische domiciliëring vervangt. Sindsdien moeten alle overschrijvingen en domiciliëringen aan de SEPA (Single Euro Payments Area) normen voldoen.
SEPA is een Europese overschrijving gebaseerd op gemeenschappelijke Europese standaarden. Om hiervan gebruik te kunnen maken hebt u bijvoorbeeld internationale bankrekeningnummers (IBAN) en bankcodes (BIC) nodig.
Verwerkingstijd uitgaande Wereldbetaling
Je Wereldbetaling is gemiddeld drie werkdagen onderweg naar de ontvanger. Als je een overboeking doet, zie je dat meestal meteen terug in je rekeningoverzicht. Je ziet bij je overboeking ook de rentedatum. Dat is de datum waarop het geld wordt afgeschreven van je rekening.
Alle banken in Europa (behalve Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne) gebruiken het IBAN-systeem. Ook in Israël, Tunesië, Mauritius, Turkije, Saoedi-Arabië en Libanon is dit Europese systeem overgenomen. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt het IBAN niet gebruikt maar worden een SWIFT-code en een BSB-nummer gebruikt.
Zwitserland is net als Noorwegen en IJsland geen EU-land, maar wel verbonden met SEPA. De SEPA, de single euro payments area, is bedoeld om in euro's overschrijvingen te doen in de eurozone. De Europese Centrale Bank heeft een interactieve kaart van SEPA-landen en een uitgebreide FAQ over SEPA, IBAN en BIC.
Als je euro's overmaakt naar een rekening in Groot-Brittannië of Noord-Ierland, dan doe je een Eurobetaling (SEPA). Als je een andere muntsoort overmaakt naar een rekening in Groot-Brittannië of Noord-Ierland, dan spreek je van een Wereldbetaling. Voor de Wereldbetaling geldt een hoger tarief.